Schepen van Doeksen-Forum

Schepen van Doeksen => Overige onderwerpen => Topic gestart door: Bob Koetsier op 23 december 2007, 12:17:36

Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Bob Koetsier op 23 december 2007, 12:17:36
Willem Boot opende o.a. voor dit een nieuw topic, lijkt me hier beter op zijn plaats:


Hallo allemaal!

Ik zie diverse reacties op de ondertekening van het `Openbaar Dienstencontract`.  Dat zou voor `onze` Reederij `goed` zijn. Ik weet dat de rederij de ondertekening op prijs stelt, dus, het zou kennelijk `goed` zijn dat dit gebeurt.

Jullie zouden er goed aan doen hier wat afstand van te houden. Ik weet het, het is het beleid van de Rederij en daar zijn wij niet verantwoordelijk voor en we hebben er natuurlijk ook niets over te vertellen, misschien maar goed ook.

Maar..... vraag je eens af waar het nu om gaat?

Ik zal eens proberen hier wat te verduidelijken en overigens, dat gaat in het geheel niet tegen het standpunt van de rederij in, maar toch.

De stoombootdienst naar Terschelling is destijds een puur particulier initiatief geweest. Weliswaar met overheidssubsidie, maar toch.... De Reederij heeft in 1923 de bootdienst zelf overgenomen, omdat op Terschelling en Vlieland de bestaande situatie niet langer werd gepikt. Doeksen heeft toen de zaak aangepakt en dat is na in elk geval 1942 zo gebleven: zelfstandige eilander exploitatie zonder overheidsgeld.

Dan komt er ineens een overheid die claimt, dat zij een concessie gaat verlenen voor de bootdienst van Harlingen naar de eilanden. Hoezo??? Heeft die overheid dan gezorgd voor de bestaande uitstekende dienstverlening? Heeft die overheid de schepen betaald?? Ik denk het niet, en dan komt er ineens een zootje ambtenaren, gedekt door wat politieke figuren die ineens een concessie gaan verlenen? Dan moet je wel even eigenaar van zo'verbinding zijjn en dat is de overheid niet, noch in het kader van de verenwet 1921, noch op grond van oudere (heerlijke)  rechten. Kortom, het gaat hier weer duidelijk om politieke invloed op dat wat die politiek niet zelf heeft kunnen presteren. Lekker volk!

De houding van de rederij is gewoon pragmatisch, meer niet. De politiek heeft het in eilander verbindingen nooit beter gedaan dan de private ondernemer, zie Ameland en Schiermonnikoog, zie de Westerscheldeveren zaliger nagedachtenis, zie waar dan ook.

Nee, jongens en meisjes, zo mooi is dat "openbaar dienstencontract" niet.


Groetjes,

Willem JJ Boot
Titel: Concessie
Bericht door: Bob Koetsier op 29 mei 2010, 21:18:52
Elke 15 jaar nieuw interieur veerboot

Leeuwarden - Rederijen Doeksen en Wagenborg mogen niet met veerboten varen die ouder zijn dan dertig jaar. Het interieur moet elke vijftien jaar worden vernieuwd. Dat staat in een conceptplan met eisen waar de ondernemingen aan moeten voldoen, willen ze het alleenrecht krijgen om mensen van en naar de Friese Waddeneilanden te vervoeren. Het ministerie van verkeer en waterstaat verwacht de concessie eind dit jaar te kunnen verlenen. Het document ligt tot eind juni ter inzage.

Leeuwarder CourantDit zou dus voor Doeksen betekenen dat, wanneer ze de concessie krijgen, de Midsland hier sowieso niet in mee mag doen. Tegen de tijd dat alles er écht door is, en met bestellen van schepen rekening houdend, zou eigenlijk ook voor de Friesland dan al vervanging moeten komen?! Aangezien die in 2019 dan afgeschreven zou zijn. Toch? Tenzij dit alleen geldt voor de hoofdboot, en niet voor eventuele reserveschepen, daar wordt hier verder niet over gesproken.
Titel: Concessie
Bericht door: Vriend op 29 mei 2010, 22:16:39
Ben benieuwd of een grondige renovatie de termijn kan rekken. Voor mij als reiziger geldt: als het schip mij betrouwbaar en comfortabel naar de overkant brengt, dan maak het mij geen niet uit hoe oud het is. Over comfortabel kun je trouwens bij de Friesland (2) niet spreken door het erbarmelijke zitcomfort van de klapstoeltjes. Ben laatst met de Friesland (1) meegevaren en daarin zit je veel comfortabeler. En wat te denken als het economisch wat minder gaat en het voor de reder beroerd uitkomt als een schip de 30-jarige leeftijd bereikt?

Betekent trouwens dat de gehele vloot van Wagenborg nog niet 'te oud' is. Ze moeten daar van wel met de boten naar Schiermonnikoog (Rottum en Monnik) opschieten, dit zijn nog de oude Ameland boten die stammen uit 1985.
Titel: Concessie
Bericht door: willem boot op 29 mei 2010, 22:43:29
Elke 15 jaar nieuw interieur veerboot

Leeuwarden - Rederijen Doeksen en Wagenborg mogen niet met veerboten varen die ouder zijn dan dertig jaar. Het interieur moet elke vijftien jaar worden vernieuwd. Dat staat in een conceptplan met eisen waar de ondernemingen aan moeten voldoen, willen ze het alleenrecht krijgen om mensen van en naar de Friese Waddeneilanden te vervoeren. Het ministerie van verkeer en waterstaat verwacht de concessie eind dit jaar te kunnen verlenen. Het document ligt tot eind juni ter inzage.

Leeuwarder CourantDit zou dus voor Doeksen betekenen dat, wanneer ze de concessie krijgen, de Midsland hier sowieso niet in mee mag doen. Tegen de tijd dat alles er ?cht door is, en met bestellen van schepen rekening houdend, zou eigenlijk ook voor de Friesland dan al vervanging moeten komen?! Aangezien die in 2019 dan afgeschreven zou zijn. Toch? Tenzij dit alleen geldt voor de hoofdboot, en niet voor eventuele reserveschepen, daar wordt hier verder niet over gesproken.

Juist, en daar komt dan de bureaucratie weer om de hoek kijken. Men gaat allerlei regeltjes opstellen waaraan de concessionaris moet voldoen.
In normale tijden ligt tegenwoordig de economische levensduur van een dergelijk schip tussen de 20 en 25 jaar. De regel is dus zinloos, afgezet tegen de bestaande praktijk. Met name milieu-eisen en brandstofkosten hebben daarop een verkortende invloed. De economische levenduur tendeert al decennia lang naar beneden. Het had zoveel eenvoudiger gekund: relateer aan goedkeuring SI en klassebureau, het comfort (dus het interieur)  moet je aan de rdeer overlaten. het is echt niet de eerste keer dat iemand moppert over de stoeltjes op de Friesland (en terecht). Dat werkt dus vanzelf wel uit. De vijftienjaars termijn voor vernieuwing is helemaal nonsens, want je zit op menig oud en klassiek schip, zoals de 'Holland' als een vorst en dat interieur is inmiddels bijna 60 jaar oud....... Afkeuren die hap.
De heren of dames die dit soort krankjorume voorwaarden opstellen zijn in de war met de mid life upgrading die iedere reder op dit moment toepast. Die omvat echter wel wat meer dan het interieur.
Verder is het zo, dat niemand weet wat er binnen de termijn van 15/30 jaar allemaal gaat gebeuren/veranderen.
Ik mag er trouwens nog even aan herinneren, dat de privatisering van Ameland en Schiermonnikoog werd ingegeven door onder andere de achterlijke toestand van het Rijksmaterieel dat daar rondvoer. Die schepen boden geen enkel comfort en de eerste Sier en Oerd waren dan ook op Ameland een verademing vergeleken bij de achtergebleven bootjes van Rijkswaterstaat. Natuurlijk herinnert men zich dat niet meer, dat begrijp ik, maar om nu dit soort platte details in een concessie te gaan regelen, lijkt mij enigszins met twee maten gemeten.

We kunnen gegarandeerd nog van dergelijke idiotie gaan genieten in de toekomst. Ik zie het nog wel gebeuren dat ze net zulke  voorwaarden voor de kiezen krijgen als bij Vlissingen-Breskens: een van de voorwaarden was, dat passagiers tot -ik meen-  windkracht 6 niet zeeziek mochten worden. Ik ken passagiers die bij een golfje al over de railing hangen.

Dat de 'Midsland' niet meegaat in het verhaal staat wel vast: het schip is gewoon niet meer optimaal, hoewel ik denk, dat met een fikse upgrading het nog wel een aantal jaren meekan. Fiscaal is dat voor de Rederij echter absoluut niet aantrekkelijk, omdat er vennootschapsbelasting moet worden betaald over de niet voor afschrijvingen bestemde winst. Je kunt de afschrijvingen beter cash in huis houden dan daar weer belasting over te moeten betalen die je zak uitvliegt.

Al met al denk ik dat men zich bij de directie uiteindelik nog wel eens achter de oren zal krabben of die hele concessiewet wel zo aardig is. Uiteindelijk heb je als reder niets meer te vertellen in je eigen toko, met het risico, dat overdreven Rijksvoorwaarden (of een concessiefee, dat is nog niet van de baan) je het bestaan toch wat minder riant maken. Dan begint het hele circus over 15 jaar opnieuw en komen de concessievechters gegarandeerd weer opdraven. Op dat moment zit de "zittende" rederij precies met de interieurvervangingsverplichting, of heeft-ie die in het vooruitzicht als de termijn bij 12 jaar blijft. Dat zet hem financieel op achterstand bij een eventuele nieuwe concessionaris.

Pontbaas spelen wordt er steeds minder leuk op.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Bob Koetsier op 30 mei 2010, 15:13:06
Citaat
Art. 3.4   Leeftijd
        De leeftijd van de schepen bedraagt niet meer dan 30 jaar. Voor reserveschepen geldt
        geen maximum leeftijd.

Dit houdt dus in dat de Midsland, of anders in ieder geval de Friesland, behouden kan worden. Dat scheelt dan weer :)

Verder moet ik zeggen (heb ze nog niet allemaal gelezen), dat ik de gestelde eisen niet eens heel raar vind. Weet ook niet wat voor eisen er nu precies allemaal gelden trouwens. Wat me opvalt is dat het een eis is dat de schepen voorzien moeten zijn van ijsversterking (Art. 3.2 b), ik vroeg mij daarbij af: heeft de Vlieland dit eigenlijk?
Titel: Re:Concessie
Bericht door: IALA op 30 mei 2010, 16:23:22
Wat me opvalt is dat het een eis is dat de schepen voorzien moeten zijn van ijsversterking (Art. 3.2 b), ik vroeg mij daarbij af: heeft de Vlieland dit eigenlijk?

Ik meende ergens te lezen dat de huidige vloot ook ijklasse heeft, gezien de foto's van de vloot in het ijs die her en der op het forum staan zou dit best kunnen.
Misschien iemand die concreet hier meer over weet of iets duidelijker over kan zijn?
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 30 mei 2010, 17:54:44
Ik heb dat verhaal globaal doorgelopen, zonder op de millimeter te gaan. Opmerkingen:

1) Eigenlijk is dit een autobusconcessie. HHier en daar wordt ook gesproken van "staande passagiers", wat typisch des bus' is. Er worden allerlei "vertragingsvoorwaarden" opgesteld, mede gerelateerd aan de kilometers. Dat kan op TS en vooral Vlie nogal eens afwijken.
2) je kunt goed zien dat dit wegmensen en geen varensmensen zijn. Ergens wordt een opmerking gemaakt over vertrgaingen of uitval wegens hoog- of laagwater, waarbij de stellers er dan vanuit gaan, dat laagwater iets is als een waterstand < dan de diepgang van de schepen. Grote onzin. Elk schip heeft een minimale hoeveelheid water onder de kiel nodig om de snelheid te behouden, wordt die te klein, dan loopt, mede afhankelijk van de vorm van het onderwaterschip, de snelheid teug. Zie wat er destijds met de 'Bereboot' gebeurde: prima zeeschip, snelheid zat, te weinig water bleef er niet veel van over.
3) Er worden  wel allerlei verplichtingen gesteld aan de reders, maar niet aan de vaarwegbeheerders. Op alle vier diensten zijn de rederijen sterk afhankelijk van de toestand van het vaarwater. De concessieverlener zou op zijn minst verplicht moeten zijn, te garanderen dat de vaarweg een minimale diepte heeft van x cm beneden de maximaal beladen vaartuigen die in de concessie worden toegestaan. Dit geeft reden tot eindeloos getouwtrek, als de drempel in de Slenk doorgaat zoals nu. Geldt zeker voor Ameland, waar de beide schepen bijwijze van spreken zelfs geen roer nodig hebben om door de vaargeul heen te komen.
4) De hele santekraam is opgezet onder de Openbaar-Vervoergedachte. Men is verplicht op het OV aan te sluiten. In het OV zijn nog altijd (volkomen ten onrechte overigens) de spoorwegen leidend. Die stellen hun dienstregeling vast en daaraan moet de concessionaris zich maar aanpassen. Nu is het kenmerk van eilander bootdiensten, dat die zich moeten laten leiden door primair de vervoersbehoefte van de eilanden zelf. Lang niet alle eilanders wensen zich met het OV te verplaatsen, zeker niet buiten het toeristenseizoen. Door nu het OV leidend te maken, beperkt men de vervoersbehoefte van de eilanders zelf. Niet erg verstandig.
5) En natuurlijk vinden we weer van die typische landkrabbenopmerkingen: "ruw weer" wordt gesteld op Bft 7 en hoger. Daarbij wordt natuurlijk geen rekening gehouden met de windrichting en de typische kenmerken van de dienst: NW 7 naar Vlieland is wat anders dan Z 7 naar Terschelling of zo. Het zelfde geldt voor de merkwaardige opmerkingen over de helling voor aan en van boord gaan van passagiers: die mag niet te groot zijn. Of je als reder daaraan bij springtij ook maar iets kan doen. Dat is gewoon afhankelijk van de eigenaars van de aanlegfaciliteiten.
6) Ook wordt er opgemerkt, dat er geen al te onredelijk rendement mag worden gemaakt. Wie bepaalt dan wat onredelijk is? In de bijlagen komt een aantal metingen voor over de klanttevredenheid. Slecht scoren i.h.a. de tarieven. Jawel, dat kan je natuurlijk verwachten, want elk dubbeltje is teveel. Dat wordt dus afhankelijk van de mening van passagiers die geen flauw benul van bedrijfseconomie hebben, maar wel alles "te duur" vinden.

Zo kan ik in detail misschien nog wel even doorgaan, maar ik laat het erbij, vast te stellen, dat ook hier mijn vrees bewaarheid wordt: eindeloze bureaucratie en voor elke aangevaren vis een rapport.

Slotopmerking: als er iemand nog trek heeft in een overtochtje met de 'Holland' zoals dat deze zomer mogelijk is, dan zou ik dat maar gauw doen. Straks worden err milieu-eisen gesteld aan de schepen, waaraan de Holland nooit zal kunnen voldoen en bovendien zou na concessietoekenning, het varen met de 'Holland' wel eens als extra dienst kunnen worden aangemerkt, die dus tevoren moet worden "aangevraagd". Als de concessie eenmaal is verleend, dan zal dat allemaal wel een beetje moeilijker worden.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 30 mei 2010, 18:02:22
Wat me opvalt is dat het een eis is dat de schepen voorzien moeten zijn van ijsversterking (Art. 3.2 b), ik vroeg mij daarbij af: heeft de Vlieland dit eigenlijk?

Ik meende ergens te lezen dat de huidige vloot ook ook ijklasse heeft, gezien de foto's van de vloot in het ijs die her en der op het forum staan zou dit best kunnen.
Misschien iemand die concreet hier meer over weet of iets duidelijker over kan zijn?

Zou je even op het IMO-nummer moeten kijken, daar staat de klasse bij en die zegt onmiddellijk of er sprake is van een bepaalde mate van ijsversterking.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: IALA op 30 mei 2010, 19:12:47
Zou je even op het IMO-nummer moeten kijken, daar staat de klasse bij en die zegt onmiddellijk of er sprake is van een bepaalde mate van ijsversterking.

Misschien iets voor Redmer om na te kijken, via Equasis kan ik daar niks over vinden.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: PiebeJanMan op 30 mei 2010, 21:59:45
Volgens mij zijn alle veerdiensten op het wad gebouwd met ijsversterking, maar heb hier geen bevestiging voor vanuit Lloyds. Heb wel de registratienummers van de klassemaatschappijen van de Doeksenschepen, daarmee zouden we het op kunnen zoeken. Uit artikelen van de Friesland en Vlieland weet ik zeker dat ze ijsversteviging hebben. De Vlieland heeft volgens mij zelfs een sterkere versteviging dan nodig is op het wad...
Titel: Re:Concessie
Bericht door: brandaris op 31 mei 2010, 12:11:58
Volgens mij zijn alle veerdiensten op het wad gebouwd met ijsversterking, maar heb hier geen bevestiging voor vanuit Lloyds. Heb wel de registratienummers van de klassemaatschappijen van de Doeksenschepen, daarmee zouden we het op kunnen zoeken. Uit artikelen van de Friesland en Vlieland weet ik zeker dat ze ijsversteviging hebben. De Vlieland heeft volgens mij zelfs een sterkere versteviging dan nodig is op het wad...

ik weet het niet hoor, maar is een catamaran zowieso niet geschikt voor ijsgang?
 de drijvers lijken mij als een trechter te dienen, schotsen gaan blijven "hangen" en op een gegeven moment kom je helemaal niet meer vooruit.
De reden dat de sneldiensten niet varen dan heeft te maken met de jet aandrijving, de aanzuig komt vol met ijsdrap en zo is er geen vermogen meer, lijkt me ook dat dat op- e vlieland geldt...
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 31 mei 2010, 17:09:45
Volgens mij zijn alle veerdiensten op het wad gebouwd met ijsversterking, maar heb hier geen bevestiging voor vanuit Lloyds. Heb wel de registratienummers van de klassemaatschappijen van de Doeksenschepen, daarmee zouden we het op kunnen zoeken. Uit artikelen van de Friesland en Vlieland weet ik zeker dat ze ijsversteviging hebben. De Vlieland heeft volgens mij zelfs een sterkere versteviging dan nodig is op het wad...

ik weet het niet hoor, maar is een catamaran zowieso niet geschikt voor ijsgang?
 de drijvers lijken mij als een trechter te dienen, schotsen gaan blijven "hangen" en op een gegeven moment kom je helemaal niet meer vooruit.
De reden dat de sneldiensten niet varen dan heeft te maken met de jet aandrijving, de aanzuig komt vol met ijsdrap en zo is er geen vermogen meer, lijkt me ook dat dat op- e vlieland geldt...

De sneldiensten varen bij ijsgang niet wegens de kwadratisch toenemende krachten van de elkaar rakende lichamen (ijs en romp). Voor 'Vlieland' gaat dat niet op. De veronderstelde trechtervorming lijkt mij geen juiste verondestelling, omdat de beide rompdelen volstrekt parallel lopen zodra zij op hun breedste punt komen, dus direct achter de kop. Het kan mogelijk wat stuwing geven, maar niet in die mate die je aangeeft. Bovendien zal het aanzuigen van water door de schroeven ook invloed hebben op het ijs tussen de rompen.

Verder is het natuurlijk zo, dat elk ijs zo zwaar kan worden, dat er niet meer doorheen te varen valt. Dat hebben we echter sedert '63 niet meer meegemakkt, dus uit de praktijk weten we het ook niet.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: PiebeJanMan op 31 mei 2010, 17:42:47
De reden dat de sneldiensten niet varen dan heeft te maken met de jet aandrijving, de aanzuig komt vol met ijsdrap en zo is er geen vermogen meer, lijkt me ook dat dat op- e vlieland geldt...
De Vlieland heeft  geen jet-aandrijving (Als je dat bedoeld?).
Bedenk ook dat er op de vlieland meer dan 4000 PK aan vermogen staat op 4 schroeven.... Ik dank dat je je dan wel een weg kunt banen door het ijs.

@Willem Volgens mij zijn jets in zekere mate wel gevoelig voor ijs...
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Marten-Jan van Zanden op 31 mei 2010, 19:13:08
De reden dat de sneldiensten niet varen dan heeft te maken met de jet aandrijving, de aanzuig komt vol met ijsdrap en zo is er geen vermogen meer, lijkt me ook dat dat op- e vlieland geldt...
De Vlieland heeft  geen jet-aandrijving (Als je dat bedoeld?).
Bedenk ook dat er op de vlieland meer dan 4000 PK aan vermogen staat op 4 schroeven.... Ik dank dat je je dan wel een weg kunt banen door het ijs.

@Willem Volgens mij zijn jets in zekere mate wel gevoelig voor ijs...

Nou ben ik een leek.


4000 pk vermogen op 4 schroeven is best leuk.
Maar heeft die ijssterkte niet iets met de romp te maken?
Het lijkt me dat de boeg het eerst door het ijs heen ploegt.
Je kunt er wel 8000 pk op los laten, maar als de rest er niet op gebouwd is... hoe dan?

Nogmaals... ik ben een echte leek.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: natureboy op 31 mei 2010, 20:21:25
Een ijsbreker is gebouwd met een voorschip, dat op het ijs schuift, vervolgens zakt het schip door zijn gewicht door het ijs. Natuurlijk is vermogen voor een ijsbreker ook belangrijk, maar in combinatie met de rompvorm. De Vlieland van 1938 was met zijn Maiersteven een schip met goede ijsbrekereigenschappen, de Stortemelk nadat hij een Maiersteven had gekregen ook en de Noord Nederland ex-Primula zeer zeker, maar goed, die kwam ook uit Scandinavische wateren. De rest zal geen problemen met de ijsgang op de Waddenzee, alleen een schip met jetaandrijving krijgt wel weer te maken dat de aanzuigroosters versstopt kunnen raken door ijs en als dat gebeurt is de gang er snel uit.


Pieter
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 31 mei 2010, 21:18:05
De reden dat de sneldiensten niet varen dan heeft te maken met de jet aandrijving, de aanzuig komt vol met ijsdrap en zo is er geen vermogen meer, lijkt me ook dat dat op- e vlieland geldt...
De Vlieland heeft  geen jet-aandrijving (Als je dat bedoeld?).
Bedenk ook dat er op de vlieland meer dan 4000 PK aan vermogen staat op 4 schroeven.... Ik dank dat je je dan wel een weg kunt banen door het ijs.

@Willem Volgens mij zijn jets in zekere mate wel gevoelig voor ijs...

Jawel, maar dat heb ik ook niet gezegd. Vlieland heeft geen jest maar sabelschroeven.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 31 mei 2010, 21:28:51
Een ijsbreker is gebouwd met een voorschip, dat op het ijs schuift, vervolgens zakt het schip door zijn gewicht door het ijs. Natuurlijk is vermogen voor een ijsbreker ook belangrijk, maar in combinatie met de rompvorm. De Vlieland van 1938 was met zijn Maiersteven een schip met goede ijsbrekereigenschappen, de Stortemelk nadat hij een Maiersteven had gekregen ook en de Noord Nederland ex-Primula zeer zeker, maar goed, die kwam ook uit Scandinavische wateren. De rest zal geen problemen met de ijsgang op de Waddenzee, alleen een schip met jetaandrijving krijgt wel weer te maken dat de aanzuigroosters versstopt kunnen raken door ijs en als dat gebeurt is de gang er snel uit.


Pieter

Iets te kort door de bocht, Pieter. Ijsbreken kan inderdaad door ?p het ijs te lopen, maar ook door er?n te lopen. Op kleinere ijsbrekers kan bijvoorbeeld ook een ijsploeg worden gehangen. Dat kan een "bovenloper" of een "onderloper" zijn. Een bovenloper heeft hetzelfde effect als de Maiersteven van de oude Vlieland en de Stortemelk II en een onderloper was een ploeg die van smal boven naar breed onder  uitwaaierde en door zijn opdrijvende kracht, samen met het opdrijvend vermogen van de ijsbreker zelf, onder de ijslaag ingreep en het ijs naar boven brak. Vooral het inlopen in het ijs en het dus zijdelings wegduwen was een veel gehanteerde methode, omdat die zo eenvoudig was. Ook de grote Russische ijsbrekers deden dit. In de winter van '63 zijn veel ijsbrekers ingezet in het Zuid-Westen die gewoon ?n het ijs liepen. Om even op de Vlieland terug te komen (en op de huidige Friesland), die hebben bulbstevens en lopen dus bij ijsgang niet ?p het ijs, maar erin en tegelijk eronder.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Leen op 4 juni 2010, 17:32:49
Ik zat in Engeland een tijdje en zie dat er wel heel wat is gebeurd en geschreven.
Het valt me op dat sinds de concessie wetgeving bekend is en sinds Doeksen cijfers moest overlggen laat ik het zo maar noemen de EVT eigenlijk niets meer van zich heeft laten horen.
Het zou kunnen zijn dat
De EVT de concessievoorwaarden helemaal niks vindt en/of
De winstmarges te klein vindt.

Leen 

p.s ik voer met de nieuwe Stena Hollandica, een fraaie nieuw schip
 

 
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 5 juni 2010, 18:29:49
Ik zat in Engeland een tijdje en zie dat er wel heel wat is gebeurd en geschreven.
Het valt me op dat sinds de concessie wetgeving bekend is en sinds Doeksen cijfers moest overlggen laat ik het zo maar noemen de EVT eigenlijk niets meer van zich heeft laten horen.
Het zou kunnen zijn dat
De EVT de concessievoorwaarden helemaal niks vindt en/of
De winstmarges te klein vindt.

Leen 

p.s ik voer met de nieuwe Stena Hollandica, een fraaie nieuw schip
 

 

Leen, als EVT daar zelfs maar aan zou kunnen voldoen. De concessievoorwaarden zijn volledig toegesneden op de bestaande TSM-dienst. Ze hebben niks te willen, ze kunnen niet en bovendien zijn ze zo krankjorum geweest om hun "claim" van 9 miljoen te laten onderbouwen door Haskoning. Grootste manco: 7 miljoen is "winst die we hadden kunnen halen als..." De heren hebben verzuimd aan haskoning te melden hoeveel passagiers ze in die periode hebben vervoerd, of liever hoe weinig, zodat de hele claim gebakken lucht is. Ze haalden namelijk zelfs met het beperkte aantal vaarten de omzet niet, waarvan ze nu de schade claimen. Die jongens zijn gewoon niet goed bij hun hoofd. Geen aandacht meer aan besteden, zou ik zeggen. Zie de HC van gisteren, pag. 9. Als deze heren dit serieus menen, hebben ze zichzelf nu helemaal in de etalage gezet als een stel absolute dilettanten. Maar dat wisten we al.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 21 juni 2010, 20:36:38
het valt mij op, dat de Gemeente toch de drie kernfouten van het stuk niet op hoofdlijnen verwoordt:

1)  het stuk is geschreven op basis van de wens de bootdiensten in te passen in het OV personen en niet op basis van de eilander vraag. (Alle detailvoorstellen die de Gemeente doet, verwijzen daar wel naar, maar men vat het niet kerachtig samen.

2) Veel verplichtingen voor de concessiehouder, maar niet de verplichting van de Concessieverlener om de vaargeul op peil te houden.

3) De Maritiem-technische onzin die het stuk bevat.

Het verhaal van de belastinginning is typisch voor de Gemeente. Op Texel is dat ook voortdurend geprobeerd (nog zelfs recent) en de argumentatie daartegen is hard: de reiziger gaat wel klagen over de hoogte van het tarief, maar doet dat bij de rederij en niet bij de belastingheffer.

Zowel het conncept-programma van eisen als de gemeentelijke reactie geven aan, dat beide overheidsinstanties niet verder kijken dan primair het eigen belang (de administratieve verplichtingen mogen niet omdat het dienstbetoon dan naar beneden dreigt te gaan; de werkelijke argumentatie daartegen, nl. dat men eerst eens moet weten waarvoor de informatie nodig is, laat men buiten schot). Daarom wordt mijn eerdere stelling gesteund, nl. dat overheden zich niet moeten willen inlaten met zaken waarvan zij geen verstand hebben.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: PiebeJanMan op 30 juni 2010, 11:46:20
Terschelling is voor subsidie veerdienst Vlieland (http://www.leeuwardercourant.nl/nieuws/regio/article6201544.ece/Terschelling-is-voor-subsidie-veerdienst-Vlieland)

WEST-TERSCHELLING - Het rijk moet de verliesgevende veerverbinding tussen Harlingen en Vlieland subsidiëren. Dat willen burgemeester en wethouders van Terschelling. Het bootkaartje naar Terschelling kan dan goedkoper worden, verwachten ze.

De overheid wil de waddenveerdiensten onder de Wet Personenvervoer scharen. Daarmee worden ze gelijkgesteld met het openbaar vervoer. In Nederland is het gebruikelijk dat het rijk onrendabele lijnen subsidieert, zei wethouder Teun de Jong dinsdagavond in de raad. Het college gaat hier op aandringen.

Ik ben het hier absoluut niet mee eens! Terschelling en Vlieland horen nou eenmaal bijelkaar (sneldienst+reserveschip) en ik denk dat het bootkaartje helemaal niets goedkoper wordt. Ik vraag me ook af of gemeente Terschelling enig idee heeft hoeveel geld de Vlielanddienst moet krijgen van Terschelling. Ik denk dat dat maar marginaal is. De concessie wordt ook per 2 eilanden gegeven dus ik denk dat dit ook niet mogelijk is...

En ik zou zeggen; als Vlieland niet rendabel is, zorgen ze er maar voor dat het rendabel wordt (Kleiner schip enzo)...
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 30 juni 2010, 14:38:10
Of we het er nu mee eens zijn of niet, dat zal niet veel uitmaken, vrees ik. Kijk eerst eens naar de reacties bij het stukje in de Leeuwarder:  "o, o, wat is die boot toch duur en wat maakt Doeksen toch veel winst." Altijd weer hetzelfde oerstomme gemekker. Altijd en eeuwig datzelfde verband tussen wat er uit de knip gaat en niet vragen wat er voor nodig is om zo'n tochtje mogelijk te maken. Dan natuurlijk weer de ongelooflijke schijnheiligheid van de Terschellinger politiek dat het voor Terschelling "goedkoper" wordt, who cares about Vlieland? Wel even vergeten dat elk Terschellings bootkaartje dik wordt "gesubsidieerd" door de veel "duurdere" bootkaartjes voor niet-eilanders. Ook even snel vergeten dat in het boottarief ook nog eens "toeristenbelasting" zit, waarmee de Terschellinger politiek haar waterhoofd van een apparaat kan handhaven. Natuurlijk kan je je dan afvragen of, als het Terschellinger bootkaartje goedkoper wordt door subsidie op de Vlielander dienst, wie er dan feitelijk wordt gesubsidieerd?
En dan natuurlijk het onmiddellijke psychologische effect van het gelijkstellen van de bootdiensten met 'openbaar vervoer", waarvan de dames en heren dan maar onmiddellijk aannemen dat het "normaal" is dat dat moet worden gesubsidieerd "dus ook de bootdiensten".

Zoals ik veel eerder hier en elders heb betoogd: subsidies verhullen de prestatie en de daarvoor noodzakelijke prijs. Wie de prijs niet bij de prestatie laat, haalt de ineffciency in huis. Als je iets wilt hebben en je vindt het "te duur" dan koop je het niet, maar dan komt de politiek en die gaat dan "leuke dingen doen". Gevolg: alle realiteitszin van wat iets nu eenmaal kosten moet is weg. Het is de typische zo langzamerhand kennelijk ingekankerde nederlandse mentaliteit, gevoegd bij een onvoorstelbaar gebrek aan zelfs de meest basale kennis. Men zou zich veel scherper moeten realiseren, dat de kosten van dergelijke ondernemingen nu zo hoog oplopen vanwege vooral de krankzinnige belastingcomponent in dit soort kosten (vooral personeel, minimaal 32% loonbelasting, 29% minimaal vennootschapsbelasting, 25% dividendbelasting en allerlei accijnzen, BTW 19%, ga zo maar door). Het "dure" wordt uitsluitend door diezelfde subsidi?rende overheid veroorzaakt. En dat ziet de passagier niet. Diezelfde overheid vertelt liever niet dat, als ze wat minder belasting zouden heffen, er wat minder subsidies nodig zouden zijn = resultaat van de manoeuvre = 0, maar wel heel wat minder zinloos geld rondpompen, waarvan nu alleen ambtenaren leven.

De remedie die de politiek hiertegenover stelt is het stimuleren van het efficiencystreven van de ondernemingen, bijvoorbeeld door "concurrentie",  die dan niet "in", maar "om" de markt gaat spelen met alle lachwekkende gevolgen van dien. Een interpretatie van "marktwerking" die elke logica volstrekt tart.

Voor deze ontwikkeling heb ik al lang geleden gewaarschuwd. Het hoort bij overheidsbemoeienis met een bedrijfstak waar ze geen moer verstand van hebben. Het zijn precies de ontwikkelingen die wel moesten volgen op de "concessiewet" en precies die, waarom ik daar een verklaard tegenstander van ben. Helaas mosterd na de maaltijd.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: HansG op 30 juni 2010, 15:18:57
Wat ik me wel eens afgevraagd heb, zou het niet rendabeler zijn voor Vlieland om alleen een snelboot in te zetten voor passagiers en al het vrachtvervoer met de Noord-Nederland te verschepen? Het scheelt sowieso de aanschaf van ??n schip.

Maar waarschijnlijk hebben de geleerden hier al eens rekenmodellen op los gelaten?

gr. Hans.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Vriend op 30 juni 2010, 19:57:53
Wat ik me wel eens afgevraagd heb, zou het niet rendabeler zijn voor Vlieland om alleen een snelboot in te zetten voor passagiers en al het vrachtvervoer met de Noord-Nederland te verschepen? Het scheelt sowieso de aanschaf van ??n schip.

Maar waarschijnlijk hebben de geleerden hier al eens rekenmodellen op los gelaten?

gr. Hans.

Geen gekke gedachte, maar voor Vlieland is bewust gekozen voor gecombineerd passagiers- en vrachtvervoer en uiteraard enkele auto's. Je ziet de Noord-Nederland ook niet zo vaak op Vlie varen. Een kleinere boot voor passagiers en apart vervoer van vracht en auto's met de Noord-Nederland is ook een scenario. Het is alleen de vraag of je het dan alleen met de Noord-Nederland redt als vrachtboot, dan moet er misschien weer een bootje bij. Met veel kleine bootjes varen is kostentechnisch in het verleden al niet effici?nt gebleken. Zoals je al aangeeft, het zal gerust door de geleerden uitgedokterd zijn.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 30 juni 2010, 20:24:12
Wat ik me wel eens afgevraagd heb, zou het niet rendabeler zijn voor Vlieland om alleen een snelboot in te zetten voor passagiers en al het vrachtvervoer met de Noord-Nederland te verschepen? Het scheelt sowieso de aanschaf van ??n schip.

Maar waarschijnlijk hebben de geleerden hier al eens rekenmodellen op los gelaten?

gr. Hans.

Vast wel. Probleem is, dat buiten het toeristenseizoen (en tegenwoordig horen daar ook de weekends bij) de vervoersvraag van passagiers gewoon te klein is. Misschien zou men zelfs 's winters genoeg hebben aan de oude 'Vlieland'.  Het hele passagiersvervoer op een snelboot overdoen leidt 's winters tot een veel te grote capaciteit die erg duur is in brandstof en 's zomers is die gewoon te klein. Standaard de hele zaak op 2 schepen laten aankomen vergt daarom weer meer "subsidie", ongeacht of die uit de resultaten van de TS-dienst komen of van "elders".
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Leen op 30 juni 2010, 20:41:24


Gelukkig dat gemeenten niet echt mogen mee beslissen. Want wat die allemaal uitkramen is te gek voor woorden.
Zijn raadsleden nou dom of doen ze alsof.

En wat de concessie betreft:  Overvragen door ambtenaren die alles willen regelen komt niet alleen in Nederland voor.
Een concessie voor de veerdienst naar Gotland moest worden aangepast ( dus gedereguleerd ) omdat er geen rederij was die het onder die condities wilde doen.

Lijkt ook hier met idiote gemeenteambtenaren als op Terschelling niet uitgesloten

En trouwens waarom moeten de burgers op Vlie meebetalen net als alle Nederlanders aan het steeds maar uitbaggeren van de vaargeul naar Ters.  En de route naar Ters is langer,  kost dus ook meer brandstof, tarief niet hoger dan naar Vlie en zo kan ik nog wel meer bedenken. Wat een onzin allemaal.


Leen
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 30 juni 2010, 23:31:03
Meningen moeten gerespecteerd worden
Graag respect voor een ieder al zijn we het lang niet altijd eens.

meningen worden gerespecteerd, ook hier. De aard van een "democratisch" bestuurd land is, dat we het hartgrondig oneens kunnen zijn met de bestuurlijk en ambtelijk verantwoordelijken, zeker als die gewoon onzin uitkramen, zoals uit de concessievoorwaarden in concept duidelijk blijkt. Wij betalen belasting voor een goed functionerend overheidsapparaat, dat een geolied lopende samenleving ondersteunt. In dit geval is daarvan geen sprake.

Als er dan nog eilander gemeentebesturen zijn, wier contact met de vaste wal uitsluitend zo goed kan verlopen door zware subsidies van mensen die hun eiland bezoeken, daarbij ook nog eens een greep in de staatskas willen doen omdat zij niet "solidair" wensen te zijn met een klein naburig eiland, dan wordt het hoog tijd de democratische rechten eens ter hand te nemen.

De gemeentebestuurders van Terschelling hebben dit in de jaren '70 ook al eens getracht: in Zeeland werden de PSD gesubsidieerd, en dat moest op Terschelling ook maar even. De heren bestuurders wisten niet eens over welke bedragen en welke achtergronden ze spraken. Ook dat lijkt hier weer het geval. Ook daar mag op worden gewezen.

We gaan nu in elk geval eens afwachten, hoe de inspraakronde, die gisteren is gesloten, nu gaat verlopen en of er inderdaad geluisterd wordt naar diegenen die van hun democratisch recht gebruik hebben gemaakt.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Leen op 2 juli 2010, 09:26:58


Beste mensen, T
Bijgaand een kopie van de brief die de gemeenteraad van Terschelling aan het rijk stuurde.
Zoals ik in een vorige mail al geagiteerd aangaf vind ik sommige zaken toch wel erg ver gaan.
Zoals het een rederij verplichten de toeristenbelastig te innnen ( 1e dag ) en te stellen dat de rederij financiele steun moet geven aan evenementen op het eiland. Het wordt toch te gek dat een bedrijf moet gaan sponseren.
De passage over het Schuitengat is wel belangrijk, maar dat zal een kwestie van geld zijn.
Dan de splitsing van de concessie.
Het is maar de vraag of dat goedkoper is.
De reserveboot nu Midsland straks Friesland is bedoeld voor beide eilanden
Aparte reserve boten want dat volgt uit een splitsing lijkt me ook naar Ters veel duurder. 
Als je naar alle reacties kijkt is men er wel van doordrongen dat men concurrentie in de markt maar heeft laten varen.
En dan de opmerking over de winst, die moet terugkomen zegt men, zou men dat bij alle hotels, huisjesmelkers enzv op Ters willen, worden kamers en huurprijzen denk ik fors lager.


Leen
Titel: Re:Concessie
Bericht door: PiebeJanMan op 2 juli 2010, 10:22:32
HAHA! Gemeente Terschelling wil dat studenten met OV-kaart gratis met de veerboot mogen.... Belachelijk, maar wel handig voor mijzelf :P. Mag Doeksen ook nog apparaatjes aanschaffen om studenten-OV-chipkaarten te scannen....

 Ik ben nog steeds van mening dat het geen openbaar vervoer moet worden!
Wat ik dan wel weer handig zou vinden is dat je straks je bootkaartjes op je OV-chip kunt zetten (nu kunnen er ook reisproducten op) en daarmee kunt afrekenen. Ook inchecken als de boot nog niet vol is moet dan direct kunnen.

Jongens, wat zijn we raar bezig met al die rare regeltjes. 80% van de regels maken het bootkaartje alleen maar duurder en de concessie zelf hakt er dan ook nog bij in qua kosten... Ik snap niet dat Doeksen dit wil....

Vanwege tentamens en familie-omstandigheden heb ik helaas geen reactie meer kunnen geven op het conceptprogramma van eisen.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Vriend op 2 juli 2010, 11:50:12
Als je de reactie van de gemeente Terschelling op het concept 'Programma van eisen Waddenveer' leest, dan schiet ik toch wel in de lach. Het stuk is blijkbaar onvoldoende toegespitst op een veerdienst en wat een geneuzel over bijvoorbeeld een bedrijfslogo. Hebben ze niks beters te doen op kosten van de belastingbetaler.

Lees ik nu goed dat volgens het Rebelgroeprapport de winstmarge 45% is. Zit de verliesgevende Vlielanddienst daarbij in?
'Wij beschouwen een rendement tussen de 7% en 8% als een redelijke winst' Je mag zoveel beschouwen, maar waar is dit op gebaseerd? Ik weet niet of de cijfers juist zijn, ik heb daar zelf geen verstand van maar de gemeente wel? Als we de TESO bekijken, die geen winstoogmerk kent in die zin dat winst die gemaakt wordt ten gunste komt van de veerdienst of de prijs van het bootkaartje, dan zitten die al op ruim 11% als ik de cijfers 2007-2008 op Wikipedia mag geloven. Ik ben me ervan bewust dat dit een ander soort dienst is maar toch.

Dan de solidariteit met Vlieland. De Vlielanddienst is verliesgevend maar wat moet daar dan bij? Terschelling profiteert wel van het gezamenlijk gebruik van een reserveschip, twee snelboten en een vrachtschip dat af en toe een extra ritje naar Vlieland maakt. Ik kan me zo voorstellen dat het gezamenlijk gebruik van de havenfaciliteiten in Harlingen ook effici?nter is. Maar men wil wel dat de dienst op Vlieland gesubsidieerd wordt, dus wel de lusten en niet de lasten.

Zet nu eens de besparing voor de dienst op Terschelling door de combinatie met de dienst op Vlieland af tegen wat de laatstgenoemde kost. Als er trouwens ??n Waddeneiland is die op dit punt recht van spreken zou hebben, dan is dat Ameland. Bij Wagenborg zie je ook dat de dienst op Schiermonnikoog alleen zo kan bestaan in combinatie met de dienst op Ameland. Maar die twee diensten delen geen schepen met elkaar (wel uitwisselbaar) en maken gebruik van verschillende havens aan de vaste wal.

Ik denk dat Doeksen aardig in een spagaat gezeten heeft met de vraag of ze die concessie wel willen. Aan de ene kant wel om het alleenrecht te krijgen. Aan de andere kant niet vanwege de bemoeienis (lees macht) van de overheid. Of moet ik zeggen overheden, die zoals we zien weer met elkaar gaan bakkeleien over iets waar ze geen verstand van hebben.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 2 juli 2010, 13:53:29
De reactie van Terschelling is volstrekt duidelijk: baas spelen, "ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken". Ook hier weer wordt duidelijk dat politici, gevoed door hun ambtenaren, kennelijk aan grenzenloze zelfoverschatting lijden.
De cijfers die het Rebelrapport geeft, zijn deels schattingen en deels onvolledig. Als er al een "winstmarge' van 45% gehaald wordt, dan is dat in elk geval niet het "rendement" dat de brief van TS noemt. "Rendement" is namelijk datgene wat er helemaal aan het eind overblijft, afgezet tegen het eigen vermogen. Ook hier geeft de raad van TS aan dat ze niet weet waarover ze spreekt. Trouwens, Jeroen, het is al jaren gebruik dat de overheid zich meent te kunnen permitteren te bepalen wat iemand mag verdienen. Kijk maar eens hoe dat fiscaal bij een eenmanszaak uitwerkt.
Het is inderdaad van de gekke dat in deze concessie de inning van toeristenbelasting moet worden meegenomen. Ondernemers zijn per definitie al onbezoldigde belastinginners (BTW) en zo komt onze "democratische" bestuurslaag weer aan meer geld op een goedkope manier. Maar het is natuurlijk wel zo, dat bij de TSM zich een mannetje daarmee moet bezig houden, vanzelfsprekend, en die zit al in het tarief verwerkt. Typisch voor de politiek is dan, zich wel druk te maken over andere componenten, die van invloed zijn op tarief of dienstverlening, maar niet als het weer om de eigen beurs gaat. Een dubbele moraal heet dat.
Verder zit er weer een stukje hobby in van een der raadsleden: het Schuitengat, waar men nu weer en milieusmoes bij heeft bedacht. Wat er aan brandstof nodig is om die geul op peil te houden, wordt niet ingecalculeerd. Kennelijk lopen er nog steeds lieden rond, die denken dat ze het morfologisch systeem van de Waddenkust kunnen beheersen zonder rekening te houden met de natuurlijke gang van zaken. Ook hier een stuk zelfoverschatting van jewelste, maar, als dat niet op je eigen begroting drukt, dan kan je makkelijk veel eisen, nietwaar? Of anders graai je weer in een "subsidiepot". Waar dat geld vandaan komt, zal de heertjes een zorg zijn, zolang ze er zelf maar beter van worden en mooi weer kunnen spelen naar hun kiezers, die ze in feite even hard belazeren.

Het belang van deze operatie gaat daarom veel verder dan concurrentie ja of nee: het toont openlijk aan hoe onvoorstelbaar ziek dit politieke systeem is, waarin politieke uilskuikens de fa?ade zijn voor regelneverige ambtenaren die zich zo langzaamaan gaan gedragen als de regentenkaste uit de pruikentijd. Mijns inziens is dit nu een uitstekend voorbeeld waarom Fortuyn en Wilders zoveel aanhang wisten/weten te trekken.

Wat betreft de Rederij: die heeft hierop zwaar ingezet en n.m.m. onvoldoende gezien in welke slangenkuil men is getrapt. Als je politieke bescherming inroept, "wordt de visch doorgaans duur betaald".

Ik kan maar beter een politieke column gaan schrijven, geloof ik.... ;D
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Leen op 2 juli 2010, 14:14:23
Je moet er toch niet aan denken dat de concessie verlening over 15 jaar naar de provincie gaat.
Gelukkig duurt dat nog even.
Misschien gaat het dan zo als in Zweden. Je scherpt de idiote eisen zodanig aan dat geen rederij er meer zin in heeft. 
Moet je ze aanpassen want anders zit een eiland zonder verbinding. Is zoals ik vertelde naar Gotland al gebeurd dus je weet maar nooit.


Leen
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 2 juli 2010, 14:40:35
Je moet er toch niet aan denken dat de concessie verlening over 15 jaar naar de provincie gaat.
Gelukkig duurt dat nog even.
Misschien gaat het dan zo als in Zweden. Je scherpt de idiote eisen zodanig aan dat geen rederij er meer zin in heeft. 
Moet je ze aanpassen want anders zit een eiland zonder verbinding. Is zoals ik vertelde naar Gotland al gebeurd dus je weet maar nooit.


Leen

Ik vrees dat je dit niet helemaal juist inschat, Leen. Voor zover ik goed heb gelezen in alle ambtelijke stukken, is het de bedoeling dat de bewaking van de concessie direct naar de Provincie gaat. De heren/dames overheden bereiken daarmee wat ze al tientallen jaren hebben geprobeerd: de bootdiensten naar de Wadden voor wat betreft personenvervoer onder het OV rangschikken en voor het overige feitelijk onder de Verenwet 1921 hangen. Die bepaalt, dat de Provincie zowat alles moet goedkeuren: tarieven, dienstregeling, materieel. Alle Waddenrederijen hebben zii tot nu toe daaraan kunnen onttrekken, omdat het "veer" langer is dan 2500 m (resultaat van jurisprudentie op basis van het Binnenvaartaanvaringsreglement). Met de concessiewet haalt men dat via een achterdeur naar binnen.

Het zal er echt niet vrolijker op worden. Vraag is of met deze concessies de Rederij niet een enorme Pyrrhusoverwinning heeft behaald. Voor mij is het antwoord duidelijk.
Op deze manier worden de bootdiensten gewoon verpolitiekte veren. Gezien de ontwikkeling op Ameland en Schiermonnikoog (van Rijksveer naar geprivatiseerde, succesvolle onderneming), blijkt men daarvan niets te hebben geleerd. Maar ja, het gaat nu eenmaal om macht, ongeacht of de vraag wordt beantwoord waar dat goed voor is.

Ik ben trouwens nu bezig met onderzoek naar de historie van de bootdiensten op Ameland en Schiermonnikoog. Natuurlijk speelt dan deze ontwikkeling op de achtergrond mee. Ik kan jullie verzekeren, dat bij lezing van alle stukken je de haren te berge rijzen. Feitelijk wordt die toestand gewoon hersteld en uitgebreid naar TS en VLL. Op Texel lachen ze zich helemaal krom (voorlopig, natuurlijk.....).
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Vriend op 2 juli 2010, 14:53:47
Feitelijk wordt die toestand gewoon hersteld en uitgebreid naar TS en VLL.

Doet me denken aan een spreekwoord, was iets met een ezel en een steen.......  ;D
Titel: Re:Concessie
Bericht door: PiebeJanMan op 2 juli 2010, 19:24:16
Weer een artikeltje op mijn site geschreven:

Terschelling wil concessies scheiden (http://www.veerbootinfo.nl/2010/07/terschelling-wil-concessies-scheiden/)

Gemeente Terschelling liet in een brief naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat weten dat ze de concessie voor de eilanden liever gescheiden ziet per eiland. Volgens de gemeente zou de verbinding naar Vlieland niet rendabel zijn en dus het bootkaartje naar Terschelling duurder maken.
De gemeente stuurde deze brief naar aanleiding van het opgestelde conceptprogramma van eisen. Hierop kan een ieder reageren, Gemeente Terschelling moedigt dit zelfs aan. De termijn is verruimd van 30 juni tot en met 14 juli............ Lees verder (http://www.veerbootinfo.nl/2010/07/terschelling-wil-concessies-scheiden/)

Lees verder: Veerbootinfo.nl (http://www.veerbootinfo.nl/2010/07/terschelling-wil-concessies-scheiden/)
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 3 juli 2010, 08:44:55
Weer een artikeltje op mijn site geschreven:

Terschelling wil concessies scheiden (http://www.veerbootinfo.nl/2010/07/terschelling-wil-concessies-scheiden/)

Gemeente Terschelling liet in een brief naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat weten dat ze de concessie voor de eilanden liever gescheiden ziet per eiland. Volgens de gemeente zou de verbinding naar Vlieland niet rendabel zijn en dus het bootkaartje naar Terschelling duurder maken.
De gemeente stuurde deze brief naar aanleiding van het opgestelde conceptprogramma van eisen. Hierop kan een ieder reageren, Gemeente Terschelling moedigt dit zelfs aan. De termijn is verruimd van 30 juni tot en met 14 juli............ Lees verder (http://www.veerbootinfo.nl/2010/07/terschelling-wil-concessies-scheiden/)

Lees verder: Veerbootinfo.nl (http://www.veerbootinfo.nl/2010/07/terschelling-wil-concessies-scheiden/)

Bron: Veerbootinfo.nl (http://www.veerbootinfo.nl/2010/07/terschelling-wil-concessies-scheiden/)

Even aan de bedoeling van de concessiewet herinneren: concurrentie in de markt eruit en verder ongewijzigde situatie ten op zichte van het Openbaar Dienstencontract, zittende rederijen krijgen de concessie onderhands toegewezen.
Dat waren gewoon harde afspraken. Dan komt politiek Terschelling, dat direct bij het hele concessieverhaal betrokken was en wijzigt die basisafspraken even op eigen houtje. "Betrouwbare" politiek?
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 18 juli 2010, 14:23:48
Op het risico af, dat het zo langzaamaan vervelend gaat worden:  wat de gemeente Terschelling wil is in feite het "goedkoper" maken van het bootkaartje voor Terschellingers op kosten van de algemene middelen. Redenering: "als iets met verlies draait, dan is subsidi?ring normaal".
Ik dacht dan zo, dat we dat maar eens goed moesten doortrekken: de Terschellingers gaan over voor een sterk gereduceerd tarief, dat wordt gecompenseerd door hogere tarieven voor niet-eilanders.

Zelf heb ik hierin geen recht van spreken, maar als ik nu eens in de schoen van de normale toerist zou gaan staan, dan zou ik daartegenover kunnen beweren: "Waarom moet ik meer betalen dan die eilanders? Ik ben  toch ook gewoon Nederlander en dus wil ik gelijk behandeld worden:
1) Als ik lekker op Terschelling wil wonen, moet dat kunnen, ook in de sociale woningsector.
2) Als ik naar Terschelling wil reizen, dan wil ik niet betalen voor een ander, zoals ik nu doe."

Ten aanzien van het reizen kan ik als toerist dus beweren: ik wil tegen het eilander tarief over, of die eilanders moeten maar zelf ook mijn tarief betalen.

Dat zullen de Terschellingers dan vertalen als: dan voor iedereen eilander tarief, want meer betalen zullen ze zeker niet willen.

Gevolg: de hele santekraam maar "subsidi?ren". Heeft ook het voordeel dat dan alles met het "Openbaar Vervoer" gelijk wordt getrokken. Weg gezond veerbedrijf.....

Op Terschelling horen we voortdurend, dat de "vaste wal" zich niet zoveel met de eilanders moet bemoeien. Enkele weken terug stond er nog een huilerig stukje in "De Terschellinger" dat de eilanders worden achtergesteld tijdens het "Oerol". Men voelt zich dan op het eigen eiland niet meer thuis, was de strekking. Kennelijk gaat dat gevoel niet meer op als het om de eigen portemonnee gaat: dan is het inmiddels heel normaal, dat de Vaste Wal betaalt voor een goede verbinding. We hebben nu al gezien wat dat betekent: Den Haag gaat de hoedanigheid van de verbinding bepalen. Als de Concessie over 15 jaar afloopt, krijgen de eilanders nog meer te maken met de bemoeienis van de Vaste Wal. Nu is er nog een nauwe relatie tussen de Rederij en Terschelling, als straks de grote concessievechters zich ermee gaan bemoeien, kan Terschelling ook die relatie wel vergeten.

En wat hebben de dames/heren wijze Raadsleden dan bereikt in hun niet-aflatende solidariteitsstreven met de eigen beurs? Juist, men heeft nog minder over het eigen eiland te vertellen.

Ook die visch wordt duur betaald.

Ik ben net terug van twee weken Nordfriesland/eilanden/Halligen. Uiteraard veel veerschepen gezien en dan sta je daar tegen een grote verscheidenheid van zelfstandige ondernemingen aan te kijken, die het prima voor elkaar hebben, massa's toeristen en eilanders overzetten en dat allemaal zonder subsidies, overheidsbemoeienis en concessies. Waar echter ook gewoon "in de markt" wordt geconcurreerd. Niks mee mis, het loopt daar prima. En dan ga je je toch in alle ernst afvragen waar dit idiote Nederlandse circus nu toch allemaal voor nodig is.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Vriend op 13 februari 2011, 16:28:50
Na de berichten over de watertaxi en de geruchten over het ‘nieuwe’ schip van EVT, wordt er vaak gesproken over wat er straks buiten de concessie valt. Ik heb daarom geprobeerd het besluit van 23 december 2009, waarnaar ik in het topic watertaxi verwees, kort samen te vatten op dit punt. Wat valt er straks buiten de concessie?

Vervoer met als hoofdmotief recreatie
Waarbij de vaartijd een belangrijke (maar niet de enige) indicatie is.
Vervoer van een beperkte groep bij elkaar horende personen
Voorbeelden hiervan zijn een bruiloft of bedrijfsuitje . Verenigingen e.d. vallen wel onder de concessieplicht als het lidmaatschap voor een ieder openstaat.
Project transporten
Bijvoorbeeld vervoer waarbij machines maar ook personeelsbusjes worden getransporteerd voor onderhoudswerkzaamheden.
Verbindingen met kleinere schepen
Deze kleinere schepen mogen maximaal 12 personen vervoeren, bijvoorbeeld de watertaxi’s.
Vervoer tussen de eilanden
Hierbij is het niet toegestaan om vanaf de vaste wal te varen, uitsluitend inter-insulair dus.
Ontheffing
Hierover beslist de Minister van Verkeer en Waterstaat. Hierbij moet gedacht worden aan de situatie waarbij er vervoersvraag ontstaat waaraan de concessiehouder niet kan voldoen.
Vrachtvervoer
Goederen- en vrachtwagenvervoer, inclusief personen direct gerelateerd aan het vervoer van de vracht,  vallen buiten de concessie.

De paragraaf (3.5) over de positie van het vrachtvervoer vind ik op het einde niet erg duidelijk.  Het lijkt erop dat er al een minimale borging voor vrachtvervoer in het OD-contract zit. Dit kan daarnaast aanvullend geregeld worden met de concessiehouder voor het personenvervoer of een andere partij.

Feitelijk blijft er voor EVT dus hetzelfde over als hetgeen Wadden Transport nu doet. Voor personenauto’s zie ik geen mogelijkheid. Of EVT en Wadden Transport in elkaars vaarwater geraken? Wellicht zoeken ze elkaar op in de vorm van samenwerking. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen, ze zijn geen vriendjes met Doeksen………

Link naar het volledige besluit: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2010-30.html (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2010-30.html)
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 13 februari 2011, 17:44:06
Bij vervoer zijn allerlei alternatieven denkbaar, ook personenauto's. Het zou natuurlijk kunnen leiden tot situaties die zullen vragen om juridische antwoorden. Laat ik er niet te diep op ingaan, maar autovervoer los van de chauffeur komt op de bootdienst wel degelijk voor, zij het niet op grote schaal. Er wordt over dit soort zaken veel te gemakkelijk gedacht, de oplossingen worden dan weer gezocht in formuleringen die dan "sluitend" moeten zijn. Meestal leidt dat tot ellenlange voorschriften waar uiteindelijk niemand mee opschiet.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: PiebeJanMan op 13 februari 2011, 19:34:58
Zo te zien kan EVT dus zeggen dat ze auto's (vracht) vervoeren en "toevallig" de passagiers ook meenemen... Als ze het vervoer per auto maar goedkoop genoeg maken, kan dat vast wel uit met een 1440 kW motor en een minimum aan personeel.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 13 februari 2011, 21:36:29
Zo te zien kan EVT dus zeggen dat ze auto's (vracht) vervoeren en "toevallig" de passagiers ook meenemen... Als ze het vervoer per auto maar goedkoop genoeg maken, kan dat vast wel uit met een 1440 kW motor en een minimum aan personeel.

Gezien de tekst lijkt me dat (voorlopig)  een stap te ver. Stel nu dat EVT de optie biedt, personenauto's over te zetten zonder passagiers, dat definieert als "vracht" (of nog gekker: zet ze op trailers), koopt u maar een kaartje bij de snelboot van Doeksen. Tarief auto's veel lager ---> dikke concurrentie met de Rederij.
Dat is dan één optie die je kunt bedenken en als ik nu eens een best glas West-Aleta neem, dan kom ik er vast nog wel op een paar.
Wat je  nu in die concessie ziet gebeuren is, dat men zich met uitzonderingsregels op het feitelijke verbod van vrij passagiersvervoer onder allerlei bestaande situaties probeert uit te wringen.

Ieder die ooit iets met zeetransport te maken heeft gehad, zal zich de naam Hugo de Groot herinneren en diens "De Mare Liberum" ("de vrije zee"). Wie niet terugschrikt voor wat leeswerk en de tijd neemt: lees dat, in elk geval op hoofdlijnen.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Vriend op 13 februari 2011, 23:00:06
Personenauto's definiëren als vracht lijkt mij niet eens nodig. Er wordt in het besluit met geen woord gerept over personenauto's en de concessie wordt verleend voor het personenvervoer. Zie hier een hiaat in het besluit waarbij de kans groot is dat er straks grenzen afgetast gaan worden. De inzittenden van een auto buiten de concessie om vervoeren lijkt mij ook een stap te ver. Hooguit kun je discussiëren over de bestuurder van de personenauto. Immers bij een vrachtauto mag de persoon direct gerelateerd aan de vracht ook meevaren. Toch vind ik dat argument bij een personenauto niet erg sterk.

Op het vlak van personenauto's lijken er dus nog wel wat kansen te liggen. Zeker als er flink op prijs geconcurreerd wordt (en er ook nog eens iets achter die personenauto hangt). Als het verschil in tarief dan hoog genoeg is, zullen mensen het ongemak van 'apart van hun blik' overvaren ervoor over hebben.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 14 februari 2011, 12:56:48
Personenauto's definiëren als vracht lijkt mij niet eens nodig. Er wordt in het besluit met geen woord gerept over personenauto's en de concessie wordt verleend voor het personenvervoer. Zie hier een hiaat in het besluit waarbij de kans groot is dat er straks grenzen afgetast gaan worden. De inzittenden van een auto buiten de concessie om vervoeren lijkt mij ook een stap te ver. Hooguit kun je discussiëren over de bestuurder van de personenauto. Immers bij een vrachtauto mag de persoon direct gerelateerd aan de vracht ook meevaren. Toch vind ik dat argument bij een personenauto niet erg sterk.

Op het vlak van personenauto's lijken er dus nog wel wat kansen te liggen. Zeker als er flink op prijs geconcurreerd wordt (en er ook nog eens iets achter die personenauto hangt). Als het verschil in tarief dan hoog genoeg is, zullen mensen het ongemak van 'apart van hun blik' overvaren ervoor over hebben.

In het "Besluit", dat aan het concept programma van eisen is voorafgegaan, wordt onder personenvervoer eveneens verstaan de bij de personen horende motorrijtuigen. Bemande personenauto's (onder motorrijtuigen wordt meer begrepen dan dat) vallen dus onder de concessie. Voor 'onbemande" geldt dat dus niet (waarschijnlijk):

2. Met het in het eerste lid genoemde personenvervoer wordt tevens bedoeld
vervoer van personen die zich verplaatsen per motorrijtuig, bedoeld in artikel 1
eerste lid, onderdeel c, van de Wegenverkeerswet 1994, met uitzondering van
vrachtauto's, als bedoeld in artikel 1.1, van de Wet wegvervoer goederen2. De
bedoelde motorrijtuigen kunnen voorzien zijn van een aanhangwagen.

Bron: Besluit 2009.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Vriend op 14 februari 2011, 13:43:27
Dat had ik niet gezien, het maakt het verhaal wel duidelijker. Een personenauto met alleen een bestuurder is dus sowieso al niet mogelijk. De discussie zal dus om de onbemande personenauto gaan. Het is echter zeer aannemelijk dat de personen die in de auto zaten, ook naar de overkant gaan. Per saldo gaan er dus een personenauto en de inzittenden hiervan naar de overkant. Het zal dus heel lastig worden om buiten de concessie om auto's over te zetten. Hooguit auto's die voor verhandeling (aan- en verkoop) van en naar het eiland gaan misschien.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 14 februari 2011, 17:29:10
Dat had ik niet gezien, het maakt het verhaal wel duidelijker. Een personenauto met alleen een bestuurder is dus sowieso al niet mogelijk. De discussie zal dus om de onbemande personenauto gaan. Het is echter zeer aannemelijk dat de personen die in de auto zaten, ook naar de overkant gaan. Per saldo gaan er dus een personenauto en de inzittenden hiervan naar de overkant. Het zal dus heel lastig worden om buiten de concessie om auto's over te zetten. Hooguit auto's die voor verhandeling (aan- en verkoop) van en naar het eiland gaan misschien.


Of dat lastig wordt, moeten we afwachten. verplaatsing van onbemande auto's is links- of rechtsom heel wel denkbaar en uitvoerbaar. Transportjongens zijn creatief genoeg om op een wettelijk probleem weer een sluwe oplossing te vinden. De hele concessieverlening is het begin van a) procedures/beroepszaken en b) het opzoeken van grenzen. Dat hele circus gaat jaren duren.
Het overzeten van "onbemande" auto's krijgt, naar ik denk, vooral te maken met het lossen op de haven van TS. Daar zit voorlopig de meeste kans om de "transportjongens" het leven zuur te maken.

Nog eens even verder denken: je laat de Schleswig Holstein "onbemande" auto's vervoeren. Je vaart af zo'n drie kwartier voor de Doeksen-boten. Dus laat je de automobilisten dat blik zelf aan boord rijden, je zegt: ga jij maar met de Tiger of zo, dan heb je mooi tijd aan de overkant om even rond te kijken en om zo en zo laat haal je je auto weer van boord. Die automobilisten gaan tegen een veel lager autotarief over. Wie krijgt dan de schuld? Doeksen omdat de auto's zo duur zijn en de overheid+Doeksen omdat die alleen passagiers mogen vervoeren. En jij mooi weer spelen als de zielige reder die zo hard wordt getroffen door de overheid die de monopolist zo mooi bevoordeelt.
Zo maar even een denkbeeldig scenario-tje, maar ik denk dat ik het zo zou spelen. Andere opties zijn natuurlijk ook denkbaar. Helaas is het West-Aletaglas leeg.  ;D
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Leen op 15 februari 2011, 15:49:43
Beste Vrienden, wat een leuke discussie

Jullie zijn experts neem ik aan op boten gebied en het reilen en zeilen van rederijen.
Maar of jullie auto's experts zijn?

Als de auto niet op de vaste plek voor het huis staat moet hij verzet worden wanneer dat wel kan.
Je moet je auto 's nachts kunnen zien
De auto is je belangrijkste speeltje op je vrouw en vriendin na (voor sommigen belangrijker)
De auto is je maatje
Op je auto ben je zuinig.
En ga zo maar door.

Dus Heren experts, los over laten varen van ons kostbaarste bezit.

NO WAY

Leen
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 15 februari 2011, 17:15:42
Beste Vrienden, wat een leuke discussie

Jullie zijn experts neem ik aan op boten gebied en het reilen en zeilen van rederijen.
Maar of jullie auto's experts zijn?

Als de auto niet op de vaste plek voor het huis staat moet hij verzet worden wanneer dat wel kan.
Je moet je auto 's nachts kunnen zien
De auto is je belangrijkste speeltje op je vrouw en vriendin na (voor sommigen belangrijker)
De auto is je maatje
Op je auto ben je zuinig.
En ga zo maar door.

Dus Heren experts, los over laten varen van ons kostbaarste bezit.

NO WAY

Leen


Leen,  ik ben genoeg behept geweest met voorkeuren voor auto's. First of all: de enige auto/het enige automerk dat ook maar enigszins aan althans mijn ideaalbeeld beantwoordt is een Citroën met hydro-pneumatische vering. Al het overige is zeepkist, behalve Duits, dat zijn strijkplanken.  :P

Ten tweede: wij zijn allemaal Nederlanders. Wij zijn de uitvinders van het koperdraad, nadat twee boeren klaar waren met aan een cent te rukken.  :-[

Ten derde: als doorgewinterd eilandbezoeker kan ik mij niet voorstellen dat ook maar iemand het in z'n hoofd haalt om een auto mee te nemen naar Terschelling.  >:(

Wat binnen dit profiel aan gezonde vooroordelen overblijft, biedt voldoende aangrijpingspunten om de "transportjongens" tot sluwe oplossingen voor "vrachtvervoer" te geven. Er komen vast voldoende figuren die zich met een Golf tegen laag tarief naar een andere boot laten verwijzen.  ;D
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Vriend op 15 februari 2011, 23:06:08
Ik ben geen expert op het gebied van rederijen e.d., maar eerder bovengemiddeld geïnteresseerd in de verschillende aspecten van de veerdiensten zullen we maar zeggen. Als je goed leest en logisch nadenkt, kom je al een heel eind. Ik probeer me net als Willem in de reder te verplaatsen die straks nog wat probeert te verdienen aan alles dat buiten de concessie valt. Wat kan wel en wat kan niet, en waar zijn er grijze gebieden? Reken maar dat op dat laatste vlak men er 'proefondervindelijk' achter gaat komen wat er mogelijk is. Ik neem als voorbeeld maar even de passagiers van EVT die een tijdje geleden over een hek klommen waarbij later zelfs het hek op niet geheel reguliere wijze werd geopend  ;D

Deze doorgewinterde eilandbezoeker laat de auto vrijwel altijd achter op de wal. Toch heb ik 'm buiten het seizoen wel een paar keer mee gehad. Als je ruim 10 kilometer van de boot op het eiland verblijft, het buiten net boven nul is en je een baby hebt inclusief alle zooi die je daarvoor moet meenemen, dan wil je wel. Zeker als de rederij je ook nog eens een aanbieding doet van € 35/40 en je zeker weet dat als je de auto (betaald) op Tjerk Hiddes achterlaat er een nieuwe deuk of kras opzit als je terugkomt.

Wat je ook vindt van het meenemen van de auto naar een eiland. Als er vraag is, dan zal er aanbod zijn. Wordt het goedkoper, dan treedt het fenomeen prijselasticiteit in werking en neemt de vraag toe. Ik ben het met velen hier eens dat al dat blik op het eiland een slechte zaak is. Reken maar dat als EVT het voor elkaar krijgt om auto's over te zetten, en dit voor een lagere prijs dan Doeksen, het alleen maar erger wordt. 
Titel: Re:Concessie
Bericht door: terschelling op 16 februari 2011, 19:47:17
Goedenavond,
Ik ben het helemaal met vriend eens dat het een slechte zaak is dat er zoveel blik is op een mooi eiland en dat vooral van gasten. En ja als evt het dus ook nog voor elkaar krijgt dan wordt het steeds gekker met al die auto's. Maar als en baby hebt en het is stervens koud en je zit aan de andere kant van het eiland dan kan ik het begrijpen dat je auto mee neemt. Ik hoop dat de plannen van evt niet door gaan want ze worden toch dwarsgezeten door gemeente Terschelling en doeksen.
Groeten Gerard.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: nagier op 17 februari 2011, 01:54:59
Waneer kom de nieuwe veerboot want de dienstregeling start op 1 maart.
Want hij is nog steeds in Duitsland, dus en volgens mij moet alles nog worden gekeurt door waterstaat en enz.
Volgens de Duitse rederij hebben ze steeds GEEN boot verkocht aan E.V.T.
Hoop dat E.V.T antwoord wil geven.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: PiebeJanMan op 17 februari 2011, 12:45:35
Volgens de Duitse rederij hebben ze steeds GEEN boot verkocht aan E.V.T.
Hoop dat E.V.T antwoord wil geven.

Uh het laatste bericht wat ik van WDR heb gezien was dat het schip wel is verkocht, aan EVT...
Ik weet niet waar je de info vandaan hebt, nagier.

Ik denk inderdaad  dat 1 maart ook wat krap wordt ja..
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 17 februari 2011, 15:40:47
Waneer kom de nieuwe veerboot want de dienstregeling start op 1 maart.
Want hij is nog steeds in Duitsland, dus en volgens mij moet alles nog worden gekeurt door waterstaat en enz.
Volgens de Duitse rederij hebben ze steeds GEEN boot verkocht aan E.V.T.
Hoop dat E.V.T antwoord wil geven.

Voorlopig komt er nog niks, de nieuwe boot Uthlande ligt in Husum en is dus niet in de dienst, de SH ligt nu in Föhr. EVT zegt openlijk dat ze een overeenstemming hebben over de koop, maar daarmee is-ie nog niet gekocht. Eerst poen op tafel, dan pas kopen. Je hebt niks gekocht zolang je het koopcontract niet hebt getekend (en dat is niet gebeurd) en je niet de koffer met de poet hebt overhandigd.
Als dat allemaal gebeurt (en formeel doet WDR daar geen uitspraken over, waaraan ik mij ook houd), dan komt het Scheepvaartinspectie circus op tafel en dat is echt niet voorbij op het moment dat de koop gesloten is.
Ik vermoed dat de enthousiaste EVT-er zich ietwat te optimistisch gedraagt in de inschatting, hoe zulks zich doorgaans afspeelt. Anders gezegd: 1 maart geen Spathoek in de bootdienst.

Maar ik kan het natuurlijk mis hebben........
Titel: Re:Concessie
Bericht door: nico op 17 februari 2011, 19:20:43
Waneer kom de nieuwe veerboot want de dienstregeling start op 1 maart.
Want hij is nog steeds in Duitsland, dus en volgens mij moet alles nog worden gekeurt door waterstaat en enz.
Volgens de Duitse rederij hebben ze steeds GEEN boot verkocht aan E.V.T.
Hoop dat E.V.T antwoord wil geven.

Voorlopig komt er nog niks, de nieuwe boot Uthlande ligt in Husum en is dus niet in de dienst, de SH ligt nu in Föhr. EVT zegt openlijk dat ze een overeenstemming hebben over de koop, maar daarmee is-ie nog niet gekocht. Eerst poen op tafel, dan pas kopen. Je hebt niks gekocht zolang je het koopcontract niet hebt getekend (en dat is niet gebeurd) en je niet de koffer met de poet hebt overhandigd.
Als dat allemaal gebeurt (en formeel doet WDR daar geen uitspraken over, waaraan ik mij ook houd), dan komt het Scheepvaartinspectie circus op tafel en dat is echt niet voorbij op het moment dat de koop gesloten is.
Ik vermoed dat de enthousiaste EVT-er zich ietwat te optimistisch gedraagt in de inschatting, hoe zulks zich doorgaans afspeelt. Anders gezegd: 1 maart geen Spathoek in de bootdienst.

Maar ik kan het natuurlijk mis hebben........
het zou kunnen zijn dat ze maart 2012 bedoelen tis net zo als willem zegt eerst geld over de brug en anders net zo als de vorige (gekochte boot) geen boot
Titel: Re:Concessie
Bericht door: nagier op 17 februari 2011, 21:38:15
De e.v.t site meld nog steeds dat de nieuwe veerboot op 1 maart 2011 vaart.
Via de site van (wdr) is er geen melding dat ze de boot hebben verkocht aan E.v.t.
Wel via E.V.T en de Friese media.
Dus of heeft W.D.R wel melding gemaakt, via de eigen site ja nee?
Titel: Re:Concessie
Bericht door: PiebeJanMan op 17 februari 2011, 22:59:10
Niet via de site van WDR nee. Wel via e-mail aan medeforumlid Cai Rönnau, www.inselfaehren.de.

Groeten
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 18 februari 2011, 11:43:29
De e.v.t site meld nog steeds dat de nieuwe veerboot op 1 maart 2011 vaart.
Via de site van (wdr) is er geen melding dat ze de boot hebben verkocht aan E.v.t.
Wel via E.V.T en de Friese media.
Dus of heeft W.D.R wel melding gemaakt, via de eigen site ja nee?


Wat de site van EVT meldt, is in de voorafgaande periode niet altijd juist gebleken, zie de hierover gevoerde discussies. Voorlopig hebben we geen aanwijzing dat EVT andre gedragslijnen hanteert dan ze tot nu toe hebben gedaan en dat betekent logischerwijs, dat wij allen elke mededeling van EVT op haar web site met de nodige reserve moeten bezien. Wat ze zeggen is zoals ze formuleren, een gegeven. Wat daarvan het gehalte is, kunnen wij niet met zekerheid beoordelen. Dus: voorzichtig.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 18 februari 2011, 12:00:50
Niet via de site van WDR nee. Wel via e-mail aan medeforumlid Cai Rönnau, www.inselfaehren.de.

Groeten

Die mail heb ik eveneens "van gehoord". De WDR-directie stelt zich echter officieel zo op, een andere wijze van communiceren met anderen toe te passen. Persoonlijke mails zijn persoonlijk en dus per definitie niet bedoeld om door anderen die zijn ingelicht, naar buiten te brengen. Voorheen heette dat wel "briefgeheim".

Denk er even aan dat, als privé-mails zo naar buiten komen, dat de informatie die we nodig hebben kan schaden. Beetje voorzichtig zijn, graag!

Misschien dat het duidelijk is, dat deze hele zaak behoorlijk gevoelig ligt tussen de betrokken partijen. Zoals ik al eerder hier heb gezegd: ik zou geen commentaar geven op de kwaliteit van het schip van een zusterrederij zoals dat op de Doeksen-site is gepubliceerd, tenzij ik al op een verschrikkelijke manier met die zusterrederij in de clinch lag, veroorzaakt door deze situatie.

Het mag misschien enig nut hebben, aan te geven hoe de verbanden tussen de Waddenrederijen liggen: de concurrentie ligt niet zozeer op het gebied van directe concurrentie in de eigen verbinding, maar tussen die rederijen als een exploitant, die elke overtocht van een passagier naar een ander eiland ziet als verlies op de eigen verbinding. Voor de meesten onder ons is de recente ontwikkeling bij de Waddenrederijen een hobby, die graag wordt aangevuld met de laatste weetjes. We hebben het hier echter over commerciële ondernemingen met grote financiële belangen. Dat zijn zaken, geen hobby. Dan is het goed te overwegen of we geen zaken beschadigen.

Gedurende de afgelopen kwart eeuw heb ik daar wat ervaring mee opgedaan, die heeft geleid tot een goede vertrouwensverhouding met de rederijen, omdat ze weten dat ik in cruciale gevallen niet eerder klets dan dat het kan.

Sorry dat ik misschien even zo  streng overkom, maar het is misschien een enkele keer goed, dit toch even onder jullie aandacht te brengen.  ;D
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 30 maart 2011, 15:43:25
Kijk eens aan, (  :) Leen!!!!!   ;) ) vandaag zomaar een dikke envelop in de brievenbus van Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Inhoud: samenvatting van de inspraak op de Concessie en twee geherformuleerde en aangepaste "Programma's van Eisen" inzake de Concessie. Er wordt door de Overheid teruggekoppeld, maar wat veel belangrijker is: er is zowaar geluisterd. En ik wil dan direct toegeven dat ik dat niet eens had verwacht.

Nu is het krijgen van informatie zijdens de overheid voor hardnekkige overheidswantrouwers zoals ik natuurlijk geen enkele reden om ineens vrolijk te zijn.  ;)

Maar dit stuk maakt zelfs mij enigszins vriendelijk.

Eerder heb ik diverse opmerkingen gemaakt over bepalingen in de voorwaarden waar ik duidelijk dubbel van lag. Daarom heb ik ook "ingesproken". En zie: kennelijk waren er meer lieden die zich wat zorgen maakten of onbedaarlijk lachten en zo is het gekomen dat het Ministerie, c.q. de hiermee belaste ambtelijke staf vrijwel alle primair tot lachen dwingende punten keurig hebben aangepast. Ik zou me kunnen voorstellen dat je hiermee als reder zou kunnen leven.

Dat maakt mij natuurlijk hier nog geen voorstander van. (gifgroene smiley).
Titel: Re:Concessie
Bericht door: sievert op 30 maart 2011, 15:55:30
De WDR site meldt dat de SH verkocht is en binnenkort richting Harlingen komt.
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Leen op 30 maart 2011, 16:02:13
Beste Willem

Kan je er iets over zeggen want ik ben benieuwd

Leen
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 30 maart 2011, 16:50:28
Beste Willem

Kan je er iets over zeggen want ik ben benieuwd

Leen

Jawel, maar nu niet. Er zijn ook andere dingen te doen. Een aspect is interessant: "De definitief vastgestelde versie zal voor de zomer bekend worden gemaakt op de internetsite www.centrumpp.nl."

Dat zou dus kunnen betekenen dat de concessie nog niet op heel korte termijn wordt verleend. Is dat zo, dan kan EVT keurig gaan rondvaren onder de bepalingen ODC. Dan wordt de toko "zittende reder" en krijgen we dus weer langere procedures, bezwaartermijnen en wat dies meer zij.

Nu moet ik je dus weer wat teleurstellen, Leen, want dat is natuurlijk typisch Overheid: aan tijd geen gebrek, kennelijk. (paarse smiley)
Titel: Re:Concessie
Bericht door: Leen op 4 april 2011, 17:35:33
Nog een keertje dan

De concessie:
Je kan het er mee eens zijn of niet ,de concessie komt er rond de zomer uiterlijk.
Deze concessie constructie wordt al toegepast in Engeland,  Frankrijk, Spanje, Griekenland en Scandinavie. En met succes in ieder geval qua ingezette vaartuigen  Naar Gotland bijvoorbeeld fonkel nieuwe schepen, eveneens naar de Faroer en Orkney eilanden , Bornholm is ook gevolgd evenals Corsica.
Bedrijven doen eigenlijk in gewijzigde vorm min of meer hetzelfde. Je besteedt activiteiten uit, laat dan gegadigden inschrijven en kan dan eisen stellen die hoger zijn als toen ze het zelf deden.

Opvallend vind ik dat de EVT en hun aanhangers  nog steeds niet zeggen wij willen de concessie, nee zij willen de concurrentie aangaan. En dat wil nu juist de centrale overheid weer niet, dus dit gaat niet gebeuren     

Stel je voor dat de concessie toch door de overheid onderhands niet zou worden verleend maar dat de beste zou worden gekozen op dit moment. Zou dat dan EVT worden met alleen zijn Spathoek en Stortemelk, ik dacht het dus niet.
Dus mijn conclusie is dat de EVT wil blijven concurreren in de markt tegen beter weten in. Misleiding noem ik dat, of ze moeten denken dat ze tegen Den Haag op kunnen, in dat geval vind ik het alleen maar dom. 
Ik heb de foto’s van de Spathoek gezien, leuk voor 1988, niet voor 2011. Wat schiet de toerist hiermee op niks, noppes, geen modern schip als de Vlieland of Dokter Wagemaker of Oerd of Uthlande of de tekeningen van Redmer van de nieuwe Schellingerland
En dan heb ik het er nog maar niet over hoe je zonder de terminal van Doeksen over te gaan op de Spathoek moet komen.   

En hoe nu verder. Doeksen zal zeker aandringen op handhaving als de concessiewet er is en met minister Opstelten aan het roer wordt dat nog wat. 
Het gejammer dat het allemaal oneerlijk is van groot tegen klein zeg het calimero effect hoor ik nu al.
Maar ja je had het kunnen weten
De voormalige eigenaar van de Spathoek zegt overigens ook nog lees ik op veerbootinfo dat de indienststelling wel 1 juni 2011 wordt, dan heeft de overheid dus weer een maand extra de tijd om het allemaal in stelling te brengen.

Keep on smiling

Leen
Titel: Re:Concessie
Bericht door: willem boot op 4 april 2011, 18:25:01
Klopt helemaal Leen. Ik denk wel dat Meynköhn dat niet van de wind heeft gehoord, dus er wordt hier in NL weer iets verteld dat misschien niet helemaal klopt. De Schleswig-Holstein is direct uitgeschreven in Duitsland en dus "Statenloos". Vandaar dat-ie ook gesleept moest worden en niet omdat het nu ineens een binnenvaartschip is. Het deed me even denken aan de voor menigeen bekende roman "Het Dodenschip", maar dat gaat misschien te ver (voor wie dat boek niet kennen: een zeeman zet de bloemetjes buiten, verliest zijn papieren, achterzeilt zijn schip en komt dan in de ambtelijke molen terecht, waarin hij niets bereikt. Zo wordt hij statenloos en komt terecht op een uitbuitersschip waar hij van z'n leven niet meer afkomt. Het heeft dus geen betrekking op de Schleswig-Holstein als schip, maar wel op z'n nationaliteit). In elk geval hebben alle certificaten voor de komende vijf jaar dus geen enkele waarde. Dat zal nog een behoorlijk traject worden en misschien is Shipdock daar straks heel blij mee. Mits de rekeningen worden betaald, natuurlijk, maar dat is altijd zo.  ::)
De Schleswig-Holstein is inderdaad niet iets dat je anno 2011 nog verwacht, niettemin een heel gezellig, maar verouderd schip. Mooi voor de foto's en de geschiedkundigen onder ons.  :-\
Inderdaad is duidelijk dat men het op de concurrentie in de markt wil gooien. Kansloos, zeker zoals de nieuwe ontwikkelingen zijn. Het wordt steeds duidelijker dat het allemaal wel interessant is, maar dat Terschelling er niets mee opschiet.

Of EVT nu weer die concessie laat vallen, daarvan ben ik niet overtuigd. Alleen inzetten op directe concurrentie zou inderdaad heel erg dom zijn, maar misschien hebben ze nog andere briljante ideeën.  ???

Geschiedschrijving is leuk, maar je beleid te baseren op de resultaten uit het verleden biedt zelden garanties voor de toekomst.
Titel: Re: Concessie
Bericht door: PiebeJanMan op 25 juni 2011, 14:33:41
Er zijn een aantal bijlagen bij de definitieve concessie gekomen, hier staan een paar interessante dingen in! Ik kon me niet herinneren dat deze er een maand geleden al bij stonden...
Titel: Re: Concessie
Bericht door: willem boot op 25 juni 2011, 21:32:08
Voor mij ook nieuwe zaken.

Nieuwigheid is in elk geval dat Waddentransport als de vrachtvervoerder naast de Scheepvaart- en Bergingsmij wordt genoteerd. Kennelijk zijn Lakeman en EVT geen partners.
Interessant is dat via deze concessie ernaar wordt gestreefd Arriva als OV-er op TS afhankelijk te maken van de bootdienst.
De eventuele overname van het varend materieel door een nieuwe concessionaris is een zwak punt. Dit soort taxatie-ideeën werkt volgens mijn ervaring daarmee, niet. Een taxatiewaarde van 3,5 jaar voor overgang is n.m.m. tamelijk riskant.
Verder zien we hier, dat het geïnstaleerd vermogen van de toekomstige schepen zal zijn gebaseerd op de vaste geplande aankomsttijden. Daar kan met slimme maatregelen een behoorlijk stuk winst uit worden gehaald.

Verder zien we hier het effect van het niet maximaal benutten van het vermogen van de Vlieland.  Kijk ook eens naar de eigendomsverhoudingen van de vloot: er wordt geleast (financial trouwens, anders is het geen "huur").

Interessant, ik zal het nog eens verder goed doornemen.
Titel: Re: Concessie
Bericht door: PiebeJanMan op 25 juni 2011, 23:34:10
Verder zien we hier, dat het geïnstaleerd vermogen van de toekomstige schepen zal zijn gebaseerd op de vaste geplande aankomsttijden. Daar kan met slimme maatregelen een behoorlijk stuk winst uit worden gehaald.

Verder zien we hier het effect van het niet maximaal benutten van het vermogen van de Vlieland. 

Willem,

Kun je dat over het vermogen van de Vlieland wat verder uitdiepen?
Titel: Re: Concessie
Bericht door: willem boot op 26 juni 2011, 16:32:10
Tot en met de Friesland (2) is er vermogen geïnstalleerd dat grotendeels werd benut om tegen de maximale snelheid constant te varen. Dat houdt geen rekening met getij, dus voor- of tegenstroom. De Vlieland heeft een aanzienlijk hogere snelheid en als ze de oude gewoonte zouden handhaven, houd je het verschil in aankomsttijd over, afhankelijk van voor- of tregenstroom.
Streef je nu onder de concessie vaste aankomsttijden na, dan betekent dat dat je hoofdvermogen om de effecten van vooral tegenstroom te compenseren, grote moet zijn dan in de oude praktijk. Bekend is dat de Vlieland haar hooifdsnelheid (=iets onder de maximale snelheid) niet draait. Gebruiken ze dat extra vermogen nu wel, dan kan je de vaste aankomsttijd waarmaken.

Duidelijk genoeg?
Titel: Re: Concessie
Bericht door: Humtidumty op 26 juni 2011, 16:53:24
....
Streef je nu onder de concessie vaste aankomsttijden na, dan betekent dat dat je hoofdvermogen om de effecten van vooral tegenstroom te compenseren, grote moet zijn dan in de oude praktijk. Bekend is dat de Vlieland haar hooifdsnelheid (=iets onder de maximale snelheid) niet draait. Gebruiken ze dat extra vermogen nu wel, dan kan je de vaste aankomsttijd waarmaken.
....
Mag ik hieruit opmaken dat aankomsttijden voor Doeksen tot nu toe geen doel is en dat men er ook niet naar streeft deze tijden te behalen of moet het meer worden gezien als: "De doelstelling betreffende de aankomst en afvaarttijden zijn anders geformuleerd." maar ze zijn nog streeftijden waaraan Doeksen zich wel conformeert?
Titel: Re: Concessie
Bericht door: PiebeJanMan op 26 juni 2011, 18:17:49
Willem,

Op de Vlieland doen ze dat juist, een vaste vaartijd. De overtocht duurt gewoon altijd 1,5 uur. Alleen alles tegen kan roet in het eten gooien. Een storm met wat golven verpest nog het snelst deze tijd.  Met een normale stroom tegen dan staan de telegrafen op standje 10 (hoogste). Met stroom mee blijft het bij 6-7. Ze doen dit dus juist al!
Het personeel heeft hier lang aan moeten wennen, want de ETA op de GPS is ook niet helemaal correct, dus moesten ze geruime tijd oefenen met het inschatten van hoe snel ze moesten. Een stukje software zou een leuke uitkomst zijn...

Daarom snapte ik je bewoording "Verder zien we hier het effect van het niet maximaal benutten van het vermogen van de Vlieland. " niet, maar die stelling van je is dus niet juist ;).
Titel: Re: Concessie
Bericht door: PiebeJanMan op 26 juni 2011, 18:24:59
Mag ik hieruit opmaken dat aankomsttijden voor Doeksen tot nu toe geen doel is en dat men er ook niet naar streeft deze tijden te behalen of moet het meer worden gezien als: "De doelstelling betreffende de aankomst en afvaarttijden zijn anders geformuleerd." maar ze zijn nog streeftijden waaraan Doeksen zich wel conformeert?

In het vervoersplan van de concessie (=hoe de dienst er het komende jaar uit zal zien en wat voor dingen veranderd worden) staat gesteld dat het doel wordt om een vaste vaartijd aan te houden. Met de sneldienst is het verschil al marginaal, omdat deze eigenlijk altijd de vaargeul aanhouden en 3 knopen stroomverschil weinig uitmaakt op 34 knopen snelheid. De Vlieland heeft een stuk (over)vermogen, waarmee met tegenstroom meer vermogen ingezet wordt. Hierdoor heeft de Vlieland eigenlijk altijd 1,5 uur vaartijd. Het doel is om met de nieuwe Midsland hetzelfde toe te passen als bij de Vlieland, een vaste tijd van 1,75 uur tussen Harlingen en Terschelling. Probleem wordt dan dat de Friesland als reserveboot dit niet meer zal garanderen. Gelukkig reist, denk ik, nog geen 20% van de passagiers in een jaar met de reserve-RoPax.
Titel: Re: Concessie
Bericht door: Henry.Hofstede op 26 juni 2011, 19:17:06
de vlieland wordt gehuurd dacht dat het eigendom was net als de rest van de vloot en van wie huren ze de vlieland

groet
Henry
Titel: Re: Concessie
Bericht door: PiebeJanMan op 26 juni 2011, 19:47:58
Volgens mij van Wilbar Shipping ;). Gewoon een zuster van TSM, dochter van Koninklijke Doeksen
Titel: Re: Concessie
Bericht door: willem boot op 26 juni 2011, 21:08:02
....
Streef je nu onder de concessie vaste aankomsttijden na, dan betekent dat dat je hoofdvermogen om de effecten van vooral tegenstroom te compenseren, grote moet zijn dan in de oude praktijk. Bekend is dat de Vlieland haar hooifdsnelheid (=iets onder de maximale snelheid) niet draait. Gebruiken ze dat extra vermogen nu wel, dan kan je de vaste aankomsttijd waarmaken.
....
Mag ik hieruit opmaken dat aankomsttijden voor Doeksen tot nu toe geen doel is en dat men er ook niet naar streeft deze tijden te behalen of moet het meer worden gezien als: "De doelstelling betreffende de aankomst en afvaarttijden zijn anders geformuleerd." maar ze zijn nog streeftijden waaraan Doeksen zich wel conformeert?

Nee, dat denk ik niet. Op dit moment is het met de Friesland niet mogelijk om stabiliteit in tijd te realiseren, omdat die nog leunt op de oude principes van de bootdienst: "op tijd weg, stroom kan je niks aan doen" + draaien op een niveau onder de 100% (kwam nog uit de tijd dat personeelkosten niet zo sterk speelden). Het is niet alleen een streven, maar een duidelijk doel om de reistijd zo stabiel mogelijk te maken. Sinds de opkomst van de stoomvaart is regelmaat het principe. Door de overtocht zo min mogelijk afhankelijk te maken van externe, vertragende invloeden, wordt de kwaliteit beter en dus is dat nu, ook in de bijlagen concessie, een doel geworden of aan het worden. Dat zal zich vertalen in de verdere vlootvernieuwing.
Titel: Re: Concessie
Bericht door: willem boot op 26 juni 2011, 21:10:21
Willem,

Op de Vlieland doen ze dat juist, een vaste vaartijd. De overtocht duurt gewoon altijd 1,5 uur. Alleen alles tegen kan roet in het eten gooien. Een storm met wat golven verpest nog het snelst deze tijd.  Met een normale stroom tegen dan staan de telegrafen op standje 10 (hoogste). Met stroom mee blijft het bij 6-7. Ze doen dit dus juist al!
Het personeel heeft hier lang aan moeten wennen, want de ETA op de GPS is ook niet helemaal correct, dus moesten ze geruime tijd oefenen met het inschatten van hoe snel ze moesten. Een stukje software zou een leuke uitkomst zijn...

Daarom snapte ik je bewoording "Verder zien we hier het effect van het niet maximaal benutten van het vermogen van de Vlieland. " niet, maar die stelling van je is dus niet juist ;).

Juist of niet, ligt er maar aan hoe je dat bekijkt. Kijk nog eens naar gemoppper vanaf Vlieland enkele jaren terug, dat die boot de snelheid niet maakte die ze kon halen.
Titel: Re: Concessie
Bericht door: PiebeJanMan op 26 juni 2011, 21:47:12
Dat was toen toch met het vervangen van de sneldienst in de ochtend?

Feit is dat het gas vol openstaat bij stroom tegen en dat er dan precies in 1,5 uur een overvaart gemaakt wordt ;).
Titel: Re: Concessie
Bericht door: willem boot op 27 juni 2011, 11:20:04
Dat was toen toch met het vervangen van de sneldienst in de ochtend?

Feit is dat het gas vol openstaat bij stroom tegen en dat er dan precies in 1,5 uur een overvaart gemaakt wordt ;).

Dat ging ook over de sneldienst, maar er is ook uitgebreid gepiept over de Vlieland die "zijn snelheid niet haalde". Volgende oopmerking werd toen: "ze moeten zeker weer meer verdienen? "

Deze vaste aankomsttijden maakt het voor de aansluitende openbaar vervoerder natuurlijk weer eenvoudiger. Niet zo'n gekke maatregel, al wordt het voor klassieke eilanders zoals ik nu weer steeds minder eilandachtig. Ik vond de overtocht destijds met de Schellingerland ex Dokter Wagemaker, stroom tegen, NW 7 Bft en dus dik drie uur, ook z'n charme hebben. Time flies.....
Titel: Re: Concessie
Bericht door: sievert op 19 augustus 2011, 17:38:08
Concurrentie speelde ook bij de WDR op het moment dat de Halligenlinie een nieuw schip kreeg.Deze laatste lijn wordt gefinancierd uit de winst van de lijn op Amrum en Föhr.De directie van WDR deelde toen mede dat wanneer er op de hoofdlijn een mededinger zou komen de Halligenlinie gevaar zou lopen.Maar desalniettemin blijft de hele zaak erg boeien.
Titel: Re: Concessie
Bericht door: willem boot op 19 augustus 2011, 19:44:42
Concurrentie speelde ook bij de WDR op het moment dat de Halligenlinie een nieuw schip kreeg.Deze laatste lijn wordt gefinancierd uit de winst van de lijn op Amrum en Föhr.De directie van WDR deelde toen mede dat wanneer er op de hoofdlijn een mededinger zou komen de Halligenlinie gevaar zou lopen.Maar desalniettemin blijft de hele zaak erg boeien.

De Duitse rederijen zijn helemaal niet zo happig op het concessieverhaal. In mei ben ik even op Wyk een bakje wezen doen en daar kwam dat verhaal van de Halligenlinie ook ter sprake. Dat zit allemaal nog wat complexer in elkaar.
Als je eens op de site van de WDR (www.faehre.de) kijkt, vooral de "Schiffspositionen" dan zie je daar elke dag zo'n twaalf boten rondzeulen, soms ook meer, maar daar zitten dan de toeristische vaarten (zeehondjes kijken) + de schepen van Adler-Sylt bij. Ook de Neue Pellwormer Dampfschifffahrts Gesellschaft mbH zit erin, maar die staat verder los van de WDR op een aandelenpakketje na. De interinsulaire verbindingen spelen daar een veel grotere rol dan hier, waar we die alleen maar kennen van een driehoekje met de snelboot TS-VLL-Hn en wat toeristische "Island Hopping", verder gaat het hier niet.

Ik proefde in mei wel iets van "als die Hollanders straks met een concessie gaan beginnen, krijgen we dat gerommel ook hier en als daar wordt ingeschreven, dan willen wij dat misschien ook wel". Daar had men de Europese regels al aardig op nageplozen.
De grootste concurrentie of, als je wilt, "cherry picking" zit daar vooral in de vaarten op Helgoland, wat gewoon een toeristenzaakje is. Als dat eiland het van bestaan op eigen kracht zou moeten hebben, dus zonder toeristen, dan is daar geen bootdienst te onderhouden zonder subsidie. Kennelijk is daar ook wat herrie onderling aan de hand, omdat de AG Ems vorig jaar de rederij Cassen Eils heeft overgenomen en een van de autoveerboten van Borkum 's zomers als 'Helgoland' vanuit Wilhelmshaven naar Helgoland inzet. Dat gaat onder de naam van Cassen Eils, die daar nu ook een rederijmuseum heeft.
Uit de hier aangehaalde Duitse artikelen blijkt, dat de overheid zich daar begint af te vragen of er geen monopolies in die eilander bootverbindingen zitten en "onderlinge afspraken". Toen ik dat las + wat ik er verder van heb opgestoken, bekroop mij de gedachte dat de concessie hier kennelijk in Duitsland ook wat overheden heeft wakker gemaakt. Gegeven de zeer sterke positie die de eilander bootdiensten daar hebben zal dat nog wel een aardige knokpartij worden. Belangrijk daarin is vooral, dat er zo hier en daar wat aandelenpakketten van de "zusterrederijen" in een andere zuster zitten. AG Norden-Frisia, AG Ems en WDR zijn daar nogal sterk in. Vier van die clubs hebben zelfs de aandelen van een plaatselijke werf in handen (4 x 25%), Schiffswerft Diedrich in Oldersum (hebben ook een web site waarop precies wordt aangegeven wat ze aan het doen zijn). Wagenborg en Doeksen hebben hier in verschillende dochters een aandeeltje TESO zitten, maar dat is eigenlijk spel, omdat bij TESO elke aandeelhouder (=dochter) maar één stem heeft. Dat zit in Duitsland volledig anders.
Als we straks een eventuele vechtpartij om concessies in  Duitsland tegemoet zien, dan zal dat wat professioneler lopen dan de EVT hier doet, dat is kinderspel.

Op de kleine Duitse eilanden Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Neuwerk zal dat niet zo'n rol spelen. Langeoog heeft een gemeentelijke bootdienst, Spiekeroog heeft een Nordseebad GmbH (GmbH is in het Nederlands een "BV") waar de bootdienst in zit, Baltrum heeft een plaatselijk familiebedrijf en Wangerooge-dienst is eigendom van een Deutsche Bahn-dochter, terwijl de exploitatie plaats vindt door Warrings. Daar zie ik nog niet direct grote beroeringen ontstaan. Als die ondernemingen daar iets met overheidsconcessies te maken krijgen dan zijn dat de AGE, AGNF en WDR.
Als je naar die ondernemingen kijkt, dan is dat allemaal wat complexer dan de simpele openbare vennootschappen zoals TESO of de familiebedrijven Doeksen en Wagenborg. Aandelen van de AGE en AGNF zijn gewoon openbaar verhandelbaar (maar die heb je niet voor een paar Euro), WDR is "besloten", maar de aandelen van de AG's én de GmbH zijn fors gespreid. Gevolg: openbare aandeelhoudersvergaderingen. Op Föhr is een paar jaar terug nogal wat herrie geweest omdat de plaatselijke overheid de aandelen wenste op te kopen en dat leidde tot wat manoeuvres die een allesbeslissende invloed uitsloot. Op Borkum schijnt er ook zoiets te hebben gespeeld, maar dat is al wat langer geleden. Kortom: het is daar minstens even interessant als hier.
Titel: Re: Concessie
Bericht door: sievert op 21 augustus 2011, 07:53:27
Prachtig verhaal Willem.Dank voor de uitgebreide toelichting.Ik volg de "moves"van de verschillende rederijen via de sites.
Titel: Re: Concessie
Bericht door: Jan van de Witte op 7 september 2011, 20:13:51
Vandaag gelezen in de Terschellinger

Citaat
Waddengemeenten maken bezwaar tegen concessie veerdiensten

De vier Friese Waddeneilanden maken bezwaar tegen de concessie, die het ministerie van Infrastructuur en Milieu in het voorjaar heeft verleend voor de veerdiensten. De gemeenten zijn erop tegen dat hun inspraak bij en invloed op het personenvervoer gereduceerd is tot slechts een adviesrecht.

Groetjes Jan
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: cees op 13 januari 2013, 17:36:07
is er al weer eens wat nieuws over de concessie? Het laat nu toch wel heel lang op zich wachten.
groet, Cees
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 13 januari 2013, 17:57:21
Waarschijnlijk komende woensdag 16 januari uitspraak door het CBB... (Bron: reacties Skylgenet http://www.skylgenet.nl/nieuws/2013/01/evt-schrapt-alle-afvaarten-tot-maart/#comments)
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 15 april 2013, 12:37:52
BEROEPSCOLLEGE STELT UITSPRAAK OVER VEERDIENST VERDER UIT
Geplaatst op 15 april 2013 11:09
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg nadere vragen gesteld in de beroepszaak die EVT, Spathoek NV en Waddentransport hebben aangetekend tegen de veerdienst-concessies voor Rederij Doeksen en Wagenborg Passagiers Diensten. Dit betekent dat een definitieve uitspraak langer op zich laat wachten.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur heeft in mei 2011 een concessie verleend aan Rederij Doeksen voor het uitvoeren van veerdiensten op Terschelling en Vlieland. Rederij Doeksen kreeg de concessie van de minister om kwaliteit en continuïteit op de veerdiensten te garanderen. Onder meer rederij EVT tekende bezwaar aan tegen deze concessie, maar kreeg in maart 2012 van de minister nul op het rekest. EVT ging daarop in beroep bij het CBb, dat nu dus eerst antwoorden wil van het Europese Hof, voordat het tot een uitspraak komt.

Nu het CBb nog geen uitspraak heeft gedaan, houdt Rederij Doeksen de rechten en plichten die in het zogeheten Openbare Dienst Contract (ODC) zijn vast gelegd. EVT houdt de mogelijkheid om een veerdienst conform de medegebruik-regeling in dat ODC tussen Harlingen en Terschelling voort te zetten.

Rederij Doeksen is teleurgesteld over de vertraging in de CBb-zaak. Directeur Paul Melles reageert: “Deze vertraging is niet goed voor de noodzakelijke duidelijkheid, niet goed voor de reiziger. Het kan serieuze negatieve consequenties hebben voor het vervoer van en naar de eilanden. Wij gaan de motivatie nu eerst nader bestuderen.”

Overigens zal naar verwachting van Rederij Doeksen ook de overheid de consequenties van deze verdere vertraging op een rij moeten zetten, gelet op de ontstane situatie.

http://blogboek.rederij-doeksen.nl/?p=698

En de hele uitspraak op:
http://zoeken.rechtspraak.nl/ResultPage.aspx?snelzoeken=t&searchtype=ljn&ljn=BZ6922
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 16 april 2013, 07:19:01
De vragen aan het Hof van Europa zullen wel zo'n 2 tot 3 jaar duren, valt hier te lezen:
http://www.europadecentraal.nl/services/praktijkvragen/vrij-verkeer-en-prejudiciele-vragen-illegale-caravanstalling/

Het zijn zogenoemde prejudiciële vragen die aan het Hof gesteld worden. Het antwoord laat dus lang op zich wachten.
Ik ben benieuwd wat voor effecten dit gaat hebben de komende tijd:
Zal Doeksen de dienstregeling aanpassen (vooral in de winter)?
Komt het nieuwe schip nu pas over 3 jaar?
Zal EVT de vloot uitbreiden of het vaarschema uitbreiden?

Ik ben benieuwd in ieder geval!
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 16 april 2013, 07:46:29
De concurrent van de WDR in Duitsland heeft problemen om een aanlegplaats te vinden, aangezien de bruggen daar van WDR zijn. Becker Marine Systems wilde daar immers met een LNG-hybride veerboot gaan varen.
http://www.shz.de/nachrichten/lokales/der-inselbote/artikeldetails/artikel/neue-reederei-in-der-warteschleife.html
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 1 juni 2013, 17:23:43
Uit de LC:

Doeksen mag niet minder varen
Gepubliceerd op 24 mei 2013, 07:01
 
Laatst bijgewerkt op 24 mei 2013, 08:51
 
 "De informatie die Doeksen heeft aangeleverd, is niet compleet"
HARLINGEN - Rederij Doeksen heeft onvoldoende aangetoond te lijden onder de concurrentie van Eigen Veerdienst Terschelling, dat snijden in overtochten noodzakelijk is.
Dat stelt  burgemeester Yorick Haan van Vlieland die deel uitmaakt van de toezichthoudende commissie bootdiensten. Om boten uit de vaart te halen, heeft de Doeksendirectie de goedkeuring nodig van alle leden van deze commissie.
,,De informatie die Doeksen heeft aangeleverd, is niet compleet”, zegt Haan. Zonder cijfers die de financiële situatie bij Doeksen inzichtelijker maken, kan de commissie geen oordeel vellen, vindt hij.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Humtidumty op 6 juni 2013, 11:04:46
Zo'n moeilijke rekensom is dat niet natuurlijk.
totaal aantal betaalde acties bij Doeksen vorig jaar (of jaar ervoor) vergelijken met het lopende/afgelopen jaar. Zo krijg je eenvoudig het verschil inzichtelijk.
Zet daarnaast het aantal acties van EVT, en beeld is compleet.

Wat me nog het meest verbaast is dat Doeksen zich aan een verplichting MOET houden, maar dat de (mogelijke?) overtreder in die gemaakte afspraken (bescherming van de consessiehouder voor afromers) onverminderd door kan gaan zonder dat handhavers er iets aan doen.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: HansG op 6 juni 2013, 12:23:18
Het gaat er natuurlijk niet om of het wel of niet een moeilijke rekensom is. Doeksen wil gecompenseerd worden, dan lijkt het me logisch dat ze harde cijfers overlegt, en juist dat wil ze niet getuige het feit dat ze de cijfers niet publiceren.

MOET Doeksen zich aan de concessie houden? Vanuit Overheidsoogpunt gezien misschien, maar wat, als ze dat nu eenvoudigweg niet doen en de niet rendabele vaarten schrappen? Probleem is dat ze dan, net als de EVT, zich niet meer aan de concessie houden en ze juridisch minder sterk komen te staan.

Gr. Hans.
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 6 juni 2013, 13:18:08
Doeksen gaat de strijd verder aan met de volgende aanbieding (die ik heden in de e-mail kreeg):

Blijf deze zomer lekker in Nederland en kom naar Terschelling!

Want in de maanden juli en augustus reis je comfortabel van maandag t/m donderdag voor slechts € 4,- enkele reis met de veerboot naar Terschelling! De prijs is exclusief toeristenbelasting van € 1,- p.p.

De auto mee naar Terschelling? Ook op de auto ontvang je in deze periode een waanzinnige korting van maar liefst 50%!

Vakantiegevoel is nog nooit zo goedkoop geweest.Voor meer informatie en boekingen kunt u terecht op de website van de Rederij.
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 27 juni 2013, 14:31:20
Uit de digitale TERSCHELLINGER van 26 juni 2013:

Raad stuurt brandbrief naar minister
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag werd een motie aangenomen waarin de raad unaniem besloten heeft om een brandbrief naar de minister van Infrastructuur en Milieu te sturen over de gevolgen van de inkrimping van de dienstregeling van rederij Doeksen. In de brandbrief geeft de raad aan boos en ongerust te zijn nu blijkt dat de bereikbaarheid van het eiland in de winter in het gedrang komt omdat er voor de komende winter honderden afvaarten van de veerdienst en sneldienst geschrapt zullen gaan worden.
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 11 juli 2013, 19:21:46
Uit de digitale Terschellinger van 11-7-2013:

Financiële positie TSM zorgelijk
Een onafhankelijke onderzoek van accountantsbureau Price Waterhouse & Coopers bevestigt de zorgelijke financiële positie van de Terschellinger Stoomboot Maatschappij. PwC heeft dit onderzoek in opdracht van de Rijksoverheid uitgevoerd en mondeling gerapporteerd aan de Commissie Bootdiensten.
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 13 juli 2013, 15:57:34
Uit de papieren Terschellinger van 11-7-2013:

(http://img580.imageshack.us/img580/3558/fe9u.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/580/fe9u.jpg/)
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 13 juli 2013, 15:59:14
Eveneens uit de papieren Terschellinger van 11-7-2013:

(http://img841.imageshack.us/img841/2566/ji6k.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/841/ji6k.jpg/)
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Humtidumty op 14 juli 2013, 23:52:15
Ik blijf het heel verbazingwekkend vinden dat Doeksen zich aan de regels moet houden betreffende de consessie, maar dat de EVT deze regels mag schenden zonder dat dit gevolgen heeft snap ik niet.
Als ik het verkeerd zie vertel het me, maar ik zie het als:
Doeksen moet dit en moet dat. » Houdt ze zich er niet aan dan is er paniek in heel maritiem gebied rond Vlieland en Terschelling.
EVT mag dit niet en mag dat niet. » Houdt ze zich niet aan die regels, so what.

Het doet mij aan alsof de plichten heel belangrijk zijn maar de verboden niets voorstellen, of enkel een papieren handhaving kennen.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 25 juli 2013, 15:10:36
Ik vind het ook vreemd. Ik heb een stuk PSO/PSC wetgeving gelezen, maar daar staat ook in dat de rechten en plichten voor alle ondernemers hetzelfde MOET zijn, maar ook ongediscrimineerd moeten worden opgelegd. Probleem is de geschiedenis, dit is ontstaan uit het ODC, wat een concessie moest worden zonder al te veel problemen. Helaas kan de openbare gunning niet zomaar getoetst worden aan de PSO/PSC-wet van europa, omdat er dus niet ongediscrimineerd gegund (openbare inschrijving) is. Echter, momenteel zijn de verhouding ook niet gelijk en dat is een vreemde situatie!
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 24 augustus 2013, 11:15:07
Uit de digitale Harl.Courant:

Veerbootoorlog bedreigt Terschellinger voetbal
TERSCHELLING – Als Rederij Doeksen blijft weigeren om op de winterse vrijdagavonden belangrijke hoeveelheden passagiers van Harlingen naar Terschelling te vervoeren, dan moet EVT de mogelijkheid krijgen deze dienst in te vullen. Die suggestie doet de Terschellinger Ondernemers Vereniging (TOV) indirect in een brandbrief aan het gemeentebestuur van Terschelling.

Nu de gevolgen van de versoberde winterdienstregeling van Rederij Doeksen duidelijk worden, beginnen diverse organisaties zich te roeren. Want de veerbootoorlog op Terschelling dreigt een ernstig maatschappelijk en economisch probleem voor de eilander bevolking te worden. Behalve TOV hebben ook de beide eilander voetbalverenigingen schriftelijk hun zorgen geuit en de gemeente duidelijk gemaakt dat het jeugdvoetbal door uitval van boten op zaterdag compleet teloor gaat.

Voor een uitwedstrijd zou de jeugd tussen 6 en 17 jaar met de snelboot om 7.15 uur van het eiland moeten – net als voorheen  – maar pas rond 18.00 uur met de langzame boot weer terug zijn. Tot nog toe gaan de voetballers om 12.30 uur met de snelboot terug naar huis.  Spelers en begeleidende ouders hebben de clubbesturen al duidelijk gemaakt dat deze tijdsinvestering niet in verhouding staat met de sportieve prestatie die geleverd wordt en willen stoppen. Voor Sportclub Terschelling gaat het om 120 jeugdspelers die in competitieverband aan de wal spelen.
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 27 augustus 2013, 19:00:07
Uit het digitale Friesch Dagblad:

Veerbotenoorlog noopt Doeksen tot ontslag personeel
Harlingen | De problemen rond de veerdienstregeling tussen Harlingen, Terschelling en Vlieland eisen steeds meer slachtoffers. Deze week werd bekend dat rederij Doeksen dertig van de 150 voltijdsbanen moet schrappen.
Volgens directeur Paul Melles van rederij Doeksen is die situatie ,,heel vervelend”, maar onvermijdelijk. ,,Zolang wij geen compensatie krijgen van het rijk voor gederfde inkomsten door de concurrentie met de EVT moeten we bezuinigen.”
Om die reden heeft de veerrederij al aangekondigd een aantal afvaarten in de winter te schrappen. Daarbovenop komt nu het verlies van dertig arbeidsplaatsen. Gedwongen ontslagen worden daarbij zo veel mogelijk voorkomen, aldus Melles. ,,We proberen andere oplossingen te vinden, zoals pensionering van werknemers en het niet verlengen van tijdelijke contracten.”
Toch kan ook dat laatste voor werknemers voelen als een soort van ontslag, vindt Jan Kampherbeek, bestuurder bij CNV Vakmensen. ,,Geen gedwongen ontslagen klinkt wel leuk, maar mensen raken toch hun baan kwijt. En het gaat ook voor de mensen die blijven wel om collega’s met wie ze dagelijks werken.”
De vakbond is in gesprek met werknemers om de situatie te bespreken. Begrip voor de bezuinigen is er wel, merkt Kampherbeek. ,,De werknemers zijn ook niet gek. Ze zien wel dat er wat moet gebeuren, maar de vraag is hoe dat op een rechtvaardige manier kan. Denk bijvoorbeeld ook aan roosters: doordat er in de winter minder afvaarten zijn, hoeven sommige loketmedewerkers straks nog maar vijf uur per dag aanwezig te zijn. Maar wil je dan genoeg uren maken in een jaar, dan moet je bijna elke dag werken. Dat kan natuurlijk ook niet. Over dat soort dingen praten we nog.”
Over de voorgestelde wijzigingen in de winterdienstregeling - vanaf 1 november vier in plaats van zes afvaarten naar Terschelling en twee in plaats van drie naar Vlieland - is echter het laatste woord ook nog niet gezegd. De gemeenten Vlieland en Terschelling vinden de wijzigingen disproportioneel en gaan niet akkoord. Hun toestemming is echter wel nodig, omdat de Commissie Bootdiensten - waarin beide gemeenten zitting hebben - ook haar fiat moet geven aan een versoberde dienstregeling.
Toch erkent het college van B en W van Terschelling wel dat rederij Doeksen een ‘lang durend en ernstig financieel probleem’ heeft, zoals het college aan de raad schrijft. Het college is daarom bereid om mee te denken met de rederij en wil daarom de komende maand om tafel met lokale organisaties als de Terschellinger Ondernemersvereniging en enkele sportclubs.
,,Zij hadden kritiek op de voorgestelde winterdienstregeling en kunnen in dat overleg hun wensen aangeven, binnen de mogelijkheden die Doeksen heeft”, aldus gemeentevoorlichter Marjolein Izeboud. ,,Zij zouden bijvoorbeeld geholpen kunnen zijn met andere veertijden of een ander soort boot.”
Met de uitkomsten van dit overleg wil Terschelling opnieuw in gesprek met Doeksen om te kijken of aan deze wensen tegemoet gekomen kan worden.
Directeur Melles op zijn beurt zegt wel bereid te zijn de tijden aan te passen, maar niet om extra afvaarten in te plannen. ,,Het is heel simpel: wij lijden verlies en moeten bezuinigen. Daar hoort ook een aangepaste dienstregeling bij.”
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Humtidumty op 28 augustus 2013, 10:01:14
Hieruit blijkt maar dat dit gevecht uiteindelijk alleen maar verliezers kent. Heel sneu voor alle betrokkenen binnen de veerdiensten maar vooral ook voor de bewoners op de eilanden.
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 29 augustus 2013, 10:09:01
De website van Omrop Fryslan meldt: (hopelijk kunnen de niet-Friezen dit ook begrijpen)

Mediator yn fearboat-konflikt

29 augustus, 2013 - 07:11 -  In mediator moat noch ien kear besykje om ta in kompromis te kommen yn it skeel oer de wintertsjinstregeling fan de fearboat nei Skylge. Dat hat de gemeenteried op it eilân besletten. Rederij Doeksen wol skrasse yn it tal ôffearten winterdeis, om't it bedriuw ferlies makket troch de konkurrinsje mei rederij EVT.

Nije wike tongersdei fynt in earste petear plak om de problemen te ynventarisearjen wannear't der noch mar 4 boaten deis farre. De mediator moat 20 septimber klear wêze. As der gjin kompromis helber is, wurdt arbitraazje ynskeakele.
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 9 oktober 2013, 09:06:22
Uit de digitale HC:

EVT: “Juist wél ruimte voor twee rederijen”

TERSCHELLING - Volgens bureau JBR uit Zeist, dat werd aangesteld als mediator in de veerbootoorlog, heeft EVT gemeld dat er geen ruimte is voor twee veerdiensten. Dat is uit de lucht gegrepen, volgens EVT-directeur Erwin Rob, die stelt dat er juist wél ruimte is voor twee rederijen. Hij hekelt de rol en de onafhankelijkheid van JBR in een ingezonden stuk in de HC van vandaag.

Rob meldt dat JBR een van de vaste adviseurs van Rederij Doeksen is en namens Doeksen onderhandelde in de veerbootoorlog.

“Het is te beschamend voor woorden dat het sowieso al niet te weinig bedeelde bureau JBR uit Zeist, dat overigens ook met regelmaat van de klok wordt ingeschakeld door de gemeente Terschelling, namens de Commissie Bootdiensten als onafhankelijk procesbegeleider dit proces mocht begeleiden.”
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 9 oktober 2013, 13:59:16
Het rapport staat ook op de site van de HC.
Nieuwe onderhandelde dienstregelingen staan er ook in, zie ook Veerbootinfo:
http://www.veerbootinfo.nl/2013/10/2805/
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Marten-Jan van Zanden op 15 oktober 2013, 16:43:44
Rederij doeksen wint veerboot oorlog.
Zie topic nieuws.

Ben overigens wel benieuwd of EVT hier ook weer beroep kan aantekenen.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Jan van de Witte op 15 oktober 2013, 18:27:35
Hier de brief van Wilma Mansvelt

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/10/15/vervolg-maatregelen-waddenveren.html (http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/10/15/vervolg-maatregelen-waddenveren.html)

Groetjes Jan
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 16 oktober 2013, 11:58:03
Reactie op de EVT-website:

Geen wijzigingen in uw boekingen voor 2013!!
voor boekingen 2014 graag nog even uw geduld.


We hebben vandaag een brief ontvangen van staatssecretaris Mansveld waarin ze aangeeft dat EVT alle rechten om te varen op Terschelling per 1 februari 2014 ontnomen worden. Maakt u zich geen zorgen: dit heeft géén invloed op uw bestaande boekingen voor dit jaar. Deze vreemde gang van zaken kan natuurlijk helemaal niet en is in strijd met het recht. We zullen ons hier op zeer korte termijn tegen verzetten. We houden u op de hoogte en zullen u binnenkort via onze nieuwsbrief informeren als onze dienstregeling voor 2014 vast staat en u kunt boeken voor 2014.
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 17 oktober 2013, 08:58:17
Bericht, vandaag 17-10-2013, op NOS teletekst (pg 110):

EVT blijft op Terschelling varen   

Eigen Veerdienst Terschelling blijft
 ook na 1 februari varen.Ook spant de   
 rederij een kort geding aan tegen het 
 besluit van staatssecretaris Mansveld 
 om de vergunning in te trekken.       
                                       
 Na 1 februari mag alleen nog rederij   
 Doeksen/TSM de veerdienst exploiteren 
 van Harlingen naar Terschelling en     
 Vlieland.Volgens Mansveld is de markt 
 te klein voor twee rederijen en komt   
 daardoor de dienstregeling in de       
 onrendabele wintermaanden in gevaar.   
                                       
 EVT noemt het besluit voorbarig en     
 onrechtmatig,onder meer omdat er nog   
 een procedure loopt bij het College van
 Beroep voor het bedrijfsleven.
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 31 oktober 2013, 09:21:46
Omrop Fryslân meldt:

Verzoek opschorten besluit van Mansveld

TERSCHELLING – Staatssecretaris Mansveld heeft te snel besloten om EVT te weren uit de havens van Terschelling en Harlingen zo vind de Tweede kamer.
Mansveld wil dat EVT in februari stopt met de veerdienst naar Terschelling om een eind te maken aan het conflict tussen Rederij Doeksen en EVT en zo de onrust over de winterdienstregeling en arbeidsplaatsen bij Doeksen weg te nemen.

De Tweede Kamer vind dat dit besluit te vroeg is genomen en wil er eerst over debatteren, dit zal eind november gebeuren.
Of dit nog gevolgen heeft voor de arbeidsplaatsen en de dienstregeling komende winter is nog onduidelijk. Doeksen heeft na het besluit van Mansveld wel ingestemd om de normale dienstregeling voor de winter in stand te houden, alsmede het terugdraaien van andere voorgestelde maatregelen om de rederij financieel gezond te houden.
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 19 november 2013, 07:24:06
Omrop Fryslan meldt vanmorgen (19-11-2013):

Der is gjin romte foar twa rederijen dy't op Skylge en Flylân farre. Dat stiet yn in brief dy't CNV Vakmensen skreaun hat oan steatssiktaris Wilma Mansveld en oan in grut tal partijen yn de Twadde Keamer.

Oanlieding foar de brief is it debat dat de keamer ein dizze moanne fiert oer it beslút fan Mansveld om de fergunning fan de EVT yn te lûken. De steatssiktaris docht dat omdat rederij Doeksen neffens har finansjeel tefolle te leien hat. It fakbûn lûkt oan de belle omdat neffens him de wurknimmers op de fearboaten de dupe wurde


Vrij vertaald geeft de CNV aan Mansveld aan dat er geen ruimte is voor 2 rederijen ivm fininaciele posities en de werknemers zouden de dupe worden.
(wie het beter kan vertalen, is hierbij uitgenodigd).
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 19 november 2013, 14:25:32
Hieronder het gehele standpunt vanaf de site van CNV Vakmensen:

Wadden: "Liever één rederij, met volwaardige banen"

18 november 2013

In het vaargebied op Vlieland en Terschelling is geen plaats voor twee elkaar beconcurrerende rederijen, vindt CNV Vakmensen. "De huidige situatie, met twee rederijen die op een totaal verschillende manier opereren, leidt in de praktijk tot grote problemen", vindt CNV-bestuurder Jan Kampherbeek. "De werknemers zijn hier de dupe van. Liever zien wij één rederij, met volwaardige banen."

CNV Vakmensen schrijft dit vandaag in een brief aan staatssecretaris Mansveld en de Tweede Kamer-fracties van VVD, PvdA, CDA, SP en D66. Op 27 november is dit onderwerp aan de orde in de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu. Aanleiding voor het debat is het besluit van staatssecretaris Mansveld om het contract van rederij EVT per 1 februari 2014 te beëindigen.

Gevolgen werknemers onderbelicht
"Wij steunen de staatssecretaris in haar opvatting dat de markt te dun is voor twee rederijen", zegt Kampherbeek. "De gevolgen voor de werknemers zijn in de discussie tot nu toe helaas onderbelicht gebleven. Zij betalen in de concurrentieslag tussen Doeksen en EVT de prijs. EVT werkt bijvoorbeeld uitsluitend met tijdelijke contracten. Doeksen wil nu ook meer tijdelijke contracten gaan invoeren en vraagt van de overige werknemers veel meer flexibiliteit. Dat is geen lonkend perspectief. Goed, volwaardig werk dreigt daarmee af te glijden naar onvolwaardige - want tijdelijke en kleine - banen."

Overboord
Voor CNV Vakmensen is daarmee duidelijk dat er maar plaats is voor één rederij. Kampherbeek: "Dat staat overigens ook onomwonden in het rapport van de gemeenten. Liever zien wij één rederij met volwaardige banen, dan twee rederijen die de werknemers als pionnetjes heen en weer schuiven of met korte contracten overboord zetten."

Kampherbeek maakt een vergelijking met de Duitse Waddeneilanden. "Op de eilanden Borkum en Norderney – beiden vanuit Nederland met helder weer te zien – is de veerdienst vrijgegeven. Het resultaat van die vrije markt is dat er per eiland maar één rederij de dienstregeling verzorgt, met aanmerkelijk hogere tarieven. Er is gewoon geen plaats voor twee elkaar beconcurrerende bedrijven."

Openbare aanbesteding niet wenselijk
Volgens de bond is een openbare aanbesteding van de Waddenveren niet wenselijk. Kampherbeek: "Het is namelijk maar zeer de vraag of dat gaat werken. Op de openbare aanbesteding van het busvervoer op de Waddeneilanden schreef bijvoorbeeld niemand in. Je kunt bedrijven nu eenmaal niet dwingen om in te schrijven. Uiteindelijk is er wel een partij gewonden die het vervoer wil doen, maar wie heeft uiteindelijk de voorwaarden bepaald? De aanbesteder of de uitvoerder? Ditzelfde scenario is ook goed denkbaar bij een openbare aanbesteding van de veerdiensten."

Beter alternatief: langdurig contract
Een beter alternatief, vindt CNV Vakmensen, is dat de overheid – op basis van goede onderhandelingen – een langdurig contract sluit met één partij. Kampherbeek: "Dat geeft zekerheid aan toeristen, de eilanders en – voor ons heel belangrijk – het personeel. Wij roepen de politiek dan ook op om die weg te kiezen."
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: cupdruchan op 27 november 2013, 21:59:51
Uit de LC:


Kamer akkoord met schrappen EVT
Gepubliceerd op 27 november 2013, 20:37

DEN HAAG - – Alleen de rechter kan de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) nog redden.

De Tweede Kamer ging woensdagavond akkoord met het kabinetsplan om de reder per 1 februari 2014 te weren van aanlegsteigers van en naar Terschelling.

Meer hierover donderdag in de Leeuwarder Courant
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Humtidumty op 28 november 2013, 11:38:22
op nu.nl staat er ook een heel stuk over.
http://www.nu.nl/algemeen/3639880/kamer-steunt-mansveld-bij-schrappen-veerdienst-terschelling.html
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 17 december 2013, 19:13:13
Vandaag, 17 dec 2013, kwam het kort geding dat EVT tegen het besluit van staatssecretaris Mansveld had aangespannen voor de rechter in Den Haag.
De rechter heeft e.e.a. nu in beraad.
Uitspraak: 31 dec 2013
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 14 februari 2014, 06:46:32
Afgelopen week heeft een eerste overleg plaatsgevonden op initiatief van staatssecretaris Mansveld tussen de betrokken partijen.
Ambtenaren van het ministerie voerden oriënterende gesprekken met vertegenwoordigers van de gemeenten Vlieland en Terschelling en de rederijen Doeksen en EVT.
Over het verloop van dit gesprek zijn geen mededelingen gedaan en wanneer hieraan een vervolg wordt gegeven is niet bekend gemaakt.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 14 februari 2014, 08:30:21
En volgens Sander de Rouwe komt er na de gesprekken een debat in de Tweede Kamer:
http://www.veerbootinfo.nl/2014/02/overleg-tussen-partijen-veerbootoorlog-komt-op-gang/
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: monopolionair op 27 maart 2014, 18:27:41
Het wordt hoog tijd dat het Europese Hof van Justitie duidelijkheid gaat geven en de Staatssecretaris, en haar aanhang (Gemeente, Rijkswaterstaat e.d.) eens even de oren wast. Een overheid past terughoudendheid in het begunstigen van individuele ondernemers. Komen algemene belangen in het gedrang dan zal de overheid zelf de handschoen moeten oppakken, haar overheidsverantwoordelijkheid moeten nemen, door een overheidsveer in te stellen of door zowel Doeksen als EVT steunen, maar niet alleen Doeksen. Het bevoorrechten van een individuele ondernemer ten opzichte van een andere ondernemer is dan niet een Europeesrechtelijk toegestane weg. Wat nu gebeurt is dat zowel de rijksoverheid als de lokale overheid zich hier in ernstige mate schuldig aan maken. Zoals gezegd, het wachten is nog even op het Europese Hof die dit zal veroordelen.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Jan van de Witte op 27 maart 2014, 19:30:33
De brief van mansveld is nu ook openbaar.

Staan een paar verrassende dingen in. Zoals het verbouwen van de Noord-Nederland tot reserve passagiersboot en het afstoten van de midsland medio sept 2014.

De brief heb ik hier. (http://www.scribd.com/doc/214892519/Voortgang-oplossingsrichtingen-Waddenveren)


Groetjes Jan
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: ben doeksen fan op 27 maart 2014, 20:49:02
Hoe willen ze de Noord-Nederland dan ombouwen tot passagiersschip?
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 27 maart 2014, 23:46:05
@ Ben Doeksen Fan:
Verlengen, voorzien van LNG-voortstuwing en passagiersaccomodatie voor 200 pax erbij. Zie ook: http://www.veerbootinfo.nl/2014/01/subsidie-voor-ombouw-vrachtcat-noord-nederland-naar-lng/

..

Volgens Persbericht Doeksen zijn er 6 wijzigingen voorgesteld (iets anders als wat de minsiter schrijft):
1. De veerboot Midsland verkopen
2. Noord Nederland ombouw naar Pass&LNG
3. De vaarsnelheid van ms. Vlieland wordt verlaagd om brandstofkosten te besparen. Hierdoor zal een overtocht ca. 1.45 uur gaan duren. (vanaf 6 april 2014)
4. Extra sneldiensten in de zomerdienst op vrijdagmiddag en zondagmiddag worden alleen nog ingezet bij voldoende vraag. (vanaf 6 april 2014)
5. De sneldienstafvaarten tussen Vlieland en Terschelling in de zomerdienst worden geschrapt, met uitzondering van die op woensdag in het hoogseizoen. (vanaf 6 april 2014)
6. De toeslag voor de sneldienst wordt verhoogd met € 0,75. (vanaf 6 april 2014)
Lees ook nieuwbericht op http://www.veerbootinfo.nl/2014/03/geen-overeenkomst-na-gesprekken-over-veerbootoorlog-doeksen-bezuinigt/

..

Heeft er iemand een vermoeden waarom de twee mediaberichten op één dag verschenen zijn en in deze volgorde?
Ik heb wel een vermoeden, maar wil graag weten hoe jullie erover denken!
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: HansG op 28 maart 2014, 10:21:35
En waarom houden ze de Midsland niet tot de NN verbouwd is (maart 2015)?
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: birdydoeksen op 28 maart 2014, 10:39:36
De Midsland is van 1974 en dit jaar 40 jaar.... Misschien mag een veerboot door bepaalde reglementen in Nederland of de EU na 40 jaar niet meer varen? Of komt ze niet meer door bepaalde keuringen? 

Misschien dat iemand hier een antwoord op weet?
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Vriend op 28 maart 2014, 10:56:16
De volgorde verbaasd mij niet, wel valt op dat het de brief van de staatssecretaris razendsnel na het bericht op rijksoverheid kwam. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat meerdere scenario's van tevoren zijn uitgewerkt, maar ze wisten natuurlijk donders goed dat die onderhandse gunning geen stand zou houden. Dit verklaart ook dat al eerder bekend werd gemaakt dat de Noord Nederland verlengd en geschikt voor passagiersvervoer zou worden, dat is niet op een zich staand iets.

Nu blijft er weinig over:
Die laatste optie is sowieso niet reëel en je kunt je afvragen of dat wenselijk is. Daarnaast zou de cabotageverordening een dergelijk ingrijpen door de overheid ook nog weleens onmogelijk kunnen maken. Dat wordt gedoe met uitkopen van de zittende reders en weer hetzelfde geleuter over wie de dienst mag gaan uitvoeren (aannemen of pachten). En ik gok zo dat de overheid vooral invloed wil uitoefenen op de bootdienst, maar ook niet meer dan dat. Naar Ameland en Schiermonnikoog werkte een rijksveer nu niet bepaald goed en is juist na de privatisering rond 1985 een flinke verbeterslag gemaakt. Voor wie meer wil weten daarover, zijn de boekjes 'Twee witte banden' en 'Van postschip tot veerboot' van D.T. Reitsma wel interessant.

Volledige vrije markt en concurrentie zal niet gebeuren omdat dit direct verstrekkende gevolgen zal hebben voor de dienstregelingen in de rustiger periodes. Ook al zijn de meningen over dat laatste verdeeld, de overheid zal dit nooit toelaten.

Komen we niet heel verrassend uit bij het ODC en de concessie met openbare aanbesteding. Blijkbaar kiest de overheid er voorlopig voor om het ODC in gewijzigde vorm te handhaven en dit is natuurlijk ook al lange tijd bekend. Deze tijdelijke regeling ter overbrugging van het oude convenant en de concessie begint nu toch wel permanente trekjes te vertonen. Dit kan verschillende redenen hebben.

Eigenlijk is het de laatste tijd een grote open deuren show met weinig verrassende uitkomsten. Uiteindelijk zal het ODC toch een keer moeten wijken voor een concessie met openbare aanbesteding. Enige interessante nu is wanneer en hoe deze eruit komt te zien.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Vriend op 28 maart 2014, 11:02:25
@HansG en birdydoeksen

Een schip kost ook geld als het aan de kant ligt. Verzekering, onderhoud, keuringen en de Midsland begint toch wel op te raken. Volgens mij staan ook de eerste machines er nog in. Je krijgt dan het effect van een oude auto die van alles gaat mankeren, en waarbij je de reparaties niet meer terugverdient. Blijkbaar is momenteel een charter voor de tussenliggende periode financieel interessanter.

Aanvulling:
Bij (snelle) verkoop van de Midsland komen er direct liquide middelen beschikbaar in de vorm van de verkoopopbrengst.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 28 maart 2014, 15:03:55
De Midsland wordt niet meer door een IACS-klassebureau geclassificeerd. Daarom is er in openbare bronnen niets terug te vinden over classificatie van de Midsland. Wat er eventueel zou mankeren of welke keuringen mogelijk verlengd moeten worden, durf ik geen uitspraken over te doen. Zou kunnen dat het "Certificaat van Onderzoek" verloopt en het schip niet kan voldoen aan de nieuwe eisen in de binnenvaartregeling (bijlage 3.7, vooral gescheiden-machinekamer-eis). Duidelijk is dat het schip inderdaad 'op' is, zie de motorstoring van een dikke week terug. Toch zal er iets zijn waardoor Doeksen de Midsland niet langer wil houden wanneer de NN tijdelijk weg is (Of de minister heeft Doeksen verkeerd begrepen)...

De maatregelen van Doeksen moeten nog overeengekomen worden met de ODC-partners. Uit persbericht van Doeksen en brief van Mansveld blijkt daar al enige wringing.
De minister wil Doeksen verplichten om een reserveschip achter de hand te hebben:
"Tussen het moment waarop TSM de Midsland afstoot (naar verwachting september 2014) en het moment waarop de Noord-Nederland als passagiersschip dienst gaat doen (maart 2015), zal rederij Doeksen elders reservematerieel moeten regelen. Dit om aan de verplichtingen uit de Openbare Dienstcontracten te voldoen. Daarin is vastgelegd dat er bij uitval van een schip reservematerieel ingezet moet kunnen worden"
Rederij Doeksen laat in haar persbericht hier echter weinig over uit: "Ms Midsland zal verkocht worden, wat zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing voor de Rederij. Het verschil in passagierscapaciteit kan worden opgevangen door de inzet van extra snelboten."

Een optie die mij op korte termijn haalbaar lijkt is het inhuren van de Rottum van Wagenborg. In principe kan Wagenborg toe met 3 schepen voor de beide routes (Oerd/Sier kan ook op Schier varen). Maar officieel zijn daar in ODC, dacht ik, voor beide routes 1 reserveschip nodig. AG Ems zal op dat moment ook de Ostfriesland buiten dienst stellen voor ombouw en heeft dus ook geen schip over... De WDR (Föhr/Amrum) heeft ook wel een schip over in de winter, maar die zal aangepast moeten worden. Oh en dan vaart er dus ineens een nieuwer zusje van de Spathoek voor Doeksen, is het dan misschien niet handiger om de ... Spathoek in te zetten  :-X.

Citaat
Aanvulling:
Bij (snelle) verkoop van de Midsland komen er direct liquide middelen beschikbaar in de vorm van de verkoopopbrengst.
Die zijn altijd handig om de verbouwing van de Noord Nederland te financiëren...
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Humtidumty op 28 maart 2014, 16:53:37
Tja, de meest voor de hand liggende ondersteuner is idd de spathoek. Die wordt in die periode toch niet gebruikt door EVT zelf.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: HansG op 29 maart 2014, 00:21:46
...is het dan misschien niet handiger om de ... Spathoek in te zetten  :-X.

Ik had er al wel aan gedacht, maar durfde het niet te schrijven  8)
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 31 maart 2014, 09:52:15
TERSCHELLING – De Statenfractie Friese Koers wil opheldering van de Commissaris van de Koning John Jorritsma over de dreigementen van rederij Doeksen naar aanleiding van het mislukte overleg met concurrent Eigen Veerdienst Terschelling (EVT).
Fractievoorzitter Jelle Hiemstra: “ De provincie mag de eilandbewoners van Terschelling en Vlieland niet de rug toekeren nu rederij Doeksen keiharde dreigementen heeft geuit, en wil uitvoeren, richting de eilandbewoners en het toerisme.

Rederij Doeksen wil minder afvaarten maken naar Terschelling en Vlieland, de boottickets veel duurder maken en bijna 20% langzamer varen naar Vlieland.
Het is te gek voor woorden dat de provincie Friesland miljoenen uitgeeft om meer toeristen naar Friesland te trekken en dat rederij Doeksen doelbewust de eilandbewoners en de toeristen chanteert. Dat staat haaks op elkaar en is onaanvaardbaar.

Het moment is aangebroken dat commissaris John Jorritsma onmiddellijk moet vertrekken naar Den Haag om van de staatssecretaris Wilma Mansveld te eisen dat rederij Doeksen haar officiële veerdienstcontract naleeft of een miljoenenschade claim bij rederij Doeksen neerlegt.
Helaas hebben de dreigementen van Rederij Doeksen ook een negatief gevolg op het lokale toerisme en op de werkgelegenheid op deze prachtige eilanden.

Inmiddels heeft Statenfractie Friese Koers schriftelijke vragen gesteld.

Bron: Statenfractie Friese Koers
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 31 maart 2014, 10:09:52
Weekblad De Terschellinger meldt:

Extra raadsvergadering veerdiensten

Maandag 31 maart is er om 20.00 uur een extra ingelaste openbare raadsvergadering over de ontstane situatie rond de veerdiensten. Het college zal de raad polsen over het voorstel besparingsmaatregelen van de B.V. TSM, zoals o.a. kort verwoord in de brief van 27 maart jl van de Staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Met de bevindingen van de gemeenteraad over dit onderwerp zal het college dinsdag 1 april een besluit nemen over de bezuinigingsvoorstellen van de B.V. TSM
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 31 maart 2014, 22:06:57
Het weekblad De Terschellinger meldt op de FB-pagina:

Gemeenteraad tegen bezuinigingsvoorstellen
Tijdens de speciale raadsvergadering stemde de gemeenteraad maandagavond unaniem tegen de bezuinigingsvoorstellen van B.V.TSM.
Het College neemt het standpunt mee in haar beslissing die dinsdag 1 april wordt genomen.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Humtidumty op 1 april 2014, 12:48:51
Ik verbaas me steeds weer dat er in alle berichten enkel wordt gesproken over de verplichtingen van DOEKSEN/TSM.
Staat er in de afspraken dan werkelijk geen enkel punt in over de verplichtingen die de concessiegever dient na te komen of te waarborgen?
Of zouden die troeven nog steeds niet op tafel zijn gekomen...
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 2 april 2014, 09:42:07
De eilanden gaan niet akkoord met de voorstellen van Rederij Doeksen. Mansveld heeft de kamer ingelicht:
http://www.veerbootinfo.nl/2014/04/gemeenten-niet-akkoord-met-bezuinigingsvoorstel-rederij-doeksen/

De gemeenten willen niet akkoord gaan met verhoging van €0,75 terwijl er een actie voor €4,00 is. Bovendien willen ze meer financiële onderbouwing/transparantie van Doeksen. Lijkt er bijna op dat gemeenten aansturen op arbitrage. Wat hier precies het voordeel van is, begrijp ik niet helemaal. Willen ze meer financiële onderbouwing krijgen in de arbitragezaak? Het is vast een duur en lang traject. Iets wat mij niet echt bevorderlijk lijkt in deze situatie.

Rederij Doeksen leverde overigens de volgende onderbouwing aan de gemeenteraden:
Citaat
Financieel betekent dit voor de rederij het volgende: De benodigde kosten besparing bedraagt € 1,6 milj Kostenbesparing:
Dienstregeling per 18-4 2014 ( Terschelling en Vlieland) :
€ 370.000,
- Zomerdienstregeling (interinsulair)
€ 80.000,
- Midsland uit de vaart (sept-december 2013)
€ 50.000,
- Vaarsnelheid Vlieland
€200.000,
- Schrappen vrijdag en zondagmiddag sneldienst
€ 20.000,
- Schrappen vrijdagmiddag sneldienst Tersch.
€ 20.000,
- Tarieven verhogen
€ 300.000,-
Dit betekent dat er nog een gat is van € 930.000,
- Dit moet worden gedekt uit de verkoop van de Midsland en uit
de dan optredende verlaging van de operationele kosten van ca € 930.000,
Bovendien wordt de verhoging van €0,75 onderbouwd aan de hand van de sneldiensttarieven van AG Ems en Wightlink. Zie http://www.terschelling.nl/actueel/vergaderingen_3631/item/vergadering-gemeenteraad_833.html
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: cees op 3 april 2014, 23:18:38
Veerboot oorlog voorbij!! 03-04-2014
Nos teletext meld dat TSM de schepen van EVT heeft overgenomen en dat daardoor de strijd om de veerdienst naar Terschelling en Vlieland is beslecht.
Hiep hiep hoera.
EVT krijgt 9 miljoen euro van de staat
zie ook: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3628057/2014/04/03/Doeksen-als-enige-naar-Vlieland-en-Terschelling.dhtml
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: asjemenou_loeki_midsland op 4 april 2014, 01:57:24
Ik hoorde t net op bnr nieuwsradio.
Anyway ik hoop dat de Midsland in deze nieuwe ontwikkeling nog even gespaard blijft en gewoon de extra diensten blijft varen de hele zomer en september [ Rock & roll weekend ]
Titel: Concessie/ODC
Bericht door: Wim Vink op 4 april 2014, 07:53:17
Ook Nu.nl heeft dit nieuws:

TERSCHELLING – Rederij Doeksen wordt het enige bedrijf dat een veerdienst biedt van Harlingen naar Terschelling en Vlieland. De veerverbinding van en naar beide eilanden komt in één hand. Dit meldt de website Nu.nl
Hiermee komt een einde aan een jarenlange concurrentiestrijd tussen Doeksen en Eigen Veerdienst Terschelling (EVT). In de volksmond werd het zelfs de veerbotenoorlog genoemd. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) bracht beide partijen om de tafel.
Rederij Doeksen neemt het schip en veerdienst over van de EVT. Hier mee komt dus een einde aan de activiteiten van de EVT. Bovendien krijgen eilandbewoners meer te zeggen over het Vervoersplan bij Doeksen, zoals veranderingen in dienstregeling en de dienstverlening aan passagiers. Met dit besluit is de veerverbinding voor de komende 15 jaar veiliggesteld.
De afspraken tussen rederij Doeksen en EVT zijn gekoppeld aan het schikkingsarrangement tussen de Staat en EVT. EVT krijgt van de Staat een vergoeding van 9 miljoen euro. In ruil daarvoor trekt EVT alle juridische procedures in.
De EVT voer sinds 2008 op Terschelling uit onvrede met het alleenrecht van Doeksen om op het Waddeneiland te varen.

Bron: Nu.nl
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Evert Jan op 4 april 2014, 09:06:28
Ik ben benieuwd wat dit met de plannen van Doeksen doet, m.b.t. de Midsland, de Spathoek (nieuwer maar traag), wel of niet verbouwen NN, of alleen verlengen? En natuurlijk de beoogde LNG nieuwbouw. Proficiat aan beide rederijen dat ze er toch uitgekomen zijn, voor beiden noodzaak want zo ging het niet langer, ook voor de bewoners van Vlieland en Terschelling zal dit rust brengen.
Voor het forum weer voldoende stof in de komende tijd...

Gr. Evert Jan
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Vriend op 4 april 2014, 10:15:28
In tegenstelling tot de meesten ben ik niet op voorhand verheugd met dit nieuws. Het is in de eerste plaats mooi dat de langslepende kwestie nu voorbij is, echter de prijs (voor rekening van de belastingbetaler) die dit heeft levert tegelijkertijd een behoorlijk wrange nasmaak op. Ook is het werkelijke probleem rondom de aanbesteding van de concessie nooit echt opgelost. Het is nu een kwestie van uitvoeren terwijl niemand bezwaar maakt (dankzij een hele grote zak met geld), maar juridisch klopt het in de basis niet. Nu is dat voor de toekomst niet zo spannend, want de eerstvolgende aanbestedingsronde is openbaar. Gezien het specifieke karakter van deze concessie en het eenmalige probleem dat nu met een schikking is opgelost, denk ik ook dat we hier niet veel meer over gaan horen.

Feitelijk is het resultaat nu hetzelfde als EVT er nooit was geweest, op de in te stellen Raad van Avies na. Als je dit afzet tegen de enorme hoeveelheid geld, juridische procedures enz. die deze hele kwestie gekost heeft, dan vind ik dat in tegenstelling tot wat Rob Bats twittert een uitermate mager resultaat. Hopelijk levert de in te stellen Raad van Advies wat op en maakt dat straks echt verschil. Het was voor EVT een mooie kapstok om hun zogenaamde bestaansrecht aan op te hangen en met beide handen de grote hoeveelheid geld aan te nemen. Vergeet niet dat bovenop de 9 miljoen van de overheid er ook nog een bedrag vanuit TSM naar de EVT wordt overgemaakt. Het is voor mij in ieder geval duidelijk wie hier de grootste winnaar is en dat het uiteindelijk alleen maar om geld draait.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 4 april 2014, 11:56:36
Ik heb er ook een iets minder positieve blik op... Rederij EVT krijg een flinke klap geld om haar gelijk af te kopen. Volgens de partijen in het belang van de eilanders. Dat is natuurlijk dikke onzin. Voor de korte termijn misschien waar, maar op de lange termijn zou Doeksen een 'dure' partij kunnen zijn/blijven. Binnen een openbare inschrijving in een concessie die voldoet aan Cabotage had het kaartje misschien wel goedkoper geworden als er een andere partij is. Bovendien krijgen de eilanders nog steeds geen inzicht in de boeken van Rederij Doeksen, waar ze blijkbaar toch naar op zoek zijn.
Marcel Metze krijgt in ieder geval gelijk met de zak geld die op tafel gezet moest worden...

Laat ik wel duidelijk zijn: Een concessie is nu een goede oplossing om de rust, zekerheid en inspraak te waarborgen (dat heb ik altijd wel gezegd), maar om daar nou €9 miljoen + een onbekend bedrag van €? miljoen neer te leggen? En bovendien waarschijnlijk "het recht" te negeren door de behandeling van het CBb te laten vallen?

Dan de vraag of er niet nog een adder onder het gras is mbt de CBb-zaak: Ik denk het wel, de EU zou Nederland op het matje kunnen roepen, of een buitenlands bedrijf zou bezwaar kunnen maken. Maar als ik rationeel bekijk dat is er geen adder: De bezwaartermijn van de concessie is allang verstreken, dus kunnen er geen nieuwe partijen procedures beginnen. Ook kan het EU of CBb niet solitair de zaak voortzetten, want zij zijn geen partij in de kwestie. De enige mogelijkheid is dat het ACM de overheid op het matje roept.

Over 15 jaar moet er of een concessie komen die voldoet aan Cabotage of er is weer kans op het riedeltje rechter-CBb-EU Hof als de concessie onder Wp2000/PSO-verordening gedaan wordt. Maar hoe zit het dan met overdracht van de schepen die Doeksen op dat moment heeft? Dan is er feitelijk geen tweede concessie (in wp2000/PSO), maar een compleet nieuwe concessie (binnen cabotage). Is overdracht van de schepen dan nog verplicht?

En hoe zit het met de verbinding Vlissingen-Breskens. Deze zit nu volgens mij binnen Wp2000/PSO, maar kan dat nog wel zo blijven, nu Westerschelde ook een zee moet zijn binnen cabotage?

En dan de Raad van Advies: Deze behartigt de belangen van vooral de eilander, terwijl de bootdienst gefinancierd wordt door de toeristen. De eilanders behartigen natuurlijk indirect het belang van de toeristen, omdat ze er van afhankelijk zijn. Een deel van die toeristen wil echter graag goedkoop over en bovendien een lange dag op Terschelling kunnen blijven tegen een goed tarief. Zijn die belangen wel genoeg behartigd in een 'eilander' Raad van Advies?
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Humtidumty op 4 april 2014, 12:56:18
Op het NOS journaal doen ze het voorkomen dat Doeksen de genoemde €9.000.000,- betaald aan EVT (voor het schip?).

Zou de Spathoek binnenkort in Doeksenkleding rond gaan varen dan als tijdelijke spare en opvolger voor de Midsland? Weet iemand nog een nieuwe/leuke naam voor dit schip?
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Humtidumty op 4 april 2014, 13:08:26
hier (http://www.omropfryslan.nl/nijs/doeksen-bliid-mei-akkoart) een interview met Melles die e.e.a. uitlegt.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: birdydoeksen op 4 april 2014, 15:23:29
Ik voel ook geen enkele blijdschap op het nieuws. Ik maak me ook zorgen over de tarieven voor de toeristen in de toekomst. Zij lijken er (tot nu toe) erg karig vanaf te komen als je alle stukken leest en hoort.

Waarom heeft EVT niet afgedwongen dat een ticket de komende jaren rond de 20euro voor een retour zal zijn? Dat lijkt me een heel mooi en eerlijk bedrag.

@ Evert Jan, de Spathoek gaat op de EVT manier en volgens die dienstregeling blijven varen tot het eind van de zomerdienstregeling van Rederij Doeksen op 30-09.
Benieuwd hoe het met de kaartverkoop gaat, aangezien de vanaf 4 euro actie van Doeksen op 17 april aanstaande stopt. Mijn verwachting is echter, om geen verschil in tarieven te krijgen, dat deze vanaf 4 euro actie de hele zomer van kracht zal blijven.

Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Evert Jan op 4 april 2014, 17:05:24
Ik mag toch hopen dat de Commissie Bootdiensten en de Raad van Advies rekening houden met de toeristen, die zijn tenslotte de boterham voor veel Terschellingers en Vlielanders, terug naar (te) hoge tarieven zou een slechte zet zijn. Ik vraag me af of de staatssecretaris hier ook niet iets over op heeft laten tekenen in de overeenkomst tussen EVT en TSM.

Natuurlijk is de 9 miljoen die voor rekening van de belastingbetalers komt niet echt top maar als dit langer door had gegaan had het nog veel meer schade opgeleverd, het werd niet voor niks een oorlog genoemd, die kosten altijd slachtoffers en in dit geval geld. Elke oorlog die stopt is mooi, ook al zijn nog niet alle wonden geheeld, dat kost tijd.

Als veerboot liefhebber hoop ik op meer focus op de boten dan op dit soort juridische geschillen, t.z.t. de  Spathoek in TSM kleuren? De Stortemelk snel afvoeren, of was deze geen eigendom van EVT?

Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Humtidumty op 4 april 2014, 17:37:55
Als ik me de informatie betreffende de beide schepen nog goed heug, zijn de beide schepen niet van EVT.
De ene was van de Haan geloof ik en de andere is middels een soort paricipatie gekocht door een aantal geldschiters die het daarna verhuurde aan EVT.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 4 april 2014, 19:04:40
Advocaat Rudolf Knegtering fan Rotshuizen en Geense in Leeuwarden vraagt zich af of de concessie stand kan houden bij een nieuwe concurrent. Zoals ik al eerder meldde, deel ik deze zorg...

http://www.omropfryslan.nl/nijs/fear-akkoart-net-wetterticht
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Marten-Jan van Zanden op 4 april 2014, 19:14:34
Ik zou zeggen. kappen met deze discussie.\Onderwerp is van de baan. Topic sluiten.
Misschien idee voor de liefhebber. Huidige vloot DOEKSEN: SPATHOEK
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Vriend op 5 april 2014, 11:53:10
Als moderator ben ik zeker niet van plan dit topic te sluiten, eerst maar eens zien hoe zich dit nu verder gaat ontvouwen. Zoals Redmer al aangeeft blijft de onderhandse gunning van de concessie een juridisch bedenkelijk fundament voor de komende 15 jaar. De onderhandse gunning van de concessie mag dan straks onherroepelijk zijn, een eventueel nieuwe partij kan bij het afdwingen van medegebruik proberen om het onderhandse gunning te laten vernietigen. Of dat lukt valt nog te bezien omdat deze nieuwe partij geen partij is in de overeenkomst van de concessie. En zal die nieuwe partij de moeite nemen om veel geld en energie in een dergelijke juridische procedure te steken? Ik denk het niet. Dat tikkende tijdbom effect de komende 15 jaar lijkt dus vrij klein. En hoe meer jaren er van die 15 jaar verstreken zijn, hoe minder het de moeite zal zijn voor een eventuele nieuwe partij.

Ik heb trouwens vol afgrijzen kennis genomen van de reacties van alle partijen. Een walgelijke en grote 'elkaar voor de gek houd' vertoning. Vooral de jubelstemming vind ik verwerpelijk en reken ik vooral de personen in dienst van de overheid zeer zwaar aan. Want met een enorme geldsom de boel sussen is geen kunst. Zeker niet als het geld van een ander (lees de belastingbetaler) is, dat is makkelijk uitdelen. Tot slot heeft de overheid een grote rol gehad in het ontstaan van de problemen. Enige terughoudendheid in de reacties zou partijen sieren en is gezien de hele voorgeschiedenis en de omstandigheden hier zeker op zijn plaats.

Paul Melles geeft aan in een van zijn reacties dat de eilanders de grote winnaars zijn. Het is maar hoe je het bekijkt. De eilanders inclusief die van Vlieland zijn wel jarenlang gebukt gegaan onder spanning, onzekerheid en verdeeldheid. Dat laatste zal niet één twee drie opgelost en daarin zit wat mij betreft nog heel wat winst die nog behaald moet worden. Gelijk heeft hij op punt van de dienstregeling in de rustiger periodes waar hij natuurlijk op doelt. Verder hoor ik hem niet wat dit geintje de TSM gekost heeft. Het is de TSM in ieder geval heel wat waard geweest en blijkbaar zijn er ondanks het feit dat het bedrijf financieel in zwaar weer zou zitten, voldoende middelen voor gevonden. Tot slot vergeet hij de grootste winnaar te noemen, dat is namelijk de EVT.

Erwin Rob zegt gemengde gevoelens te hebben. Dat geloof ik wel, de gemengde gevoelens van opluchting, grote blijdschap en overwinning. De TSM ruimt de shit van EVT op. Waar kort geleden de schuldeisers nog op de deur bonsden toen het erop leek dat EVT niet meer mocht varen, kan nu de TSM de portemonnee trekken en zijn hij en zijn zakenpartners in één keer van alles af. Vervolgens komt de overheid nog even langs met een bedrag dat Gaston Starreveld bleek doet wegtrekken. Vergeet niet dat dit ruim een hele Euro per huishouding in Nederland is. Dat geld had elders in de maatschappij veel beter gebruikt kunnen worden zoals in de zorg of het onderwijs.
Onlangs gaf Erwin Rob aan dat opgeven niet in zijn woordenboek voorkwam, moet je eens kijken wat een grote zak met geld doet. De honger naar geld heeft hem acuut al zijn zogenaamde idealen over boord doen zetten. Uiteindelijk heeft hij zijn doel bereikt. Wraak op Doeksen en die zal hem heel zoet smaken. Daar bovenop heeft het hem verrijkt op een manier die hij zelf niet voor mogelijk had gehouden toen hij aan het hele avontuur begon.

Kortom, de hele veerbootoorlog was al een verschrikkelijk vies en ranzig zaakje. Het heeft nu een dito einde gekregen. Maar allemaal lachend en blij op de foto hoor, en daarna lekker zuipen.Om positief af te sluiten en inhakend op de opmerking van Pollendam. Ik zal met de andere moderatoren overleggen over een topic voor de Spathoek. Gaat het schip nog in Doeksen trim varen inclusief blauwe diagonalen en Doekie? Ik weet nog wel een mooie naam voor het geval ze die wijzigen: 'Onze duurste ooit'.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 14 april 2014, 10:26:50
De andere veerbootconcessie binnen Wp2000 op een zeeverbinding heeft geen belangstelling van nieuwe aanbieders gehad...
De SWATH's zijn in mijn ogen ook veel te duur en te onderhoudsgevoelig voor deze dienst. Ben benieuwd hoe dit af gaat lopen!

http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/fiets-voetveer-op-westerschelde-verdwijnt-mogelijk-1.4309871
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: birdydoeksen op 14 april 2014, 23:10:20
De website van EVT is sinds vanavond op zwart; boeken/wijzigen hierop is niet meer mogelijk, voor de Spathoek afvaarten zal straks de volle pond betaald moeten gaan worden:

Citaat
Geachte gast, rederij EVT zal per heden haar afvaarten overdragen

Uw geboekte tickets zullen worden overgenomen door Rederij Doeksen. Tot en met 30 september zullen alle afvaarten conform dienstregeling uitgevoerd worden. Na die datum kunnen vertrektijden gaan wijzigen Rederij Doeksen zal hierover contact met u opnemen.

Voor boekingen verwijzen we u naar Rederij Doeksen:

www.rederijdoeksen.nl

Voor wijzigingen of annuleringen van uw huidige EVT ticket:

info@rederij-doeksen.nl

Wij danken u voor het in ons gestelde vertrouwen!
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 22 april 2014, 22:55:59
Ik vind passage 3.6 van de overeenkomst opmerkelijk:

Citaat
TSM c.s. zal voor nieuwe schepen die gaan behoren tot haar vloot ten behoeve van de uitvoering van de Vervoerconcessie het mogelijk maken voordat nieuwe investeerders c.q. participanten worden aangetrokken, gecombineerd met een loyaliteitsprogramma. Dit artikellid bindt  slechts de partijen 2 t/m  9 en nadrukkelijk niet de Staat en de gemeente Terschelling.

Komt er toch iets van EVT terug of is er een opening Doeksen in 15 jaar een TESO-structuur te laten krijgen?

Zie voor de overeenkomst: http://www.veerbootinfo.nl/2014/04/mansveld-oneens-met-suggestie-staatssteun-van-volkskrant/
Morgen is het debat.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 23 april 2014, 21:32:05
Op mijn website een samenvatting van het debat: http://www.veerbootinfo.nl/2014/04/mansveld-in-debat-ik-kan-nooit-iets-garanderen/ (http://www.veerbootinfo.nl/2014/04/mansveld-in-debat-ik-kan-nooit-iets-garanderen/)

Mansveld kan niet garanderen dat er vanuit Europa nieuwe rechtszaken/vingertikken komen, zowel voor staatssteun als voor cabotage niet. Met artikel 3.7 (over mogelijke staatssteun) en concessie onherroepelijk is echter wel gegarandeerd dat dienstregeling dan gehandhaafd blijft.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 24 april 2014, 10:23:47
Op Omrop Fryslân een flink aantal interviews:
http://www.omropfryslan.nl/nijs/gjin-steatsstipe-foar-de-evt (http://www.omropfryslan.nl/nijs/gjin-steatsstipe-foar-de-evt)

En gemeente Terschelling wil snel beginnen met de inspraak (Raad van Advies), inclusief interviews:
http://www.omropfryslan.nl/nijs/begjinne-mei-ynspraak-doeksen (http://www.omropfryslan.nl/nijs/begjinne-mei-ynspraak-doeksen)
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 20 mei 2014, 10:55:10
Citaat
Onherroepelijkheid concessies voor het personenvervoer aan B.V. Terschellinger Stoomboot Maatschappij en Wagenborg Passagiersdiensten, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Kennisgeving onherroepelijkheid concessies voor het personenvervoer aan B.V. Terschellinger Stoomboot Maatschappij en Wagenborg Passagiersdiensten ter voldoening aan het bepaalde in artikel II van het Besluit van 23 december 2009 tot wijziging van het Besluit personenvervoer 2000 (Stb. 2010, nr. 30)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu maakt gelet op het bepaalde in artikel II van het Besluit van 23 december 2009 tot wijziging van het Besluit personenvervoer 2000 in verband met de invoering van concessies voor het personenvervoer van en naar de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, bekend dat de aan B.V. Terschellinger Stoomboot Maatschappij verleende concessie voor het personenvervoer van en naar de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, en de aan Wagenborg Passagiersdiensten B.V. verleende concessie voor het personenvervoer van en naar de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog, die op 24 mei 2011 zijn verleend, met ingang van 18 april 2014 onherroepelijk zijn.
Toelichting

Ingevolge artikel II van het Besluit van 23 december 2009 tot wijziging van het Besluit personenvervoer 2000 dient in de Staatscourant mededeling te worden gedaan van het moment dat onherroepelijk een concessie is verleend voor het personenvervoer tussen het vaste land en de desbetreffende Waddeneilanden.

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2014-13970.html
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 11 juni 2014, 13:09:55
Interessant interview op Omrop Fryslân met Erwin Rob. Hij vindt dat het te lang duurt voordat de adviesraad geïnstalleerd is. Ook praat hij over de deal die gesloten werd, wat hij van Mansveld vindt en het bedrag wat Doeksen op tafel legde.
Opmerkelijk is dat Erwin Rob zegt dat het óf een deal wrd óf een openbare aanbesteding. “Als het tot een aanbesteding gekomen zou zijn, zouden onze kansen niet heel groot zijn geweest”.

http://www.omropfryslan.nl/nijs/soere-neismaak-evt

http://www.veerbootinfo.nl/2014/06/erwin-rob-evt-instellen-adviesraad-concessie-doeksen-duurt-te-lang/
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Vriend op 13 juni 2014, 11:46:23
Toch vreemd dat Rob hier nu over klaagt, 30 juni 2014 is de streefdatum en de uiterste datum is 30 september 2014. Zie hieronder de reactie van Paul Melles.

In de veerconcessie West is de consumenteninbreng wettelijk geregeld en geborgd door het consumentenplatform RoCov. In dit consumentenplatform zitten ook enkele leden van het voormalige klantenpanel. Om de inbreng van het eilanderbelang van de veerdienst extra te borgen is in de vaststellingsovereenkomst tussen de staat, TSM, de gemeenten Vlieland – Terschelling en EVT afgesproken dat TSM een Raad van Advies opricht. In de vaststellingsovereenkomst is hierover het volgende afgesproken: “de streefdatum voor een einddatum voor het vaststellen van de wijze van benoeming, het bepalen van bevoegdheden van de Raad van Advies 30 juni 2014 is, en dat deze uiterlijk op 30 september 2014 geïnstalleerd dient te zijn.”

TSM hecht veel waarde aan een goede inbreng van de eilander belangen, komt zijn afspraken na en legt momenteel de laatste hand aan het reglement van de RvA in lijn met de afspraken in de vaststellingsovereenkomst. Wij begrijpen het recente verwijt van de heer Rob op Omrop Fryslân dan ook niet, te meer omdat hij zelf een handtekening heeft gezet onder deze afspraken.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 2 juli 2014, 18:37:27
CBb en Europese Hof gaan beide niet verder met de zaak.
http://www.veerbootinfo.nl/2014/07/europese-hof-doet-geen-verdere-uitspraken-over-concessie-waddenveren/
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Lennardjan op 12 augustus 2014, 20:40:06
Heeft iemand de voorwaarden waar Doeksen allemaal aan voldoen? Na de deal met rederij EVT en Mansveld?
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Marten-Jan van Zanden op 12 augustus 2014, 21:46:01
Consessie. Niet meer niet minder. En het in stand houden van de dienstregeling van de Spathoek tot eind September.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: birdydoeksen op 12 augustus 2014, 22:01:06
Denk dat je een beschrijving van de concessievoorwaarden bedoelt Lennardjan?

In onderstaande link 'Het Programma van Eisen Vervoersconcessie Waddenveren West':

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2011-8040.html (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2011-8040.html)

Opvallend is dat de eis dat het hoofdschip niet ouder dan 30 jaar mag zijn, verwijderd is uit de definitieve versie concessie Waddenveren West en Oost.
Het stond namelijk nog wel in de conceptversie (zie de beginpagina's van dit topic).
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 15 april 2015, 21:11:07
Een presentatie van Provincie Zeeland over waarom een concessie voor Vlissingen-Breskens niet werkte:

http://www.cbrb.nl/nieuws/documenten/doc_download/1814-veerdiensten-in-bestuurlijk-politieke-context-casus-zeeland (http://www.cbrb.nl/nieuws/documenten/doc_download/1814-veerdiensten-in-bestuurlijk-politieke-context-casus-zeeland)
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: HansG op 12 augustus 2015, 17:24:01
Hier maar geplaatst, wist zo gauw niet waar anders....

http://maritiemnieuws.nl/67411/nieuw-leven-voor-de-oude-veerboot-stortemelk/?+nieuws%2C+2015-08-11&uid=645
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 12 juni 2018, 20:56:34
In Zeeland gaat er weer het een en ander veranderen. De ochtend-halfuursdienst verdwijnen en het kaartje wordt €1,50 duurder. Dit alles om de begroting meer sluitend te kunnen krijgen. In 2023 moet er, zoals het nu lijkt, een concessie met marktpartij en nieuw (groter) schip zijn...

https://channel.royalcast.com/provinciezeeland/#!/provinciezeeland/20180615_2
Zie punt 6.1 en 6.2. Vooral het onderzoek van HaskoningDHV is interessant.

https://www.facebook.com/debootmoetblijven/
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 3 augustus 2022, 19:36:15
Er heeft en tussentijdse evaluatie plaatsgevonden voor de concessie.
Wel enkele interessante aanbevelingen, bijvoorbeeld over hoe de concessie 2029 tot stand moet komen.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/07/15/rapportages-mtr-friese-waddenveren
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Vriend op 3 augustus 2022, 23:28:32
Er heeft en tussentijdse evaluatie plaatsgevonden voor de concessie.
Wel enkele interessante aanbevelingen, bijvoorbeeld over hoe de concessie 2029 tot stand moet komen.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/07/15/rapportages-mtr-friese-waddenveren

Die vaargeul problematiek naar Ameland gaat nog wel een staartje krijgen vrees ik.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Bootjesfan op 4 augustus 2022, 10:57:10
ha fijn leesvoer
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: cupdruchan op 11 september 2022, 10:29:43
Iemand bekend met de regeling dat de "willemen" de concessie moeten varen?
en daarbij de friesland als reserve schip aanwezig is?
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Bootjesfan op 11 september 2022, 12:01:05
Dat staat idd zo in de concessie. De Wilmen zijn eigenlijk de hoofdboten.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Bootjesfan op 13 september 2022, 20:13:01
Friesland is ook vandaag weer in de vaart als Hoofdboot en beide LNG ferries liggen tegen de kant
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: cupdruchan op 14 september 2022, 09:17:51
Kijk naar de vaartijd in de dienstregeling en je ziet dat dat voorlopig ook zo blijft...
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Bootjesfan op 14 september 2022, 14:39:24
Wat is de reden? Hebben de Willems storing?
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: cupdruchan op 14 september 2022, 15:31:06
Wat ik begreep de brandstofprijs
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Humtidumty op 14 september 2022, 21:43:32
En hier is het persbericht hierover ook al:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5333285/veerboten-naar-waddeneilanden-uit-de-vaart-vanwege-hoge
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Wouter B op 15 september 2022, 03:01:35
https://lc.nl/friesland/terschelling/Doeksen-grijpt-in-en-vervangt-nieuwe-LNG-schepen-grotendeels-door-ms-Friesland-om-exorbitante-kosten-te-drukken.-Ook-worden-kaartjes-waarschijnlijk-duurder-27926935.html(Toevoeging PiebeJanMan;)
https://www.rederij-doeksen.nl/brandstofcrisis

Citaat
Maatregelen veerdienst Terschelling en Vlieland noodzakelijk door extreme brandstofprijzen
De historisch hoge brandstofprijzen hebben grote impact op de bedrijfsvoering van Rederij Doeksen. Met name de exorbitante prijsstijging van LNG, de brandstof waarop de twee nieuwste veerboten van de rederij varen, zorgt ervoor dat de kosten voor het in stand houden van de veerverbinding met Terschelling en Vlieland extreem hoog zijn.

Maatregelen zijn onvermijdelijk en dat is wrang, omdat wij recent juist hebben geïnvesteerd in duurzame nieuwe veerboten die op LNG varen, onze klanttevredenheid heel hoog is en wij dit jaar een recordaantal passagiers en voertuigen vervoeren. Maar de enorm hoge brandstofprijzen treffen ons bedrijf hard.


Directeur Dirk Spoor over de maatregelen voor de veerdienst naar Terschelling en Vlieland.

We hebben daarom per 13 september 2022 de volgende maatregelen genomen:

Het ms Friesland wordt ingezet in de hoofddienst op de lijn Terschelling, grotendeels i.p.v. LNG-schepen ms Willem Barentsz en ms Willem de Vlamingh (die wel de extra afvaarten blijven verzorgen op drukke dagen);
Omdat het ms Friesland een grotere autodekcapaciteit heeft, zijn er iets minder afvaarten van de autoveerboten van en naar Terschelling nodig. De totale capaciteit per dag verandert niet;
Omdat het ms Friesland minder duurzaam is dan de LNG-veerboten, laat Rederij Doeksen dit schip sinds week 38 op een biodiesel varen, waaraan 7% HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) en een brandstofadditief zijn toegevoegd. Op die manier wordt de extra uitstoot door het inzetten van ms Friesland in de hoofddienst zoveel mogelijk beperkt;
De vaartijd van de LNG-schepen gaat van 1 uur en 50 minuten naar 2 uur. Op deze schepen levert dit een significante besparing op doordat zij op LNG varen en juist deze brandstof extreem duur is. De dienstregeling wijzigt hierdoor niet.
Dit kostenbesparende pakket zullen we in elk geval tot eind volgend jaar voortzetten. Dat is nodig om te zorgen dat de brandstoftoeslag, die daarnaast noodzakelijk is vanaf 1 januari 2023, niet hoger wordt dan nodig, de kwaliteit van de dienstverlening goed blijft en wij ook na deze brandstofcrisis blijven beschikken over voldoende, gekwalificeerde medewerkers. Heel belangrijk, zeker in deze tijd.

Brandstoftoeslag 2023

Op 19 oktober 2022 werd bekend, dat onze concessieverlener, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, toestemming heeft gegeven voor een tijdelijke  brandstoftoeslag om de gevolgen van de extreme brandstofprijzen te dempen. Deze toeslag komt bovenop de reguliere tariefindex van 2,6%.

De brandstoftoeslag geldt voorlopig alleen voor boekingen in het jaar 2023 en bedraagt voor toeristen 16,5%. Voor voertuigen van toeristen bedraagt de toeslag 20,5%. Omdat het effect voor eilanders (zeer frequente reizigers) het grootst is, geldt voor hen een lagere brandstoftoeslag van 4,5% op alle kaartsoorten (personen en voertuigen). Mocht de prijs van LNG komend jaar structureel fors dalen, dan zal de brandstoftoeslag in de loop van 2023 worden afgeschaft of verlaagd, als dat verantwoord kan. Dit wordt vlak voor, tijdens en na het seizoen beoordeeld.

De staatssecretaris heeft ook ingestemd met het onderzoeken van de opties om ons financieel te ondersteunen, zodat de brandstoftoeslag zo snel als mogelijk verlaagd of afgeschaft kan worden. Op dit moment is een dergelijke mogelijkheid er nog niet.

Momenteel worden alle tarieven voor 2023 opnieuw berekend, zodat ze klaar staan om later dit jaar (uiterlijk 1 december 2022) gecommuniceerd te worden.

Veel gestelde vragen
We begrijpen dat deze besparende maatregelen en de brandstoftoeslag vragen kunnen opleveren. Daarom hebben we de antwoorden op een aantal daarvan weergegeven.

FRIESLAND HOOFDBOOT / DIENSTREGELING

1. Waarom is de Friesland hoofdboot?
Om de veerdienst betaalbaar te houden. De prijzen van gasolie maar met name van LNG zijn enorm gestegen. Als we de Willems in de hoofddienst zouden laten varen, betekent dit dat we een hele hoge brandstoftoeslag op de kaartjes moeten heffen om de continuïteit van de veerdienst te kunnen waarborgen. Gezien de momenteel lagere kosten voor gasolie t.o.v. LNG kiezen we voor de inzet van de Friesland.

2. Als jullie afvaarten in de dienstregeling schrappen, is er dan wel plaats genoeg?
De basisdienstregeling is ongewijzigd gelaten, alleen een aantal minder populaire afvaarten die niet nodig zijn nu ms Friesland de hoofddienst verzorgt, zijn geschrapt. Met de geboekte passagiers is reeds contact opgenomen. Aan boord van de Friesland kunnen meer personen en voertuigen mee dan op de Willems. Dit betekent dat de capaciteit niet is veranderd: er kunnen evenveel passagiers en auto’s overgezet worden als voorheen.

3. Betekent minder afvaarten ook minder autodekruimte?
In het geval er afvaarten geschrapt worden, verandert de totale capaciteit niet. Daarnaast blijven we de beschikbare ruimte aan boord monitoren en zullen vraag gestuurd schepen blijven inzetten als dat nodig is. Zoals altijd adviseren we ruim voor afvaart te reserveren voor de gewenste afvaart zodat we tijdig een goed beeld hebben van de vraag en op tijd kunnen handelen als dat nodig is.

4. Waarom is de vaartijd op de Willems nu langer?
Langzamer varen spaart brandstof. De Willems varen op het momenteel dure LNG. De overtocht duurt nu 10 minuten langer, maar hierdoor realiseren we een goede besparing waardoor de noodzakelijke extra brandstoftoeslag zo beperkt mogelijk blijft.

5. Waarom is de vaartijd van de overige schepen niet verlengd?
De overige schepen varen op gasolie. Dat is minder duur. Langzamer varen zou wel iets besparen, maar in verhouding te weinig voor het ongemak van een verlengde vaart.

TARIEVEN

6. Vervelend dat jullie de tarieven willen verhogen. Waarom doen jullie dat?
De brandstoftoeslag op het kaartje met ingang van 1 januari 2023 is naast een heel pakket aan besparingen helaas noodzakelijk om de continuïteit van de veerdienst te kunnen waarborgen.

7. Waarom gaan jullie prijzen wel omhoog en die van de andere Nederlandse waddenrederijen niet?
Het feit dat wij een brandstoftoeslag moeten introduceren wordt vooral veroorzaakt door de extreme prijsstijging van LNG. Beide andere rederijen gebruiken die brandstof niet, dus dat zou de verklaring kunnen zijn. Maar wij kunnen niet namens Wagenborg en Teso spreken, dus verwijzen wij u voor nadere informatie graag naar hen.

8. Ik ben in het bezit van een Doeksen kortingspas. Welke brandstoftoeslag geldt voor mij?
Houders van de Familiepas, Vaste Reizigerspas, Debiteurenpas en Forenzenpas betalen 16,5% brandstoftoeslag op hun boottickets en 20,5% op hun autoboekingen. Eilanderpashouders zijn afhankelijk van de veerdienst en betalen als meest frequente reizigers 4,5% op alle ticketsoorten.

9. De tarieven aan de pomp dalen inmiddels weer. Waarom geldt er nog steeds een brandstoftoeslag?
De prijzen die betaald moeten worden op de inkoopmarkt van gasolie en LNG zijn sinds begin vorig jaar erg beweeglijk: er zijn sterke prijsschommelingen. Maar onze passagiers moeten ervan op aan kunnen, dan zij een voorspelbaar tarief betalen voor hun bootticket. Met onze concessieverlener is afgesproken, dat er per kwartaal gekeken wordt óf en zo ja hóe de brandstoftoeslag aangepast moet worden. Zo zorgen we ervoor dat de prijs van het bootkaartje zich gemiddeld juist verhoudt tot de brandstofprijs en wij onze tarieven niet wekelijks aan hoeven te passen.

MILIEU

10. De Friesland is minder schoon dan de Willems die op LNG varen.
Gasolie is inderdaad minder schoon dan LNG. Omdat we het milieu zo veel mogelijk willen sparen, vaart de Friesland daarom sinds half september op een biodiesel aangevuld met 7% HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) en een brandstofadditief. HVO wordt, naast de plantaardige oliën, geproduceerd uit afval, restoliën en vetten, zoals afgewerkt frituurvet en is schoner dan gasolie.

11. Hoeveel schoner vaart de Friesland op biodiesel met HVO en additief i.p.v. gasolie?
Door het varen op biodiesel plus 7% HVO en het additief ChangeXL stoot de Friesland ongeveer 12,5% minder CO2, 16% minder NoX (stikstof) en 21% minder PM (roet en fijnstof) uit dan wanneer het schip vaart op reguliere gasolie.

12. Waarom vaart de Friesland niet al veel langer op deze mix als dat schoner is?
We weten pas sinds kort dat de motoren van de Friesland geschikt zijn voor het varen op HVO. Dit moest eerst worden onderzocht. Bovendien was HVO altijd veel duurder dan gasolie. Dat is nog steeds zo, maar inmiddels is er ook meer ervaring met HVO. Uit de praktijk blijkt dat er een besparing te verwachten is in het brandstofverbruik, waardoor de totale brandstofkosten van een schip niet veel hoger meer zijn bij het gebruik van de genoemde brandstofmix.

13. Gaan de andere veerboten ook op deze mix varen?
Als het varen op deze brandstofmix voor de Friesland goed bevalt en de verwachte besparing in het brandstofverbruik in de praktijk gehaald blijkt te worden, is dat zeker de bedoeling.

14. Waarom gaan de Willems niet op biodiesel + HVO of gasolie varen?
De motoren van de Willems werken alleen op LNG. Het kost in verhouding te veel geld en tijd om die te laten ombouwen naar gasolie-motoren. We zijn dan alle milieuwinst kwijt en bovendien weten we niet hoe lang de hoge LNG-prijzen aanhouden. De gespecialiseerde analisten verwachten overigens dat het op de lange termijn weer goedkoper wordt om op LNG te varen.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Bootjesfan op 16 september 2022, 10:04:01
Ben benieuwd wat de reactie zal zijn van de concessie verlener. Zakelijk gezien terechte keuze, maar de concessie is ook helder. Wordt ongetwijfeld vervolgd en rijst gelijk de vraag, wat gebeurt er met de Willems als de LNG prijs de komende jaren hoog zal blijven?
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Vriend op 16 september 2022, 17:21:42
Volgens het artikel is de prijs van gasolie met 200% gestegen en die van LNG met liefst 900%. LNG gaat de komende tijd niet meer zo goedkoop worden als het was. Het gasnet zal de komende jaren voor een substantieel deel met LNG vol geduwd blijven worden. Door die grote vraag zal LNG duur blijven. Voor zover ik weet draaien de beide Willems alleen op LNG en is er bewust niet gekozen voor een hybride (diesel/LNG) aandrijving. Ik weet niet wat de mogelijkheden zijn voor ombouw. De motoren kunnen volgens mij wel op diesel lopen maar daar komen allerlei technische aanpassingen bij kijken. Denk alleen al aan de tanks bijvoorbeeld.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Bootjesfan op 17 september 2022, 10:14:04
Ik heb begrepen dat er al aan verschillende opties gedacht wordt, zelfs ombouw naar electrisch. Maar de stroomvoorziening in de havens schijnt het grootste probleem te zijn. Ik had idd begrepen dat ombouw naar diesel van de huidige motoren ook mogelijk is. Maar de vraag is wil je zo'n gigantische investering doen op dit moment?
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 21 november 2022, 17:52:03
Citaat
Provincie neemt verantwoordelijkheid veerverbindingen niet over van Rijk
Onno Falkena
14 november, 16:26

De provincie Fryslân neemt de verantwoordelijkheid voor de veerverbindingen met de Waddeneilanden voorlopig niet over van het Rijk. De veerverbindingen worden over enkele jaren voor het eerst openbaar aanbesteed. De provincie ziet daarin financiële risico's en wil dat het Rijk de aanbesteding doet.
Omdat de veerboten naar de eilanden over zee gaan, moet het vervoer openbaar worden aanbesteed. Dit is eerder bepaald door het Europese Hof van Justitie.
poster   
Provincie neemt verantwoordelijkheid vaarverbindingen niet over van Rijk
De volgende concessieperiode van vijftien jaar begint in 2029. Dat betekent dat naast de bestaande rederijen Doeksen en Wagenborg ook andere bedrijven kunnen inschrijven. Gedeputeerde van verkeer Avine Fokkens vindt het beter dat het Rijk deze procedure in goede banen leidt.
"Zo'n aanbesteden van de Waddenveren is nog nooit eerder gedaan", zegt mevrouw Fokkens daarover, "ook niet door het Rijk."
De provincie was in principe bereid de verantwoordelijkheid voor de veerdiensten over te nemen als dat een duidelijke meerwaarde zou opleveren voor de reizigers. Uit onderzoek bleek echter dat die meerwaarde er niet of nauwelijks is.
https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1175345/provincie-neemt-verantwoordelijkheid-veerverbindingen-niet-over-van-rijk
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: Bootjesfan op 23 november 2022, 11:38:31
Dus het ellende begint nu al? De Teso is straks diegene die in zijn vuistje lacht vrees ik en de eilanders moeten nu maar afwachten wat het straks gaat worden.
Titel: Re: Concessie/ODC
Bericht door: PiebeJanMan op 14 november 2023, 20:48:45
Er ligt een rapport van DAMEN aan de overheid waarin geadviseerd wordt in welke mate CO2-reductie (en andere emissie en duurzaamheidsdoelen) als eis gesteld kan worden in de uitvraag voor de nieuwe concessie.
Lijkt erop dat er aangestuurd wordt op uitstootreductie 55% in 2030, 70% in 2035, 80% in 2040.

Voor verschillende brandstoffen/energiedragers zijn de uitstoot- en financiële effecten berekend.
Elektrisch varen lijkt haalbaar, maar zal wel nieuwe walstations vereisen. Ook nemen de ticketprijzen met ca. 23-140% toe in geval van elektrisch varen. Als maatregel wordt vervolgens geopperd om sneldienst 5 minuten langzamer te laten varen, sneldienst uit carbonfiber en de tijd in haven te optimaliseren, zodat toename ticketprijzen minder hoog is. Voor Vlieland blijft er dan echter een toename van 115% in ticketprijzen over. Voor de gehele concessie West zou de prijstoename bij elektrisch varen ca. 33-47% zijn. Indien er gevaren gaat worden op Bio-LNG is dat 47-49%. En een combinatie daarvan (huidige Willems op Bio-LNG, rest elektrisch) 33-41%.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/11/07/kamerbrief-definitief-rapport-damen-duurzame-waddenveren

Citaat
Hierbij bied ik uw Kamer het rapport Duurzame Waddenveren aan. Uit dit
onderzoek blijkt dat er verschillende mogelijkheden zijn om de veerdiensten in de
periode vanaf 2029 duurzamer te varen. Hierbij wordt batterij-elektrisch varen
gepresenteerd als het meest voordelige nul-emissie alternatief voor alle
veerverbindingen. Om batterij-elektrisch te gaan varen, is het van belang dat er
elektrische walinfrastructuur gerealiseerd wordt in samenspraak met de regionale
overheden en netbeheerders. Afhankelijk van het eiland en de uiteindelijke
oplossingsrichting, is in sommige gevallen uitbreiding van de capaciteit van de
wadkabel nodig. Biodiesel wordt gepresenteerd als het financieel meest
aantrekkelijke alternatief binnen de huidige beleidskaders. Varen op biodiesel is
initieel goedkoper dan batterij-elektrisch varen, maar leidt niet tot nul-emissie
veerdiensten en voldoet daarmee mogelijk niet aan de eisen in de loop van de
concessieperiode (vanaf circa 2035).

Op basis van deze analyse adviseert Damen het ministerie om in de NvU geen
specifieke aandrijving voor te schrijven, maar een bepaald (minimaal)
emissiereductie-percentage te eisen. Eventuele additionele emissiereducties,
aangeboden door een rederij, kunnen mogelijk worden meegenomen in de
beoordeling. Mede gelet op de afhankelijkheid van de aanleg van elektrische
walinfrastructuur wordt geadviseerd een variabel emissiereductie-percentage
(transitiepad) te overwegen.
De conclusies van het rapport Duurzame Waddenveren zullen de komende periode
door mijn ministerie worden geïnterpreteerd en vervolgens worden vertaald naar
uitgangspunten voor de NvU. De NvU zal in het eerste kwartaal van 2024 ter
consultatie worden voorgelegd aan betrokkenen, waaronder markt- en
omgevingspartijen. De definitieve versie van de NvU zal naar verwachting medio
2024 beschikbaar zijn.