Schepen van Doeksen > Doeksen slepers

Holland - museumschip

<< < (63/64) > >>

Bootjesfan:
Is er geen kapitein beschikbaar die het schip door en door kent?

L.Noorman:
Ongelooflijk....

"Zeesleepboot Holland mijdt haven Terschelling

Het bestuur van de Stichting Zeesleepboot Holland, heeft tijdens een ingelaste vergadering op 6 juli 2023 besloten dat de historische zeesleper de haven van Terschelling niet meer zal invaren.

Vanaf nu zal het ms. Holland buiten de haven van Terschelling ten anker gaan en passagiers met tenders naar en van de haven vervoeren. Wat dit voor de exploitatie van de zeesleper betekent wordt nog onderzocht.

Zo’n drie jaar geleden raakte de zeesleepboot Holland haar vaste ligplaats voorin bij de veerhaven van Terschelling “het schuine kantje” kwijt. Sindsdien is de Holland genoodzaakt dieper de haven van Terschelling in te varen om te kunnen afmeren. Hier liggen zomers veel charterschepen en pleziervaartuigen, waardoor de ruimte voor een type schip als de Holland te krap is geworden.

De afgelopen twee jaar hebben helaas drie incidenten plaats gehad. Ondanks mitigerende maatregelen na de eerste twee incidenten ging het op 1 juli weer mis. Het bestuur komt tot de conclusie dat het invaren van de drukke haven van Terschelling te kwetsbaar en onveilig is geworden.

De Holland blijft de oorspronkelijke thuishaven fier op de kont voeren maar meert uitsluitend af in zeehavens waar ruimte en een goede ligplaats geborgd is. Vanuit Harlingen worden nog steeds tochten over het Wad georganiseerd. Voorzitter Paul Melles: “het is een triest en historisch besluit, waartoe de omstandigheden ons helaas dwingen.“"

Weekblad de Terschellinger

Marten-Jan van Zanden:
Ach ik ben een leek in deze, maar zou het ook een oplossing zijn om achteruit de haven binnen te varen.
Dan hoef je i.i.g. niet meer te keren.

Bootjesfan:
Ane Ruijgh gaf een mooie reactie op facebook er over.

L.Noorman:
Wat een triest nieuws.....

"𝐇𝐞𝐥𝐚𝐚𝐬 𝐭𝐫𝐞𝐮𝐫𝐢𝐠 𝐧𝐢𝐞𝐮𝐰𝐬! 🚢
Het bestuur van de Stichting Zeesleepboot Holland heeft na zorgvuldig overleg besloten om vanaf 2024 te stoppen met de huidige operationele exploitatie van de historische zeesleepboot.
Deze moeilijke beslissing is gebaseerd op diverse ontwikkelingen, waaronder het tekort aan gediplomeerde vrijwilligers met vaarbevoegdheid, mede door de verhoogde pensioengerechtigde leeftijd en het wegvallen van het vroegpensioen. Het aantal ervaren vrijwilligers neemt af, terwijl er onvoldoende jonge aanwas is. Alternatieve scenario's, zoals een vaste crew, bleken onpraktisch en onbetaalbaar. Ook zijn de unieke eigenschappen van de Holland en de technische aanpassingen voor betere manoeuvreerbaarheid kostbaar.
Kortom: na grondige analyse stopt de exploitatie vanaf aankomend jaar, maar de stichting zoekt een nieuwe bestemming die past bij de doelen en principes van de Stichting Zeesleepboot Holland. Er wordt naar gestreefd het unieke vaartuig, een cruciaal stuk maritieme geschiedenis op Terschelling, te behouden voor toekomstige generaties."

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie