Auteur Topic: Nieuws  (gelezen 163149 keer)

Leen

 • Marconist
 • ****
 • Berichten: 391
Re: Nieuws
« Reactie #390 Gepost op: 16 november 2018, 14:11:29 »

Eindelijk weer eens een discussie, prima.
Natuurlijk, ik begrijp dat iedereen het liefst in het weekend reist en natuurlijk begrijp ik, dat iedereen en zeker de eilanders ten alle tijde mee willen kunnen.
Maar klachten over niet mee kunnen als ze te laat zijn, omdat het vertrek protocol al in gang is gezet, of over te weinig plek (gaat dan zeker niet over de meeste vrij lege afvaarten door de week, ook in het hoogseizoen) zullen er altijd zijn. Verifiėren kan je ze niet.
Maar je kan toch ook niet met het vliegtuig mee als de gate al gesloten is, met de bus mee, die er nog staat maar zijn deuren al dicht heeft, of met de trein mee als het elektronische fluitje van de conducteur al is gegaan.
Ik zou zeggen kom gewoon op tijd.
En als een eilander er zo tegenop ziet om op de boot te stappen, dan moet hij misschien maar elders gaan wonen, doen bewoners van de Randstad ook, die naar de provincie trekken. 
De Randstad is beredruk, vol files, je kan geen kant uit, ik ben eigenlijk wel jaloers op die Vlielanders en Terschellingers.

Naar Vlieland worden per jaar, zo blijkt uit de vervoercijfers rond 216000 personen over gezet. Dat is per dag 592 en dus per afvaart 197.
Dat moet toch met de Vlieland en in de winter een van beide Willems te doen zijn lijkt me.
Niet natuurlijk als iedereen tegelijkertijd over wil natuurlijk.

Het gaat mij om het klagen, ik las zelfs dat ze op Vlieland liever de Willem de Vlamingh willen hebben varen i.p.v. de Willem Barentz.
Hebben ze aan Doeksen gevraagd. Nou dan ben je in mijn ogen toch echt wel de weg een beetje kwijt. 

p.s. Het plaatsen van een nieuwe schroefas voor de Vlieland gaat nog even niet door.

 


 

borie

 • matroos
 • **
 • Berichten: 63
 • Geslacht: Man
Re: Nieuws
« Reactie #391 Gepost op: 16 november 2018, 19:21:53 »
Over het algemeen zijn we het wel eens, alleen vind ik het wat kort door de bocht om te zeggen van ga maar aan de wal wonen. De eilanden zijn al wat dat betreft al halve pretparken. Deels door de eilanders zelf (zij varen er wel bij) maar deels ook gedwongen maar dat is een andere discussie.

Dat de eilanders weinig flexibiliteit genieten is ook niet iets van de laatste jaren, en zoals ik al aangaf meer van toepassing op Vlieland dan op Terschelling door het aantal meer vaste afvaarten van en naar dat eiland. Ik hoop van harte voor de Vlielanders dat Doeksen woord houdt en niet schuwt de Vlieland in te zetten bij bijvoorbeeld slecht weer of plotselinge drukte. Laten we wel wezen, Doeksen is ook een bedrijf wat winst moet maken en dat is lastiger op Vlieland met grote schepen, maar wel waar ze met de concessie voor getekend hebben.

Zoals jij het vanuit Doeksen beredeneert, vind ik het enigszins bizar dat er zelfs politieke inmenging noodzakelijk is om de belangen van de Vlielanders te moeten behartigen.

Ik reis met regelmaat naar de beide eilanden en vind ook best wat van de prijs, maar als toerist/ familielid neem je dat voor lief. Woon je er dan wil je goedkoper kunnen reizen. Overigens vind ik ook wel wat van de prijzen van het OV in Nederland maar dat terzijde.

De prijzen van de catering vind ik bijna crimineel. €7,50 voor een kop snert uit blik etc etc... nogmaals, je kiest er zelf voor om het te kopen maar kan me voorstellen dat de kosten voor de bewoners de pan uit reizen.

Leen

 • Marconist
 • ****
 • Berichten: 391
Re: Nieuws
« Reactie #392 Gepost op: 17 november 2018, 09:17:57 »

Hallo Borie,

Laat Doeksen zich zelf maar verdedigen.
Wat ik wel nog even kwijt wil is dit:
Doeksen en Wagenborg varen beiden met een concessie. Elk jaar is er een vervoersplan. Daar kunnen de gemeenten, klantenadvies organen en raden van advies, waarin eilanders zijn vertegenwoordigd op reageren. Vervolgens wordt het vervoersplan door de minister ondertekent. Ik begrijp daaruit, dat men dan akkoord is. Nu kan je dan natuurlijk wel gaan klagen, doe dat dan bij Doeksen, maar ook bij die instanties die akkoord zijn gegaan.
Zo wordt er veel geklaagd over de toeristenbelasting, maar daarvoor moet je toch echt bij de gemeentes zijn, die deze weer gaan verhogen trouwens.

Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat men in het algemeen zeer tevreden is over de dienstverlening van Doeksen en Wagenborg, veel meer  bijvoorbeeld dan over de NS of de busbedrijven.

De prijzen liggen, zo blijkt uit onderzoek van datzelfde ministerie, relatief laag vergeleken bij vergelijkbare diensten naar de Duitse eilanden.
Vlieland en Terschelling liggen relatief ver uit de kust, dus dat kost dus meer dan naar Texel, waarmee nog wel eens wordt vergeleken.
Naar Terschelling is natuurlijk een veel groter vervoersaanbod, dus er zijn dan ook veel meer afvaarten, dat lijkt me logisch. Het is groter en er wonen meer mensen dan op Vlieland, ruim 4 keer zoveel.

Je kan je wel afvragen waarom de politieke inmenging met vragen om vervoersplannen e.d. zich beperkt tot alleen zich ermee bemoeien. Gesubsidieerd wordt er geen cent, dat is bij het OV wel anders, het kaartje brengt ongeveer 40% van de kosten op. Vlieland zou bij een dergelijke bemoeienis, dus ook met geld, zeer gebaat zijn, de dienstverlening kan dan fors verbeterd worden. Maar goed het mag klaarblijkelijk niks kosten, zodanig niet dat de geul naar Ameland steeds dichtslibt en dat het Schuitengat even doorgraven ook al weer te duur is.   
Wat dat betreft laat het Rijk het er wel bij zitten.

Tot slot wat de catering betreft: Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar de horeca in Nederland is vind ik sowieso schreeuwend duur, zeker als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met Duitsland.

asjemenou_loeki_midsland

 • Ketelbinkie
 • *
 • Berichten: 39
Re: Nieuws
« Reactie #393 Gepost op: 17 november 2018, 22:51:55 »
Over t vervoersplan ; het nieuwe bagage en fietssysteem wilden ze veranderen per 1 april als de nieuwe schepen zouden gaan varen. Wordt dat nu ook uitgesteld tot september als de nieuwe schepen gaan varen per september?