Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Overige onderwerpen / Re: Vaarroutes
« Laatste bericht door PiebeJanMan Gepost op 2 juni 2024, 21:15:19 »
https://lc.nl/friesland/terschelling/Zuiniger-veerboten-dankzij-een-algoritme-29040925.html

Citaat
Dankzij het algoritme van Manué (46) varen de veerboten van Doeksen een stuk zuiniger
Wilbert Elting • 29 mei 2024, 6:30 • Terschelling
Manué Gerrits ontwikkelde een algoritme om veerboten zuiniger te laten varen. Foto: Niels de Vries

Kan de overtocht van Harlingen naar Terschelling en vice versa zuiniger? Manué Gerrits ontwikkelde een algoritme waardoor veerboten Willem Barentsz en Willem de Vlamingh van Doeksen een constant toerental kunnen houden. Met positieve gevolgen voor het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot.

Harlingen
Hij zat op de veerboot onderweg naar Terschelling wat te dommelen toen hij het plotseling merkte: het toerental van de motor veranderde om de haverklap. Vreemd, dacht Manué Gerrits (46). Want varen met wisselende toerentallen, dat is niet bepaald zuinig.

Gerrits kan het weten. Hij werkte na het afronden van de zeevaartschool jarenlang op de grote vaart. Tegenwoordig werkt hij vanuit kantoor in Den Helder en vanuit huis in Ferwoude als leidinggevende en productie-engineer in de offshore-industrie. Die carrière bracht hem ook terug in de schoolbanken bij de master Maritime Innovations aan Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling.

Onderdeel van die master is het zoeken naar een oplossing voor een maritiem probleem en daar een werkend prototype bij bouwen. Gerrits zocht al een tijdje naar een onderwerp tot hij het die dag op de veerboot vond: hij moest wat met die toerentallen. ,,Ik heb rederij Doeksen daar vervolgens over benaderd. Daar was men direct enthousiast.’’

Vergelijking met de auto
Om te begrijpen wat het probleem is waar Gerrits een oplossing voor bedacht, is het handig om de vergelijking met de auto te trekken. Wie in een uur van Sneek naar Groningen wil, kan dat op twee manieren doen. Je kan het eerste deel de maximumsnelheid aanhouden om daarna veel langzamer te rijden om op dat uur uit te komen. Of je houdt de hele reis een constante snelheid met een gelijkblijvend toerental aan. ,,Beide keren kom je ongeveer even laat aan in Groningen. Maar in het eerste geval heb je veel meer brandstof verbruikt.’’

De veerboot heeft met ruwweg dezelfde principes te maken al gaat het dan minder om de drukte op de route maar om twee andere zaken: wind en stroming. Op bepaalde stukken ga je met de wind in de rug en stroming mee aardig hard. Om als je vervolgens moet draaien om de vaargeul te blijven volgen, de wind en stroming tegen te krijgen.

,,De bemanning is daar continu mee bezig omdat ze sturen op een vaste vaartijd van twee uur. Die bepalen ze aan de hand van de snelheid. Als ze met de stroming meegaan, remmen ze het schip af. Is die tegen, dan geven ze juist gas bij.’’

Het is een spel met de elementen dat op de brug wordt uitgevoerd. ,,Want die elementen variëren continu.’’ Alleen zijn ze ook weer niet totaal onvoorspelbaar, weet Gerrits. Alle data over hoe sterk de stroming is en hoe hard het waait is goed beschikbaar. Alleen was al die data nog niet aan elkaar gekoppeld.

Gerrits deed dat wel. Hij knipte het traject op in achttien stukken voor de heen- en achttien voor de terugreis en liet daar een algoritme op los. ,,Zo weet je wat je onderweg mee en tegen krijgt.’’ Aan de hand daarvan kan de bemanning het geschikte toerental kiezen voor de overtocht. ,,Onderweg heb je vervolgens door de elementen verschillende snelheden maar qua tijd kom je toch goed uit.’’

Dat was tenminste de aanname van Gerrits. Werkte het in de praktijk ook? ,,We hebben twee testvaarten gedaan’’, vertelt hij. ,,Voor de bemanning was dat best spannend. Gaan we nu niet te langzaam? Gaan we niet te snel? Maar we kwamen op de minuut nauwkeurig aan in de haven. Dat voelde wel als een overwinning.’’


Brandstofbesparing
Gerrits’ oplossing werkt dus. Maar heeft het ook effect? ,,Daarvoor moest ik nog meer rekenen en ook het brandstofverbruik voorspellen.’’ Hij kwam uit op een brandstofbesparing van tussen de 2 en 18 procent per overtocht. ,,Gemiddeld zal het 5 tot 6 procent zijn. Maar dat moet nog blijken.’’

Die besparing heeft flinke impact. ,,Brandstof is voor Doeksen een grote kostenpost. En bovendien wil men duurzaam ondernemen en dus minder CO2 uitstoten. Ze hebben er echt voordeel bij om anders te gaan varen.’’

Bij een prototype blijft het daarom ook niet. ,,Ik ben al in gesprek met Doeksen om dit verder te brengen.’’
2
Schepen niet meer in dienst van Doeksen / Re: Vlieland / Midsland - 1968
« Laatste bericht door KoegelWiek Gepost op 21 mei 2024, 21:52:52 »
Afgelopen week op Vlieland in ons vakantiehuisje een goed verborgen informatieboekje van VVV Vlieland getiteld “Liever Vlieland” gevonden, met daarop deze luchtfoto van de Vlieland.
3
Schepen niet meer in dienst van Doeksen / Re: Friesland - 1956
« Laatste bericht door Vriend Gepost op 20 mei 2024, 19:23:49 »
De Friesland gisteren bij vertrek uit Medemblik. De foto's zijn gemaakt door mijn zoon met een drone.
4
Actueel / Re: Vervallen en extra afvaarten
« Laatste bericht door L.Noorman Gepost op 16 mei 2024, 17:03:22 »
I.v.m. de drukte rond Pinksteren vaart het ms Vlieland op maandag 20 mei op afwijkende tijden. Zo kan er een extra afvaart gemaakt worden.

De dienstregeling is op die dagen als volgt:

Vlieland – Harlingen
06.50 uur
10.50 uur (i.p.v. 11.50 uur)
14.50 uur (i.p.v. 16.50 uur)
18.50 uur (extra)

Harlingen – Vlieland
08.50 uur (i.p.v. 09.10 uur)
12.50 uur (i.p.v. 14.10 uur)
16.50 uur (i.p.v. 19.10 uur)
5
Actueel / Re: Vervallen en extra afvaarten
« Laatste bericht door L.Noorman Gepost op 15 mei 2024, 23:05:24 »
Er zijn extra afvaarten van de veerdienst naar Vlieland ingezet op :
 
Maandag 20 mei
Harlingen – Vlieland    20:50 uur
 
Zondag 1 september
Harlingen – Vlieland    20:50 uur
 
Maandag 2 september
Harlingen – Vlieland    20:50 uur
6
Overige onderwerpen / Re: Film/video
« Laatste bericht door L.Noorman Gepost op 12 mei 2024, 12:45:51 »
Mooi fragment uit de jaren 70 met de Schellingerland (3) en de Friesland (1)

7
Actueel / Re: Vervallen en extra afvaarten
« Laatste bericht door nagier Gepost op 10 mei 2024, 16:58:54 »
Zeker extra bemaningen op de twee dagen?
8
Actueel / Re: Vervallen en extra afvaarten
« Laatste bericht door L.Noorman Gepost op 6 mei 2024, 21:20:21 »
I.v.m. de drukte rond Hemelvaartsdag en Pinksteren vaart het ms Vlieland op zondag 12 mei en maandag 20 mei op afwijkende tijden. Zo kan er een extra afvaart gemaakt worden.

De dienstregeling is op die dagen als volgt:

Vlieland – Harlingen
06.50 uur
10.50 uur (i.p.v. 11.50 uur)
14.50 uur (i.p.v. 16.50 uur)
18.50 uur (extra)

Harlingen – Vlieland
08.50 uur (i.p.v. 09.10 uur)
12.50 uur (i.p.v. 14.10 uur)
16.50 uur (i.p.v. 19.10 uur

9
Actueel / Re: Nieuws
« Laatste bericht door Christian Gepost op 3 mei 2024, 23:35:50 »
FRIDTJOF NANSEN - Ik was vanmorgen vroeg wakker toen ik toevallig een enorme kolos uit de mist zag opdoemen. Voor het eerst als een cruiseschip Harlingen aandoet, zag ik geen  loodsen en was ook de meestal zo onmiskenbare THEO, die zelfs de MIDSLAND haar laatste escorte gaf, nergens te bekennen. Misschien is dit technisch niet meer nodig? Op de brug sprak iemand Nederlands tegen de havenmeester alsof hij niet van ver kwam.
Kort na 14.00 uur werd het cruiseschip omringd door twee Doeksenboten, maar toen besloot de VLIELAND, die zelf bekend is met de oceanen van deze planeet, het voor één keer op te nemen tegen de grote showboot  - en won de race.
Als je morgen tijd hebt voor "Timelapse 24 uur" van de verschillende webcams in Harlingen, kun je er zeker wat van zien. Het is de moeite waard.
10
Actueel / Re: Nieuws
« Laatste bericht door L.Noorman Gepost op 3 mei 2024, 09:49:15 »
Drijfveren april 2024 - Terschelling



Drijfveren april 2024 - Vlieland

Pagina's: [1] 2 3 ... 10