Recente berichten

Pagina's: 1 ... 6 7 [8] 9 10
71
Huidige vloot van Doeksen / Re: Willem Barentsz (Bno 387)
« Laatste bericht door IALA Gepost op 18 april 2023, 21:00:20 »
Het valt mij op dat de LNG schepen van AGEms gewoon hun diensten varen als hoofdboot en dat dat bij Doeksen nog steeds niet het geval is. Kopen die hun LNG daar goedkoper in? Wie weet het antwoord?

Zijn Duel Fuel (DF) motoren, kunnen op zowel gasolie als LNG met gasolie varen (er is altijd een percentage gasolie (pilot fuel ±5%) nodig bij LNG bedrijf omdat gasolie motoren compressieontsteking zijn en LNG niet zelf ontbrandbaar is).
MTU's op de Willems zijn geen DF motoren en kunnen alleen op LNG draaien.
72
Huidige vloot van Doeksen / Re: Willem Barentsz (Bno 387)
« Laatste bericht door Niels Gepost op 18 april 2023, 19:51:34 »
 Ag ems kan met hun lng schepen ook op diesel varen maar doeksen toch niet met de Willemen
73
Huidige vloot van Doeksen / Re: Willem Barentsz (Bno 387)
« Laatste bericht door PiebeJanMan Gepost op 18 april 2023, 13:50:45 »
De brandstofcrisismaatregelen zijn voor 'héél' 2023 en zijn ingestemd door de minister, zie berichten hieronder.
TESO heeft op de Texelstroom inderdaad mogelijkheid om op CNG te varen, echter er kan ook alleen op diesel gevaren worden.


Citaat
https://www.rederij-doeksen.nl/brandstofcrisis

Toelichting Brandstoftoeslag
Momenteel betalen passagiers een brandstoftoeslag bovenop hun bootticket. Deze tijdelijke brandstoftoeslag zorgt er - samen met een flink pakket aan besparingen - voor, dat de effecten van de extreme brandstofprijzen worden gedempt, de dienstregeling op een verantwoorde en kwalitatief hoogwaardige manier kan worden uitgevoerd en wij ook na deze brandstofcrisis blijven beschikken over voldoende, gekwalificeerde medewerkers. Heel belangrijk, zeker in deze tijd.

Voorstel tot verlagen of afschaffen brandstoftoeslag
Inmiddels hebben we het effect van de brandstoftoeslag op het eerste kwartaal van 2023 kunnen evalueren en voor een langere periode brandstof kunnen inkopen. We hebben daarom een voorstel ingediend bij onze concessieverlener, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de toeslag te verlagen of af te schaffen. Het voorstel is momenteel in behandeling. Uiterlijk begin mei verwachten we een reactie terug van het Ministerie en brengen we onze reizigers hiervan op de hoogte.

Terugbetalen eventueel te veel betaalde brandstoftoeslag
Over hoe en op welke termijn de eventueel te veel betaalde brandstoftoeslag aan reizigers wordt terugbetaald, hebben we ook een voorstel gedaan. Ook dit voorstel is in behandeling.


Directeur Dirk Spoor over de maatregelen voor de veerdienst naar Terschelling en Vlieland.

Meer over de brandstoftoeslag: toestemming, hoogte, duur

Op 19 oktober 2022 werd bekend, dat onze concessieverlener, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, toestemming heeft gegeven voor een tijdelijke  brandstoftoeslag om de gevolgen van de extreme brandstofprijzen te dempen. Deze toeslag komt bovenop de reguliere tariefindex van 2,6%.

De brandstoftoeslag geldt voorlopig alleen voor boekingen in het jaar 2023 en bedraagt voor toeristen 16,5%. Voor voertuigen van toeristen bedraagt de toeslag 20,5%. Omdat het effect voor eilanders (zeer frequente reizigers) het grootst is, geldt voor hen een lagere brandstoftoeslag van 4,5% op alle kaartsoorten (personen en voertuigen).

Houders van de Familiepas, Vaste Reizigerspas, Debiteurenpas en Forenzenpas betalen 16,5% brandstoftoeslag op hun boottickets en 20,5% op hun autoboekingen. Eilanderpashouders zijn afhankelijk van de veerdienst en betalen als meest frequente reizigers 4,5% op alle ticketsoorten.

Mocht de prijs van LNG in 2023 structureel fors dalen, dan zal de brandstoftoeslag in de loop van 2023 worden afgeschaft of verlaagd, als dat verantwoord kan. Dit wordt vlak voor, tijdens en na het seizoen beoordeeld.

De staatssecretaris heeft ook ingestemd met het onderzoeken van de opties om ons financieel te ondersteunen, zodat de brandstoftoeslag zo snel als mogelijk verlaagd of afgeschaft kan worden. Op dit moment is een dergelijke mogelijkheid er nog niet.

Veel gestelde vragen
Welke kostenbesparende maatregelen zijn nog meer genomen?

We hebben per 13 september 2022 de volgende kostenbesparende maatregelen genomen:

1. Het ms Friesland wordt ingezet in de hoofddienst op de lijn Terschelling, grotendeels i.p.v. LNG-schepen ms Willem Barentsz en ms Willem de Vlamingh (die wel de extra afvaarten blijven verzorgen op drukke dagen);
2. Omdat het ms Friesland een grotere autodekcapaciteit heeft, zijn er iets minder afvaarten van de autoveerboten van en naar Terschelling nodig. De totale capaciteit per dag verandert niet;
3. Omdat het ms Friesland minder duurzaam is dan de LNG-veerboten, laat Rederij Doeksen dit schip sinds medio september 2022 op een biodiesel varen, waaraan 7% HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) en een brandstofadditief zijn toegevoegd. Op die manier wordt de extra uitstoot door het inzetten van ms Friesland in de hoofddienst zoveel mogelijk beperkt;
4. De vaartijd van de LNG-schepen gaat van 1 uur en 50 minuten naar 2 uur. Op deze schepen levert dit een significante besparing op doordat zij op LNG varen en juist deze brandstof extreem duur is. De dienstregeling wijzigt hierdoor niet.
 
Dit kostenbesparende pakket zullen we in elk geval tot eind 2023 voortzetten.
74
Huidige vloot van Doeksen / Re: Willem Barentsz (Bno 387)
« Laatste bericht door Niels Gepost op 18 april 2023, 10:22:38 »
Maar hoe zit dat Teso heeft de Texelstroom vaart ook op lng Maar die varen op een andere soort gas
75
Huidige vloot van Doeksen / Re: Willem Barentsz (Bno 387)
« Laatste bericht door Bootjesfan Gepost op 18 april 2023, 09:04:20 »
Maar als de prijs weer gedaald is, dan zou je toch zeggen dat de beide Willems weer als hoofdboot zouden moeten varen en de Friesland weer als reserve? In het convenant staat dat dat ook zou moeten, of heeft Doeksen dispensatie gekregen voor het kalenderjaar 2023?
76
Huidige vloot van Doeksen / Re: Willem Barentsz (Bno 387)
« Laatste bericht door PiebeJanMan Gepost op 18 april 2023, 08:52:21 »
Er zouden natuurlijk andere contractafspraken kunnen zijn met de levering van de LNG in Duitsland. Volgens mij doet Gasum (voorheen Nauticor/Bomin Linde) dat voor AG Ems/Cassen Eils. Maar ook in duitsland zijn geen grote LNG-terminals lang in operatie (er is in 2022 net een geopend in Wilhelmshaven, maar flink duurder uitgevallen). Dus de prijzen zouden in mijn ogen min of meer gelijkaardig aan Rotterdam zijn.

De LNG prijs is in Rotterdam sinds januari alweer min of meer gelijk of net goedkoper dan gasolie. Zie screenshot hieronder voor de LNG-prijs omgerekend naar MGO-equivalent (omgerekend naar zelfde energie-inhoud). Neemt niet weg dat de LNG-prijs een enorme piek heeft gekend in het najaar van 2022. Zeker in vergelijk met begin 2021 toen de LNG-MGOe-prijs tussen 300-400 dollar was en de gasolie rond de 500 dollar.

77
Huidige vloot van Doeksen / Re: Willem Barentsz (Bno 387)
« Laatste bericht door Niels Gepost op 18 april 2023, 07:51:57 »
Misschien is het in Duitsland wel anders allemaal en goedkoper
78
Huidige vloot van Doeksen / Re: Willem Barentsz (Bno 387)
« Laatste bericht door Bootjesfan Gepost op 18 april 2023, 07:34:17 »
Het valt mij op dat de LNG schepen van AGEms gewoon hun diensten varen als hoofdboot en dat dat bij Doeksen nog steeds niet het geval is. Kopen die hun LNG daar goedkoper in? Wie weet het antwoord?
79
Actueel / Re: Nieuws
« Laatste bericht door PiebeJanMan Gepost op 16 april 2023, 20:25:46 »
En ook een expositie in het Hannemahuis;

Citaat
Expositie 100 jaar passagiersdienst Doeksen van start met presentatie boek ‘De Terschellinger boot’
7-4-2023 om 11:25
Henry Drost heeft woensdag in het Hannemahuis zijn nieuwste boek gepresenteerd: ‘De Terschellinger boot’, over de geschiedenis van de veerdienst naar Terschelling en Vlieland. Drost heeft het eerste exemplaar overhandigd aan Dirk Spoor, directeur van Rederij Doeksen. Met een geïmproviseerde scheepshoorn gaf Spoor het startsein voor een expositie over een eeuw passagiersdiensten van Rederij Doeksen, tot en met 11 juni te zien in het Hannemahuis.


Rederij Doeksen nam in 1923 de Terschellinger Stoomboot Maatschappij over en sindsdien verzorgt Rederij Doeksen de passagiersdiensten naar Vlieland en Terschelling. “We zijn ongelooflijk trots, dat we honderd jaar lang deze publieke dienst mogen verzorgen in dit prachtige gebied”, zei Dirk Spoor. “De rijke historie maakt je als directeur een beetje nederig; je realiseert je dat je een passant bent en dat je heel even op de veerdienst mag passen. Met een goed team gelukkig, en dan hoop je dat het goed gaat en je een zetje geeft voor de volgende honderd jaar.”

Volgens Spoor biedt de expositie in het Hannemahuis een kleine greep uit de 100-jarige geschiedenis. Met bekende en minder bekende dingen. Bijvoorbeeld het verhaal van 200 Friezen die nog terug moeten na een barre tocht op de Waddenzee. “Dat verhaal kent bijna niemand.” Volgens Spoor zou Rederij Doeksen wel een heel museum kunnen vullen en hij hintte op een blijvende expositie over de geschiedenis van de veerdienst. “We kunnen echt een heel mooi museum maken.”

Maar eerst is er een heel mooi boek. Henry Drost heeft voor zijn nieuwste boek gebruikgemaakt van een stuk geschiedschrijving uit het boek ‘Passagieren op de Wadden’ van zijn vader. “Hij heeft mij de liefde voor de bootdienst op de Waddenzee bijgebracht. Honderd jaar lang varen de eilander boten nu onder de vlag van Rederij Doeksen. En aan veel naoorlogse schepen heb ik zelf herinneringen.” Als kind ging Drost op de stoomboten Noord-Nederland en Schellingerland naar Terschelling. “Vol ontzag keken we door een rooster in de donkere krochten van de machinekamer waar het vuur brandde onder de ketels en de stokers kolen schepten uit de bunkers.”

Drost schetste het contrast tussen een eeuw geleden en vandaag de dag: “Toen één afvaart per dag naar Terschelling. Passagiers voor Vlieland moesten op de Vlieree overstappen op een klein motorbootje, de ‘Vlieland’. En vorig jaar meer dan 3000 afvaarten van de autoveren en bijna 2700 afvaarten van de snelboten van en naar Terschelling. En ook nog ruim 2200 afvaarten van de autoveerboot van en naar Vlieland.”

Jan Willem Doeksen, algemeen directeur Koninklijke Doeksen stond niet als spreker op het programma, maar de presentatie van het boek en de opening van de expositie deden wat met hem, en hij wilde wat toevoegen: “Als vierde generatie Doeksen sta ik hier met ontzettend veel trots, omdat er zoveel mensen zoveel liefde voor ons bedrijf hebben en daar over kunnen schrijven. Dat er aandacht is voor de rijke historie, sterkt mij in de geachte dat we dit mooie familiebedrijf naar de vijfde generatie brengen met alle uitdagingen die er ook zijn. En dat kunnen we heel makkelijk zeggen omdat we een geweldig team hebben van mensen die het bedrijf runnen.”

https://www.harlingercourant.nl/harlingercourant/nieuws/expositie-100-jaar-passagiersdienst-doeksen-van-start-met-presentatie-boek-de-terschellinger-boot
80
Schepen niet meer in dienst van Doeksen / Re: Midsland
« Laatste bericht door Niels Gepost op 10 april 2023, 11:26:44 »
Ik zie nu net de midsland vertrekken op de webcam en zie nu een zusterschip van de tiger liggen beetje verderop
Pagina's: 1 ... 6 7 [8] 9 10