Schepen van Doeksen > Doeksen slepers

Oceaan I

<< < (5/5)

Maartenship:
Hallo mensen, ik ben nieuw hier.

Mijn grootvader werkte voor de oorlog (WO2) bij Rijkswaterstaat, en heeft over een aantal onderzoeken gerapporteerd. Bij het nazoeken naar deze rapporten in de archieven stuitte ik op deze fraaie tekening van de 'Oceaan', die in 1916 bij Gusto als 'Loodsboot No. 14' was gebouwd en in 1929 door Doeksen was overgenomen als bergingssleper. In het zomerseizoen werd dit schip door Rijkswaterstaat ingehuurd als meetschip. Op de tekening is duidelijk aangegeven welke uitrusting daarvoor werd ge´nstalleerd.

Ik dacht dat dit forum er wel interesse voor zou hebben. Ik heb begrepen dat het schip tijdens de mobilisatie in 1939 door de Marine is gevorderd en als Bewakingsvaartuig BV 4 in de meidagen van 1940 door de eigen bemanning bij Ameland tot zinken is gebracht.

Maartenship:
Voor wie het interessant vindt, hierbij ook het rapport (overzicht) waarin ik deze tekening aantrof. Ook hierbij een link naar de website van Gusto waar het schip (Bouwnummer 495) met zijn technische details beschreven wordt: https://werf-gusto.com/?p=1241
Verder nog een  tweede tekening die in een collegedictaat van de TU Delft bleek te staan. Soms vind je dingen op onverwachte plaatsen!

Vriend:
Interessante informatie Maartenship. Het verhuren aan RWS was het gevolg van de snelheid van het schip. Of beter gezegd het gebrek hieraan. Als bergingsjager was het schip te langzaam en zo kwam het schip bij RWS terecht.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie