Schepen van Doeksen-Forum

Schepen van Doeksen => Schepen niet meer in dienst van Doeksen => Topic gestart door: Wim Vink op 13 november 2005, 21:11:31

Titel: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 13 november 2005, 21:11:31
In de collectie van Tjebbe Cupido vond ik nog deze foto van de Josephine.
Niet al te duidelijk, maar iets is beter dan niets.
Welk schip er rechts lag, is mij niet bekend.

(http://img69.imageshack.us/img69/9061/josephine1959wtshavenco.jpg) (http://img69.imageshack.us/i/josephine1959wtshavenco.jpg/)
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jan Leenstra op 13 november 2005, 22:01:49
De Adriana is gekocht uit een failliesement in 1964. Ik weet niet als het schip daarvoor al op Terschelling lag, volgens mij nl wel. Dat zou kunnen betekenen dat het inderdaad de Adriana zou kunnen zijn. Maar in dat jaar waren er nog meerdere 'vrachtvaarders', bijvoorbeeld de Boreas en de Willem Barendsz.
Van beide schepen heb ik niet echt duidelijke foto's en kan dus geen vergelijkingen trekken met het schip op de foto. Misschien is er iemand die het zo kan zeggen. 
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jan Leenstra op 16 november 2005, 17:53:32
De Noordvaarder (zonder S dit keer) heeft als schelpenzuiger en als vrachtvaarder gefungeerd. Nadat de schelpenzuigerij was gestopt is het schip voorzien van een kraan en is voornamelijk ingezet op de vrachtdienst naar Vlieland.
Schip vaart tegenwoordig nog in de buurt van Terneuzen als Scaldis III.
Ook werd het schip vanwege de geringe diepgang ingezet bij de bergings werkzaamheden.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Donald v.d. Horst op 26 november 2005, 21:52:17
Wim,

Volgens gaat het om het vrachtschip Linquenda van Vrieswijk. Een zoon van de schipper zat vroeger bij mij op school op West-Terschelling. Het schip voer volgens mij op de beurtdienst naar Leeuwarden.

Groeten,  Donald van der Horst
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 19 december 2005, 21:26:15
In de verzameling van mijn oom D. Stapersma vond ik deze foto van de Almeri in het Oosterom. De foto is in de zomer van 1958 genomen.

(http://imageshack.us/a/img38/6568/almeri1958oosteromfotod.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/38/almeri1958oosteromfotod.jpg/)
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 12 maart 2006, 16:47:12
Een schip met een historie: de Cornelia Alida. Het schip zelf kan ik me nog goed voor de geest halen, met de typische steven en aparte hek. De naam van het schip zegt me helemaal niets.
In de collectie van mijn oom vond ik bijgaande foto van werkzaamheden in febr 1961. Het lijkt op werk aan de motor, maar wie het beter weet, mag het zeggen.
Op de achtergrond waarschijnlijk de Liquenda van Vrieswijk.

(http://img715.imageshack.us/img715/11/corneliaalida19610211wt.jpg) (http://img715.imageshack.us/i/corneliaalida19610211wt.jpg/)
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jan Leenstra op 13 mei 2007, 22:04:05
Ik raak er ook steeds meer van overtuigd. Dit zijn toch de leuke dingen om te vinden. De heer Dekker van de Rederij, zeer bekend met alle Doeksen schepen, denkt ook dat het inderdaad de Boreas van Doeksen is.

Volgens mij moet er van de andere 'vrachtvaarders ook nog wel wat te vinden zijn.

Ik heb ook contact gehad met de fa. Mijnster, dat is een grindhandel uit Gorinchem, daar heeft de Almeri nog jaren dienst gedaan. Ik heb een afspraak dat ik daar een keer foto's mag uitzoeken.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jan Leenstra op 13 mei 2007, 22:20:16
Ik heb inmiddels contact opgenomen met de bewoners. Wie weet hebben ze mooie foto's voor ons, en hebben we het juiste schip te pakken.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jan Leenstra op 16 mei 2007, 18:50:51
Het is inderdaad de Boreas die voor Doeksen heeft gevaren! Dit kreeg ik als antwoord van de bewoners

Beste heer Leenstra,
 
Inderdaad, de Boreas is van Doeksen geweest. Ikzelf heb ook alleen twee zwart-wit foto's van de Boreas als vrachtvaarder - ik denk in de haven van Harlingen en bij de Tjerk Hiddes sluizen. Gekregen toen ik een keer op Terschelling was. Daarnaast heb ik een originele koopakte van Gerrit-Jan Doeksen uit 1913. Toen nog Eerste Zorg geheten. Het schip is gebouwd in 1900 in Papendrecht. In begin '30 is de naamsverandering geweest en is het schip verlengd met een meter of 7. Doeksen heeft het schip ingezet met name voor de schelpen.
Latere schippers waren Pols (wiens zoon ik een jaar geleden sprak toen hij in Tholen was. Die zoon heeft een ontploffing van een gasfles meegemaakt boven de kust van Groningen op het wad; er is toen een gasfles in het vooronder ontploft, waarbij veel schade aan dek en tussenschot, maar ondanks dat de schipper in het vooronder was, bleef die ongedeerd. In het midden van de jaren vijftig is het schip door Doeksen (met schipper Pols) verder aangepast: hogere nieuwe den, stuurhut en nieuwe roef. Tot die tijd as er een zeil en voorzover ik weet een zijschroef, maar daar ben ik niet zeker van.
Andere schippers waren vader en zoon Koopman(s) uit Harlingen en Kornwerderzand, althans daar was een van hen sluismeester. Ik heb ze nooit gesproken en weet niet of er iemand nog leeft. Rond 1970 heeft Ernst Schade het schip van Koopmans gekocht en is begonnen er een woonschip van te maken. In 1979 heb ik met mij  toenmalige partner het schip van Schade gekocht en verder verbouwd. In de tachtiger jaren is het van een broer van mij geweest en in 1988 heb ik de Boreas teruggekocht. Sinds die tijd woon ik er weer op met mijn vrouw, op wiens naam het schip sinds vorig jaar staat ingeschreven (Walstra). Sinds 1989 hebben we een ligplaats in de oude handelshaven van Tholen en langzamerhand is het steeds meer verbouwd, waarbij de buitenkant zoveel mogelijk intact is gebleven. In 200 heeft de Boreas een geheel nieuw vlak (incl, kattesporen en kimmen etc. gekregen tussen het voorschot en het machinekamerschot (ruim 19 meter). In de afgelopen 20 jaar is de in de vijftiger jaren geplaatste Mercedes 204A vervangen door een GM 6-71 en later nog een keer. In 2000 is ook de keerkoppeling en de gehele aandrijving vervangen (schroefas, etc). Er si sowieso de afgelopen jaren veel aan het schip verbeterd en het is nu een zeer comfortabele woning. Sinds 1992 is er een 24V boegschroef (kalkman) waarvan dit jaar de 24V motoren zijn vervangen.
Afijn, het schip staat beschreven in "Schepen die Blijven" van de LVBHB.


Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 16 mei 2007, 21:16:20
Goed speurwerk naar dit schip; chapeau.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jan Leenstra op 21 mei 2007, 21:02:18


Ben, jij hebt heel veel connecties met andere forums en personen die in de binnenvaart zitten. Van de eigenaar kreeg ik bericht dat het schip beschreven staat in 'schepen die blijven'van de LVBHB .
Kan jij eens om je heen vragen als er iemand die beschrijving kan scannen voor ons?




Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: arthur op 23 mei 2007, 18:10:09
Nog een bijna vergeten schip, de TWEE GEBROEDERS. Ik heb van '68 tot en met '77 als vakantiewerker op de kade van Doeksen gewerkt;
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jan Leenstra op 23 mei 2007, 20:28:36
Klopt helemaal de naam Boon, ik weet alleen niet meer precies hoe. Ik hoop dat T de Zeeuw ons kan helpen.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: nyn op 23 mei 2007, 21:56:58
Ik denk dat Grey hier zeker op kan antwoorden.
Schipper Boon voer altijd met de Twee Gebroeders, zijn zoon Cor volgens mij ook.
Later inderdaad Gerrit Alkema en Jopie Beuker. Zij bemanden echter ook na de verkoop van de Twee Gebroeders en na de verbouwing van schelpenzuiger naar beurtvaarder de Noordsvaarder.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jan Leenstra op 23 mei 2007, 22:28:35
Het schip is later naar het sloop bedrijf Slooten in de Wormer gegaan. Het zou gesloopt worden  maar ik heb wel eens geruchten gehoord dat dat niet is gedaan en dat het schip ergens in Groningen moet liggen.
Een kennis van mij is een vroegere vriend van de zoon van het sloopbedrijf. Van alles werd een journaal bijgehouden. Hij zou ooit nog eens contact opnemen om te zien wat er nu daadwerkelijk is gebeurd met het schip. De zoon is echter geemigreerd naar Australie. Ik zal er nog eens achteraan gaan.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Marten-Jan van Zanden op 25 juni 2007, 11:33:33
Goed nieuws,

Nadat Jan begin Mei de Boreas heeft kunnen lokaliseren op Tholen, hebben we nu de Adriana gevonden.
Na wat kort speurwerk op het www vond ik een schip wat heel erg op haar leek.
In contact getreden met Jan en ook hij had het vermoeden dat het raak was.
Jan heeft inmiddels contact gehad met de eigenaars en inderdaad is dit het voormalige Doeksen Schip.
In de loop van de week krijgt hij foto's en een stukje betreffende de geschiedenis.

Oh ja, ze ligt tegenwoordig in Wijk bij Duurstede en doet dus dienst als woonboot.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jan Leenstra op 25 juni 2007, 13:21:25
Inderdaad goed nieuws. Dit zijn de dingen die het bijhouden van een site zo leuk maakt. Je schrijft als woonboot Marten Jan. Hier zijn echter problemen mee. Zou jij nog de linkjes kunnen plaatsen mbt deze problemen. Mocht jij ze niet meer hebben dan zal ik ze even opzoeken.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Marten-Jan van Zanden op 25 juni 2007, 13:26:04
Hier een link.
Betreffende de benaming woonschip was ik inderdaad even te voorbarig.

http://www.stafdepla.nl/kranten/ad230107.html
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jan Leenstra op 7 september 2007, 21:17:41
Ik kreeg een mooie foto toegezonden door Arie Boon, zoon van beurtschiper Cornelis Meindert  Boon. Hij schreef in het mailbericht dat het schip de haven van Vlieland,geladen met vracht en te wachten tot het ijs uit de waddenzee is verdwenen
foto is gemaakt in februari  1964.
De Twee Gebroeders is niet gesloopt maar ligt in de haven van Groningen nabij het centraal station afgemeerd en wordt gebruikt als varend woonschip  en alleen het stuurhuis is vervangen door een kotter stuurhuis.

Wie komt er weleens in Groningen en kan daar foto's van maken?
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jan Leenstra op 7 september 2007, 22:15:23
Het schip heet trouwens nu Vlieland....
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: RoDe op 8 september 2007, 09:58:29
Beste Jan,

Mocht ik voor mijn werk in Groningen zijn zal ik foto's maken.

Groet,
Robin
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Humtidumty op 8 september 2007, 19:56:03
Mannen, het is mijn thuishaven :o) dus foto maken is geen probleem.
Ik zal er binnenkort eens langs fietsen.
Gr, Richard
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jelle Krijthe op 10 september 2007, 22:55:37
Ik fiets er iedere dag langs! Zal morgen middag wel even een fototje maken (of meer) en die posten!
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jelle Krijthe op 15 september 2007, 20:34:51
Ik heb het schip nog niet kunnen lokaliseren! Er ligt een schip de 2 gebroeders, maar die lijkt er niet echt op. Als het schip nu de Vlieland heet, denk ik dat ik weet waar ze ligt. Namelijk een stukje verderop, waar ik nog niet aan toe ben gekomen daar langs te gaan. Zal ik zo snel mogelijk doen!
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Humtidumty op 16 september 2007, 20:12:13
Ik heb het schip nog niet kunnen lokaliseren! Er ligt een schip de 2 gebroeders, maar die lijkt er niet echt op. Als het schip nu de Vlieland heet, denk ik dat ik weet waar ze ligt. Namelijk een stukje verderop, waar ik nog niet aan toe ben gekomen daar langs te gaan. Zal ik zo snel mogelijk doen!

Ben nog niet aan het zoeken geweest maar ik meen me te herinneren dat ze voor Oosterpoort ligt.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jelle Krijthe op 17 september 2007, 22:26:10
Zal ik daar eens gaan zoeken! Jullie horen later meer!
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jan Leenstra op 18 september 2007, 11:44:18
Mooie serie Marten Jan. We hebben nu de Boreas, de Adriana en de 2 Gebroeders kunnen traceren. Op naar de volgende!
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Marten-Jan van Zanden op 4 oktober 2007, 12:32:46
In het kader van speurtochten naar oude vrachtschepen van Doeksen is nu ook de Brandaris II weer gelokaliseerd.
Ze heeft tegenwoordig Rotterdam als thuishaven en vaart weer onder de naam ZWERVER.
Dit was ook de naam van het schip bij de tewaterlating in 1929.
Er is contact met de eigenaars over wat zij voor ons kunnen betekenen.
We hebben al foto's van het schip in de huidige staat en ze ziet er mooi uit.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 4 april 2008, 17:13:11
Edit: het eerder door mij geplaatste bericht was wat slecht leesbaar. Daarom verder in stukken gehakt en groter ingescand.

Uit De Schuttevaer van morgen, 5 april 2008:

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/841/4h4p.jpg) (https://imageshack.com/i/nd4h4pj)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/834/oggfe.jpg) (https://imageshack.com/i/n6oggfej)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/838/awsox.jpg) (https://imageshack.com/i/naawsoxj)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/838/pp2r.jpg) (https://imageshack.com/i/napp2rj)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/841/32ia6.jpg) (https://imageshack.com/i/nd32ia6j)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/845/85yw.jpg) (https://imageshack.com/i/nh85ywj)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/841/mnq6d.jpg) (https://imageshack.com/i/ndmnq6dj)
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 19 april 2008, 14:33:18
In de Schuttevaer van 19 april staat een artikel over de ZWERVER, die ook als Brandaris II voor Doeksen heeft gevaren:

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/921/Gbtg9E.jpg) (https://imageshack.com/i/plGbtg9Ej)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/922/sGjU8A.jpg) (https://imageshack.com/i/pmsGjU8Aj)
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 14 mei 2008, 18:52:38
In de Schuttevaer van 3 mei j.l. stond een aanvullend verhaal over de Zwerver (als reactie op de eerdere publicatie van 19 april in dat blad). Het betreft dan wel niet een gebeurtenis uit de Doeksen-tijd, maar een voorval uit de voorgeschiedenis daarvan.

(http://img99.imageshack.us/img99/3083/brandarisiiinschuttevae.jpg) (http://img99.imageshack.us/i/brandarisiiinschuttevae.jpg/)
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: willem boot op 7 oktober 2008, 19:06:28
Brandaris II: hier is haar geschiedenis. Zij werd als kustvaarder Zwerver gebouwd in 1929 voor J.Otto, Bruinisse bij scheepswerf De Vooruitgang, Gouwsluis.

De man voor wie de boot werd gebouwd was J. Otte (met e), dus niet Otto (met o).
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: grey op 8 oktober 2008, 17:42:56
Hallo allemaal,

Er werdt in deze toppic al eerder vermeld dat de Vlieland, ex Twee Gebroeders te koop is.
Via Arie Boon kreeg ik de volgende site www.Fikkers.nl ,onder item 2420 kun je het schip uitgebreid bekijken.
Als je de huidige woonkamer op het schip ziet kun je je niet voorstellen dat in het verleden daar een wagon kolen (20 ton) in werd gestort en dit voor een deel met een schepbak er uit werd gehesen. Het laatste ging dan gewoon met de schep de bak in...!

Groet Grey.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jan Leenstra op 8 oktober 2008, 18:56:10
Mooie foto's! En dan te bedenken dat het schip eigenlijk gesloopt zou worden door de Fa Slooten.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Marten-Jan van Zanden op 14 oktober 2008, 18:40:45
Ik hoop dat deze Dirk Zorgdrager dit bericht nog even leest.
Zou mooi zijn als je als lid wilt aanmelden.

Het zou namelijk best mogelijk zijn dat Je, Jij, U , een schat van info hebt uit die tijd.

Ook krijg je hierbij antwoord van Arthur.

Hallo Pollendam,

Ik was blij verrast met de reaktie van Dirk Zorgdrager junior. Ik ken de man natuurlijk niet, maar zou jij mijn dank aan hem kunnen overbrengen? Ik vind het namelijk altijd reuze leuk, nieuwe dingen tehoren van mensen uit mijn verleden, "ome"  Dirk was mij zeer dierbaar. En misschien heeft hij in zijn familiearchief nog wel ergens een foto van dat bootje en/of haar bemanning...

Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: PiebeJanMan op 20 oktober 2008, 21:10:31
Zwerver vanuit de lucht:
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: cees op 23 juni 2009, 17:56:38
Voor de liefhebbers! De voormalige "Twee Gebroeders" nu "Vlieland" is te koop. Ik liep er vanmiddag langs en zag het bord met het volgende telefoonnumer: 050 3111404
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: cees op 2 januari 2011, 18:41:57
Via de link krijg je inderdaad een "Vlieland", maar deze heeft niets te maken met schepen van Doeksen.(de foto althans)
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Jan Leenstra op 3 juli 2011, 19:05:00
Bericht verplaatst vanuit topic EVALUATIE. Het schip met het donkere stuurhuis is de Hollandia waarvan ook een foto op de hoofdsite te vinden is. Dit Tjalkschip is rond 1904 gebouwd en gebruikt als kolenlichter. Op 11 januari 1946 is het schip achter de 'Borndiep' van Terschelling naar Groningen gegaan wegens verkoop. De foto komt uit de collectie van W. Lublink.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Willem,

Ik heb ze in goede orde ontvangen, waarvoor grote dank, en inmiddels geplaatst bij het vlootoverzicht. Ik mis er nog een aantal. Van de Zeehond (2) vind ik er nog wel 1. Er ontbreken nu nog foto's van de Midsland1/Brandaris, Catharina, Skylge en de Zeehond. Hulp gezocht dus!! Voor de rest is het overzicht aardig compleet geworden. Op- en/ of aanmerkingen graag. Volgende stap is om bij alle foto's de bron te vermelden. Wanneer je dan op het plaatje staat met je muis dan zie je de bron verschijnen. Zie foto's Trio en Hollandia. Stap daarna is om bij elk schip een link te maken naar de foto's van de desbetreffende schepen. En die albums maken dat is nog wel even een klus. Maar als het overzicht klaar is dan kan ik bij alle pagina's verzijzingen(linken) maken naar de albums. En dat is weer snel.....

Ik heb hier op het forum trouwens een foto geplaatst waarvan ik denk dat dit ook de Hollandia is, echter met donker stuurhuis. Kan jij mij uit mijn lijden verlossen Willem?
Op de achtergrond trouwens de Oceaan(1)
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: tweegebroeders op 3 december 2011, 19:00:52
Foto van de Twee Gebroeders in de haven van Vlieland  toen nog in eigendom van Boon Transport Bedrijf   BTO    foto gemaakt in de winter van 1946  ( door Ties Grijpstra )
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 15 juli 2012, 17:20:59
De Cornelia Alida, een scheepje met een lange historie, zie SSS, blz. 315. Buiten wat jaartallen staat er weinig geschreven over dit schip qua levensloop, eigenaren en verdere wetenswaardigheden. Wanneer het schip is afgevoerd van de sterkte, staat niet beschreven. Bijgaande foto is uit 1961.
Daarnaast heb ik nog een paar plaatjes uit datzelfde jaar, maar van later datum is mij geen afbeelding bekend. Wie weet er meer van dit vrachtvaardertje?

(http://imageshack.us/a/img59/6258/corneliaalidawtshaven19.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/59/corneliaalidawtshaven19.jpg/)

foto: coll. Tjebbe Cupido.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 15 juli 2012, 17:23:17
Een vrachtvaarder die meer in beeld kwam en waar meer over is geschreven, is de Josephine. Bijgaande foto, genomen te WTs Haven, is genomen in 1962.
Buiten de Josephine is de Holland te zien, maar ook de Doggersbank en de Volharding.

(http://imageshack.us/a/img341/1582/josephinewtshaven1962co.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/341/josephinewtshaven1962co.jpg/)

foto: coll. Tjebbe Cupido
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Bert op 1 februari 2013, 16:48:04
Beste mensen,
Ik ben nog maar een paar dagen op het forum en zit alles eens door te nemen.
Wat je al niet (en wel) tegenkomt!
Op 21 nov. 2007 plaatst Ben twee foto's van de Brandaris II. Ik heb met dit schip gevaren, eerst voor Koos Veldman, later na de overname voor Doeksen.
Op de eerste foto ligt de Brandaris volgens mij in het derde dokje op Terschelling.
Ik meen op de achtergrond de (nu gesloopte) schuren van Teun Krul en de betonningsloods te herkennen.
De andere kan ik niet plaatsen.
Voor Veldman voeren we het water dun. Vooral in de zomer; 's maandags vroeg weg en donderdagnacht/ vrijdagochtend vroeg weer op het eiland. Uit het hele land werd alles voor de boeren en bouwvakkers gehaald:
stelconplaten en veevoer uit Zaandam, kalkzandsteen uit Hillegom, steigerpalen uit Hasselt, dakpannen uit Pannerden, bier en limonade uit Amsterdam, kabels uit Gouda enz. enz. Vaak werd er op de thuisreis in Harlingen nog een deklastje bouwmaterialen geladen.
Nadat Doeksen het had overgenomen werd er lang zoveel niet meer gevaren. Het gross kwam met de veerboten.
Volgens mij werd het schip naar Amsterdam verkocht, aan een beeldhouwer die het als woning/atalier wilde gebruiken. Ik heb ook gehoord dat het in Delfzijl heeft gelegen, met de luiken open en het ruim half vol (regen)water. Daarna zou het doorverkocht zijn naar Rotterdam.

Groeten, Bert
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Janha op 1 februari 2013, 16:56:53
Ik had deze al eens eerder geplaatst. Maar het sluit wel mooi aan bij het vorige bericht.
De Brandaris 2 als bierboot. Tegenwoordig laten de grootverbruikers het per tankwagen komen.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Bert op 1 februari 2013, 17:06:59
Ik had deze al eens eerder geplaatst. Maar het sluit wel mooi aan bij het vorige bericht.
De Brandaris 2 als bierboot. Tegenwoordig laten de grootverbruikers het per tankwagen komen.

Alsik het mij goed herinner gingen er in totaal, dus met deklast, 130 pallets bier mee.
Dat is 187.200 flessies!
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 3 juni 2013, 09:32:16
Dit topic is een beetje in de vergetelheid geraakt. We zullen het weer eens afstoffen....
Ik vond nog een foto uit 1959 met de Josephine erop, WTs Haven.

(http://img200.imageshack.us/img200/2757/josephinewtshaven19592c.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/200/josephinewtshaven19592c.jpg/)

foto: collectie Tjebbe Cupido.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 8 november 2013, 13:45:39
Twee plaatjes van de Adriana, die werd overgenomen van Jan Vrieswijk.
Laatstgenoemde kwam daarna in dienst bij Doeksen en heeft tot zijn pensionering bij dat bedrijf gewerkt, laatstelijk als kapitein op de Friesland.

De Adriana zelf was van 1926 en werd in 1964/1965 door Doeksen overgenomen.
Daar deed het dienst tot 1978 en daarna als woonschip in Leeuwarden terechtgekomen.

(http://img571.imageshack.us/img571/7564/gi40.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/571/gi40.jpg/)

(http://img850.imageshack.us/img850/1816/c1pt.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/850/c1pt.jpg/)

foto's: coll. Pieter Schroo
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 16 november 2013, 16:38:58
Almeri te West-Terschelling.

(http://img713.imageshack.us/img713/9571/cxmz.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/713/cxmz.jpg/)

foto: scan Arn Hagen
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 19 februari 2014, 08:06:43
Twee foto's van de Brandaris II als "bierboot" te Amsterdam.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/822/ycs4.jpg) (https://imageshack.com/i/muycs4j)
foto: coll. J. Leenstra

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/837/ni00.jpg) (https://imageshack.com/i/n9ni00j)
foto: coll. Johan Kooijman
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 10 maart 2014, 13:37:16
De Cornelia Alida in de haven van West-Terschelling.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/577/dnxa.jpg) (https://imageshack.com/i/g1dnxaj)

foto: coll. H. Rexwinkel
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 13 maart 2014, 10:09:28
Nog een keer de Cornelia Alida in de haven van West, juni 1956.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/34/xnja.jpg) (https://imageshack.com/i/0yxnjaj)

foto: coll. Fred Kooi
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 8 april 2014, 10:52:33
De Josephine komt tot nu toe nog niet zo vaak op foto's voor.
Hier ligt het beurtschip in de haven van WTs, circa 1958.
Geheel links is nog stukje van de Cornelia Alida te zien en verderop in de haven liggen de Zuidzee en de Vlieland.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/594/jbpt.jpg) (https://imageshack.com/i/gijbptj)

foto: coll. Baukje de Vries
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 22 april 2014, 10:41:29
Ongedateerde afbeelding van de Brandaris II.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/835/w325.jpg) (https://imageshack.com/i/n7w325j)'

foto: coll. Arend Bouma
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 9 mei 2014, 10:04:24
De Brandaris II bij de werf Welgelegen in Harlingen.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/834/wdmz.jpg) (https://imageshack.com/i/n6wdmzj)

foto: © Ben Gernaat
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 11 mei 2014, 13:38:18
Twee Gebroeders, drooggevallen.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/836/mchy.jpg) (https://imageshack.com/i/n8mchyj)

foto: coll. Jan Leenstra
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 12 mei 2014, 09:38:10
De Cornelia Alida vaart de haven van WTs uit.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/836/5oy9.jpg) (https://imageshack.com/i/n85oy9j)

foto: coll. D.v.d. Horst
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Gijsha op 14 mei 2014, 11:40:33
Ik denk dat Grey hier zeker op kan antwoorden.
Schipper Boon voer altijd met de Twee Gebroeders, zijn zoon Cor volgens mij ook.
Later inderdaad Gerrit Alkema en Jopie Beuker. Zij bemanden echter ook na de verkoop van de Twee Gebroeders en na de verbouwing van schelpenzuiger naar beurtvaarder de Noordsvaarder.
Hierbij de melding in de Leeuwarder Courant van 13 april 1964 over de overname van de "Twee Gebroeders" door Doeksen.
Groet,
Gijs Hesselink
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Gijsha op 14 mei 2014, 12:01:22
De Cornelia Alida, een scheepje met een lange historie, zie SSS, blz. 315. Buiten wat jaartallen staat er weinig geschreven over dit schip qua levensloop, eigenaren en verdere wetenswaardigheden. Wanneer het schip is afgevoerd van de sterkte, staat niet beschreven. Bijgaande foto is uit 1961.
Daarnaast heb ik nog een paar plaatjes uit datzelfde jaar, maar van later datum is mij geen afbeelding bekend. Wie weet er meer van dit vrachtvaardertje?

(http://imageshack.us/a/img59/6258/corneliaalidawtshaven19.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/59/corneliaalidawtshaven19.jpg/)

foto: coll. Tjebbe Cupido.
Een artikel uit de Leeuwarder Courant van 1 mei 1957 over de inzet van de Cornelia Alida in de beurtdienst Terschelling-Leeuwarden v.v.
Groet,
Gijs Hesselink
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Gijsha op 14 mei 2014, 12:23:29
De Cornelia Alida, een scheepje met een lange historie, zie SSS, blz. 315. Buiten wat jaartallen staat er weinig geschreven over dit schip qua levensloop, eigenaren en verdere wetenswaardigheden. Wanneer het schip is afgevoerd van de sterkte, staat niet beschreven. Bijgaande foto is uit 1961.
Daarnaast heb ik nog een paar plaatjes uit datzelfde jaar, maar van later datum is mij geen afbeelding bekend. Wie weet er meer van dit vrachtvaardertje?

(http://imageshack.us/a/img59/6258/corneliaalidawtshaven19.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/59/corneliaalidawtshaven19.jpg/)

foto: coll. Tjebbe Cupido.
Een artikel uit de Leeuwarder Courant van 1 mei 1957 over de inzet van de Cornelia Alida in de beurtdienst Terschelling-Leeuwarden v.v.
Groet,
Gijs Hesselink
In elk geval wordt de Vrouw Elisabeth (vroegere naam van de Cornelia Alida) al genoemd in de Leeuwarder Courant van 9-11-1910, toen het schip liggende in Harlingen tijdens een storm zo was gaan slingeren, dat de 21-jarige dochter van schipper Wijbrandi in het ruim viel en zwaar gewond raakte.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 19 mei 2014, 09:53:50
Nogmaals de Cornelia Alida, nu de achterzijde.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/836/lzly.jpg) (https://imageshack.com/i/n8lzlyj)

foto: coll. D. v.d. Horst
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 6 juni 2014, 10:20:13
Links een gedeelte van de Josephine en erachter ligt de Adriana.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/837/svdm.jpg) (https://imageshack.com/i/n9svdmj)

foto: coll. Egbert Volgers
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 30 oktober 2014, 09:57:38
Ansichtkaart uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
Tegen de loswal ligt o.a. de Cornelia Alida.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/540/wVYhDJ.jpg) (https://imageshack.com/i/f0wVYhDJj)

coll.: Harry Rexwinkel
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 26 november 2014, 13:30:10
Twee ansichtkaarten met op beiden een gedeelte van de Josephine.

1964
(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/674/S9yVRu.jpg) (https://imageshack.com/i/iqS9yVRuj)

1967
(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/673/L2OYTM.jpg) (https://imageshack.com/i/ipL2OYTMj)

ansichtkaarten: uitgave Van Leer
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Willem-Jan op 4 februari 2015, 21:06:26
gevonden in een boek op een rommelmarkt, ik denk de Josephine.
vr groet
Willem-Jan.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 4 februari 2015, 21:24:04
Idd, de Josephine :)
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 21 maart 2015, 11:32:06
Het achterschip van de Josephine , liggend in het eerste dok te West-Terschelling, midden jaren '60.
Links een gedeelte van de Vlieland, die in die jaren als vrachtschip werd ingezet.
En op de "normale" aanlegplek is zelfs de Friesland nog waar te nemen.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/673/dMPJd1.jpg) (https://imageshack.com/i/ipdMPJd1j)

foto: coll. Cees Zeeders
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 20 juli 2015, 09:08:23
Een prachtig sfeerplaatje van de haven van Terschelling uit mei 1956.
Bagage werd met paard en kar opgehaald, pleziervaartuigen lagen "gewoon" in het 1e dok.
En parkeren met je auto (als je die al had), kon vlakbij bij de aanlegplaats van de veerboot.

Ook in het eerste dok ligt de vrachtvaarder Cornelia Alida.
Aardig detail: op de voorgrond is een stuk van de boeg van de Friesland te zien.
Die was toen net nieuw in dienst gekomen.

edit: nader onderzoek leerde dat deze foto in 1958 is genomen.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/540/H8U0MA.jpg) (https://imageshack.com/i/f0H8U0MAj)

foto: A. van Drooge (via Anneke Visser)
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 16 maart 2016, 08:40:43
De Brandaris II te Harlingen, 1977,

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/923/1p0Z0U.jpg) (https://imageshack.com/i/pn1p0Z0Uj)

foto: © Ben Gernaat
Titel: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 7 november 2016, 08:29:11
Een sfeerplaatje uit 1968, genomen vanaf de Friesland.
Links in het 1e dok is de Adriana zichtbaar.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1280x1024q90/924/DbJwWw.jpg) (https://imageshack.com/i/poDbJwWwj)

foto: H.W. Witternaar-v.d.Boom
Titel: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 9 januari 2017, 20:44:47
De Adriana bij extreem laag water in de haven van West; 70-er jaren.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/1280x1024q90/923/YhRHJr.jpg) (https://imageshack.com/i/pnYhRHJrj)

foto: coll. W. Lublink
Titel: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 5 mei 2017, 13:04:14
De Almeri omstreeks 1960 als fietsenboot.
Er achter ligt de Stortemelk II, blijkbaar voor de dienst naar Vlieland.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/924/3UIg8B.jpg) (https://imageshack.com/i/po3UIg8Bj)

foto: coll. W. Lublink
Titel: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 31 juli 2017, 11:14:50
Gisteren (30 juli 2017) een aardig plaatje op Facebook gevonden.
Cornelia Alida in de haven van West-Terschelling, zomer van 1950.
Op de achtergrond de Oceaan (en reddingboot Brandaris) aan de steiger.
Er is nog een Doeksen schoorsteen links te zien: wie helpt?

(http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/922/0dXVJ9.jpg) (https://imageshack.com/i/pm0dXVJ9j)

foto: coll. Eilard Jacobs
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Tineke_11 op 20 maart 2018, 20:45:43
Dag allemaal, omdat er weinig foto's zijn van de vrachtvaarder "Willem Barendsz" hierbij een foto van het schip in Hattem. Mijn ouders hebben hierop gevaren van 1938/39 tot medio 1942/43 waarna zij aan de wal zijn gegaan en mijn vader als kapitein op de veerdienst naar Vlieland is gekomen. Dit heeft hij gedaan tot zijn overlijden in september 1976.
Misschien nog andere mensen met foto's van de WB???
Titel: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 19 juli 2018, 09:11:57
De Josephine vaart als fietsenboot achter de Schellingerland aan.
Harlingen, haven, plm. 1955.

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/924/iORE1X.jpg) (https://imageshack.com/i/poiORE1Xj)

foto: coll.R. Kootstra
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Marten-Jan van Zanden op 20 juli 2018, 22:08:47
Volgens mij heb ik dit al eens eerder aangegeven., maar ook de Friesland(1956) nam wel eens een fietsenboot op sleeptouw.
Weet jij daar iets van Wim? zijn daar ook foto's van?
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Humtidumty op 21 juli 2018, 12:25:10
Ik kan me wel herinneren dat de Friesland (1956) als fietsboot werd ingezet en achter bv de Noord-Nederland aan voer.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 21 juli 2018, 13:30:58
Volgens mij heb ik dit al eens eerder aangegeven., maar ook de Friesland(1956) nam wel eens een fietsenboot op sleeptouw.
Weet jij daar iets van Wim? zijn daar ook foto's van?

Ik kan me niet herinneren dat de Friesland een fietsenboot op sleeptouw nam, maar wil het niet uitsluiten.
Binnenkort heb ik een afspraak met Doeksen-archivaris Kees Dekker en zal het hem vragen.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 6 augustus 2018, 11:23:42
Volgens mij heb ik dit al eens eerder aangegeven., maar ook de Friesland(1956) nam wel eens een fietsenboot op sleeptouw.
Weet jij daar iets van Wim? zijn daar ook foto's van?

Ik kan me niet herinneren dat de Friesland een fietsenboot op sleeptouw nam, maar wil het niet uitsluiten.
Binnenkort heb ik een afspraak met Doeksen-archivaris Kees Dekker en zal het hem vragen.

Kees Dekker wil niks uitsluiten of dit wel/niet is gebeurd, maar weten doet hij het niet.
In het archief bestaan daarvan in ieder geval geen foto's.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Marten-Jan van Zanden op 6 augustus 2018, 12:07:31
Bedankt voor je info Wim.
Eigenlijk weet ik het wel zeker.
Ik was als jochie aan boord van de Friesland.
In mijn beleving waren er nog een paar fietsen die nooit op Terschelling zijn aangekomen.
Titel: Re: Vrachtvaarders
Bericht door: Gijsha op 18 augustus 2018, 21:48:08
Hier de SCALDIS III (ex NOORDVAARDER) ca. 2014 als baggeraar/zandzuiger in de Schelde. Foto: Luttra (seatheships.com).
Titel: Vrachtvaarders
Bericht door: Wim Vink op 25 april 2019, 09:36:34
De Cornelia Alida in het eerste dok te WTs in 1947.
Op de achtergrond de Oceaan en reddingboot Brandaris.

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/921/1dXhmK.jpg) (https://imageshack.com/i/pl1dXhmKj)

foto: coll. Heert Starrenburg