Schepen van Doeksen > Overige onderwerpen

Concessie/ODC

<< < (34/35) > >>

Bootjesfan:
Wat is de reden? Hebben de Willems storing?

cupdruchan:
Wat ik begreep de brandstofprijs

Humtidumty:
En hier is het persbericht hierover ook al:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5333285/veerboten-naar-waddeneilanden-uit-de-vaart-vanwege-hoge

Wouter B:
https://lc.nl/friesland/terschelling/Doeksen-grijpt-in-en-vervangt-nieuwe-LNG-schepen-grotendeels-door-ms-Friesland-om-exorbitante-kosten-te-drukken.-Ook-worden-kaartjes-waarschijnlijk-duurder-27926935.html(Toevoeging PiebeJanMan;)
https://www.rederij-doeksen.nl/brandstofcrisis


--- Citaat ---Maatregelen veerdienst Terschelling en Vlieland noodzakelijk door extreme brandstofprijzen
De historisch hoge brandstofprijzen hebben grote impact op de bedrijfsvoering van Rederij Doeksen. Met name de exorbitante prijsstijging van LNG, de brandstof waarop de twee nieuwste veerboten van de rederij varen, zorgt ervoor dat de kosten voor het in stand houden van de veerverbinding met Terschelling en Vlieland extreem hoog zijn.

Maatregelen zijn onvermijdelijk en dat is wrang, omdat wij recent juist hebben ge´nvesteerd in duurzame nieuwe veerboten die op LNG varen, onze klanttevredenheid heel hoog is en wij dit jaar een recordaantal passagiers en voertuigen vervoeren. Maar de enorm hoge brandstofprijzen treffen ons bedrijf hard.


Directeur Dirk Spoor over de maatregelen voor de veerdienst naar Terschelling en Vlieland.

We hebben daarom per 13 september 2022 de volgende maatregelen genomen:

Het ms Friesland wordt ingezet in de hoofddienst op de lijn Terschelling, grotendeels i.p.v. LNG-schepen ms Willem Barentsz en ms Willem de Vlamingh (die wel de extra afvaarten blijven verzorgen op drukke dagen);
Omdat het ms Friesland een grotere autodekcapaciteit heeft, zijn er iets minder afvaarten van de autoveerboten van en naar Terschelling nodig. De totale capaciteit per dag verandert niet;
Omdat het ms Friesland minder duurzaam is dan de LNG-veerboten, laat Rederij Doeksen dit schip sinds week 38 op een biodiesel varen, waaraan 7% HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) en een brandstofadditief zijn toegevoegd. Op die manier wordt de extra uitstoot door het inzetten van ms Friesland in de hoofddienst zoveel mogelijk beperkt;
De vaartijd van de LNG-schepen gaat van 1 uur en 50 minuten naar 2 uur. Op deze schepen levert dit een significante besparing op doordat zij op LNG varen en juist deze brandstof extreem duur is. De dienstregeling wijzigt hierdoor niet.
Dit kostenbesparende pakket zullen we in elk geval tot eind volgend jaar voortzetten. Dat is nodig om te zorgen dat de brandstoftoeslag, die daarnaast noodzakelijk is vanaf 1 januari 2023, niet hoger wordt dan nodig, de kwaliteit van de dienstverlening goed blijft en wij ook na deze brandstofcrisis blijven beschikken over voldoende, gekwalificeerde medewerkers. Heel belangrijk, zeker in deze tijd.

Brandstoftoeslag 2023

Op 19 oktober 2022 werd bekend, dat onze concessieverlener, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, toestemming heeft gegeven voor een tijdelijke  brandstoftoeslag om de gevolgen van de extreme brandstofprijzen te dempen. Deze toeslag komt bovenop de reguliere tariefindex van 2,6%.

De brandstoftoeslag geldt voorlopig alleen voor boekingen in het jaar 2023 en bedraagt voor toeristen 16,5%. Voor voertuigen van toeristen bedraagt de toeslag 20,5%. Omdat het effect voor eilanders (zeer frequente reizigers) het grootst is, geldt voor hen een lagere brandstoftoeslag van 4,5% op alle kaartsoorten (personen en voertuigen). Mocht de prijs van LNG komend jaar structureel fors dalen, dan zal de brandstoftoeslag in de loop van 2023 worden afgeschaft of verlaagd, als dat verantwoord kan. Dit wordt vlak voor, tijdens en na het seizoen beoordeeld.

De staatssecretaris heeft ook ingestemd met het onderzoeken van de opties om ons financieel te ondersteunen, zodat de brandstoftoeslag zo snel als mogelijk verlaagd of afgeschaft kan worden. Op dit moment is een dergelijke mogelijkheid er nog niet.

Momenteel worden alle tarieven voor 2023 opnieuw berekend, zodat ze klaar staan om later dit jaar (uiterlijk 1 december 2022) gecommuniceerd te worden.

Veel gestelde vragen
We begrijpen dat deze besparende maatregelen en de brandstoftoeslag vragen kunnen opleveren. Daarom hebben we de antwoorden op een aantal daarvan weergegeven.

FRIESLAND HOOFDBOOT / DIENSTREGELING

1. Waarom is de Friesland hoofdboot?
Om de veerdienst betaalbaar te houden. De prijzen van gasolie maar met name van LNG zijn enorm gestegen. Als we de Willems in de hoofddienst zouden laten varen, betekent dit dat we een hele hoge brandstoftoeslag op de kaartjes moeten heffen om de continu´teit van de veerdienst te kunnen waarborgen. Gezien de momenteel lagere kosten voor gasolie t.o.v. LNG kiezen we voor de inzet van de Friesland.

2. Als jullie afvaarten in de dienstregeling schrappen, is er dan wel plaats genoeg?
De basisdienstregeling is ongewijzigd gelaten, alleen een aantal minder populaire afvaarten die niet nodig zijn nu ms Friesland de hoofddienst verzorgt, zijn geschrapt. Met de geboekte passagiers is reeds contact opgenomen. Aan boord van de Friesland kunnen meer personen en voertuigen mee dan op de Willems. Dit betekent dat de capaciteit niet is veranderd: er kunnen evenveel passagiers en autoĺs overgezet worden als voorheen.

3. Betekent minder afvaarten ook minder autodekruimte?
In het geval er afvaarten geschrapt worden, verandert de totale capaciteit niet. Daarnaast blijven we de beschikbare ruimte aan boord monitoren en zullen vraag gestuurd schepen blijven inzetten als dat nodig is. Zoals altijd adviseren we ruim voor afvaart te reserveren voor de gewenste afvaart zodat we tijdig een goed beeld hebben van de vraag en op tijd kunnen handelen als dat nodig is.

4. Waarom is de vaartijd op de Willems nu langer?
Langzamer varen spaart brandstof. De Willems varen op het momenteel dure LNG. De overtocht duurt nu 10 minuten langer, maar hierdoor realiseren we een goede besparing waardoor de noodzakelijke extra brandstoftoeslag zo beperkt mogelijk blijft.

5. Waarom is de vaartijd van de overige schepen niet verlengd?
De overige schepen varen op gasolie. Dat is minder duur. Langzamer varen zou wel iets besparen, maar in verhouding te weinig voor het ongemak van een verlengde vaart.

TARIEVEN

6. Vervelend dat jullie de tarieven willen verhogen. Waarom doen jullie dat?
De brandstoftoeslag op het kaartje met ingang van 1 januari 2023 is naast een heel pakket aan besparingen helaas noodzakelijk om de continu´teit van de veerdienst te kunnen waarborgen.

7. Waarom gaan jullie prijzen wel omhoog en die van de andere Nederlandse waddenrederijen niet?
Het feit dat wij een brandstoftoeslag moeten introduceren wordt vooral veroorzaakt door de extreme prijsstijging van LNG. Beide andere rederijen gebruiken die brandstof niet, dus dat zou de verklaring kunnen zijn. Maar wij kunnen niet namens Wagenborg en Teso spreken, dus verwijzen wij u voor nadere informatie graag naar hen.

8. Ik ben in het bezit van een Doeksen kortingspas. Welke brandstoftoeslag geldt voor mij?
Houders van de Familiepas, Vaste Reizigerspas, Debiteurenpas en Forenzenpas betalen 16,5% brandstoftoeslag op hun boottickets en 20,5% op hun autoboekingen. Eilanderpashouders zijn afhankelijk van de veerdienst en betalen als meest frequente reizigers 4,5% op alle ticketsoorten.

9. De tarieven aan de pomp dalen inmiddels weer. Waarom geldt er nog steeds een brandstoftoeslag?
De prijzen die betaald moeten worden op de inkoopmarkt van gasolie en LNG zijn sinds begin vorig jaar erg beweeglijk: er zijn sterke prijsschommelingen. Maar onze passagiers moeten ervan op aan kunnen, dan zij een voorspelbaar tarief betalen voor hun bootticket. Met onze concessieverlener is afgesproken, dat er per kwartaal gekeken wordt ˇf en zo ja hˇe de brandstoftoeslag aangepast moet worden. Zo zorgen we ervoor dat de prijs van het bootkaartje zich gemiddeld juist verhoudt tot de brandstofprijs en wij onze tarieven niet wekelijks aan hoeven te passen.

MILIEU

10. De Friesland is minder schoon dan de Willems die op LNG varen.
Gasolie is inderdaad minder schoon dan LNG. Omdat we het milieu zo veel mogelijk willen sparen, vaart de Friesland daarom sinds half september op een biodiesel aangevuld met 7% HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) en een brandstofadditief. HVO wordt, naast de plantaardige oliŰn, geproduceerd uit afval, restoliŰn en vetten, zoals afgewerkt frituurvet en is schoner dan gasolie.

11. Hoeveel schoner vaart de Friesland op biodiesel met HVO en additief i.p.v. gasolie?
Door het varen op biodiesel plus 7% HVO en het additief ChangeXL stoot de Friesland ongeveer 12,5% minder CO2, 16% minder NoX (stikstof) en 21% minder PM (roet en fijnstof) uit dan wanneer het schip vaart op reguliere gasolie.

12. Waarom vaart de Friesland niet al veel langer op deze mix als dat schoner is?
We weten pas sinds kort dat de motoren van de Friesland geschikt zijn voor het varen op HVO. Dit moest eerst worden onderzocht. Bovendien was HVO altijd veel duurder dan gasolie. Dat is nog steeds zo, maar inmiddels is er ook meer ervaring met HVO. Uit de praktijk blijkt dat er een besparing te verwachten is in het brandstofverbruik, waardoor de totale brandstofkosten van een schip niet veel hoger meer zijn bij het gebruik van de genoemde brandstofmix.

13. Gaan de andere veerboten ook op deze mix varen?
Als het varen op deze brandstofmix voor de Friesland goed bevalt en de verwachte besparing in het brandstofverbruik in de praktijk gehaald blijkt te worden, is dat zeker de bedoeling.

14. Waarom gaan de Willems niet op biodiesel + HVO of gasolie varen?
De motoren van de Willems werken alleen op LNG. Het kost in verhouding te veel geld en tijd om die te laten ombouwen naar gasolie-motoren. We zijn dan alle milieuwinst kwijt en bovendien weten we niet hoe lang de hoge LNG-prijzen aanhouden. De gespecialiseerde analisten verwachten overigens dat het op de lange termijn weer goedkoper wordt om op LNG te varen.
--- Einde van citaat ---

Bootjesfan:
Ben benieuwd wat de reactie zal zijn van de concessie verlener. Zakelijk gezien terechte keuze, maar de concessie is ook helder. Wordt ongetwijfeld vervolgd en rijst gelijk de vraag, wat gebeurt er met de Willems als de LNG prijs de komende jaren hoog zal blijven?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie