De reactie van Terschelling is volstrekt duidelijk: baas spelen, "ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken". Ook hier weer wordt duidelijk dat politici, gevoed door hun ambtenaren, kennelijk aan grenzenloze zelfoverschatting lijden.
De cijfers die het Rebelrapport geeft, zijn deels schattingen en deels onvolledig. Als er al een "winstmarge' van 45% gehaald wordt, dan is dat in elk geval niet het "rendement" dat de brief van TS noemt. "Rendement" is namelijk datgene wat er helemaal aan het eind overblijft, afgezet tegen het eigen vermogen. Ook hier geeft de raad van TS aan dat ze niet weet waarover ze spreekt. Trouwens, Jeroen, het is al jaren gebruik dat de overheid zich meent te kunnen permitteren te bepalen wat iemand mag verdienen. Kijk maar eens hoe dat fiscaal bij een eenmanszaak uitwerkt.
Het is inderdaad van de gekke dat in deze concessie de inning van toeristenbelasting moet worden meegenomen. Ondernemers zijn per definitie al onbezoldigde belastinginners (BTW) en zo komt onze "democratische" bestuurslaag weer aan meer geld op een goedkope manier. Maar het is natuurlijk wel zo, dat bij de TSM zich een mannetje daarmee moet bezig houden, vanzelfsprekend, en die zit al in het tarief verwerkt. Typisch voor de politiek is dan, zich wel druk te maken over andere componenten, die van invloed zijn op tarief of dienstverlening, maar niet als het weer om de eigen beurs gaat. Een dubbele moraal heet dat.
Verder zit er weer een stukje hobby in van een der raadsleden: het Schuitengat, waar men nu weer en milieusmoes bij heeft bedacht. Wat er aan brandstof nodig is om die geul op peil te houden, wordt niet ingecalculeerd. Kennelijk lopen er nog steeds lieden rond, die denken dat ze het morfologisch systeem van de Waddenkust kunnen beheersen zonder rekening te houden met de natuurlijke gang van zaken. Ook hier een stuk zelfoverschatting van jewelste, maar, als dat niet op je eigen begroting drukt, dan kan je makkelijk veel eisen, nietwaar? Of anders graai je weer in een "subsidiepot". Waar dat geld vandaan komt, zal de heertjes een zorg zijn, zolang ze er zelf maar beter van worden en mooi weer kunnen spelen naar hun kiezers, die ze in feite even hard belazeren.
Het belang van deze operatie gaat daarom veel verder dan concurrentie ja of nee: het toont openlijk aan hoe onvoorstelbaar ziek dit politieke systeem is, waarin politieke uilskuikens de fa?ade zijn voor regelneverige ambtenaren die zich zo langzaamaan gaan gedragen als de regentenkaste uit de pruikentijd. Mijns inziens is dit nu een uitstekend voorbeeld waarom Fortuyn en Wilders zoveel aanhang wisten/weten te trekken.
Wat betreft de Rederij: die heeft hierop zwaar ingezet en n.m.m. onvoldoende gezien in welke slangenkuil men is getrapt. Als je politieke bescherming inroept, "wordt de visch doorgaans duur betaald".
Ik kan maar beter een politieke column gaan schrijven, geloof ik....